Aanpassing FIFA kan ook gevolgen hebben voor Oranje-selectie

Reacties

De FIFA heeft voor de komende interlandperiode de regels voor het afstaan van spelers aangepast. Ook voor Oranje kan dat gevolgen hebben.

Aanpassing FIFA kan ook gevolgen hebben voor Oranje-selectie
© Pro Shots

De FIFA heeft in samenspraak met de UEFA bepaald dat clubs niet verplicht zijn spelers af te staan volgens de bestaande reglementen. Vanwege de coronacrisis kunnen clubs de invitaties voor hun spelers weigeren in het geval dat die bij aankomst in hun land in een quarantaine van minimaal vijf dagen moeten. Ook als een dergelijke periode in quarantaine bij terugkeer van interlands is vereist, is dat voor clubs voldoende reden om de geselecteerde spelers niet af te staan.

Maar als de plaatselijke autoriteiten een uitzondering maken voor de internationals, die dus in dat geval niet in quarantaine hoeven, dan moet er wel gehoor gegeven worden aan de selectie. De KNVB heeft aan VI laten weten dat die uitzondering bijvoorbeeld geldt voor spelers uit Engeland die in Nederland voor Oranje uitkomen, bij terugkomst niet in quarantaine hoeven.

'Engeland heeft namelijk (net als inmiddels al 30 andere landen in Europa) een sporting exemption. Hierdoor is voor internationale topsporters een uitzondering gemaakt op de quarantaineregels omdat zij kort gezegd voor hun werk moeten reizen, veelvuldig getest worden en in een volledig afgeschermde omgeving (eigen vervoer, geïsoleerde hotels, geen contact met buitenstaanders) weinig risico lopen.'

Desondanks is het niet uitgesloten dat interim-bondscoach Dwight Lodeweges door de aanpassing van de FIFA mogelijk een streep moet zetten door de nodige namen in zijn voorlopige selectie. De internationals die spelen in Engeland, Spanje en delen van Frankrijk – de gebieden die van het ministerie van buitenlandse zaken code oranje hebben gekregen - moeten mogelijk op last van hun club de uitnodiging voor de Nations League-interlands weigeren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.