Gomes redt ploeterend PSV in strafschoppenserie

PSV gaat naar de laatste acht van het UEFA Cup-toernooi. De Eindhovenaren waren bijna uitgeschakeld door Tottenham Hotspur, totdat Gomes weer eens een heldenrol opeiste en een cruciale penalty keerde in de noodzakelijk strafschoppenserie.

In die penaltyreeks ging Danko Lazovic als eerste in de fout. De Servische spits moest als tweede Eindhovenaar aanleggen, maar mikte op de handen van Paul Robinson. Jermaine Jenas had vervolgens als tiende nemer de winnende penalty voor het inschieten, maar met een fantastische snoekduik redde Gomes PSV. En nadat Dirk Marcellis de Eindhovenaren op een 6-5 voorsprong had gezet, faalde Pascal Chimbonda door naast het doel van de Braziliaanse keeper te mikken.

Dat het op strafschoppen aankwam, had PSV aan zichzelf te wijten. De Eindhovenaren speelden te omzichtig, te voorzichtig, te angstig en verzuimden de paar kansen die ze hadden te benutten. En keken na negentig minuten terecht tegen een 0-1 achterstand aan. Met name Danny Koevermans mocht zich beklagen. De spits kwam in de 53ste minuut alleen voor doelman Robinson, nadat arbiter Trefoloni had vergeten te fluiten voor buitenspel. Maar Koef leek zo te schrikken van deze riante mogelijkheid dat hij de bal meer aaide dan trapte.

Veel kansen of mogelijkheden kreeg PSV niet. Tottenham was in Eindhoven duidelijk de betere ploeg. Vooral in de eerste helft stond het elftal van coach Sef Vergoossen onder grote druk, want The Spurs gaven de Brabanders geen meter ruimte. Toch waren de Engelsen niet al te gevaarlijk.

In de tweede helft kwam PSV meer onder de druk uit en was het bij vlagen dreigend. Maar defensief oogde de thuisploeg allerminst betrouwbaar, ook doelman Gomes oogde niet altijd zeker en maakte vreemde fouten. Uiteindelijk was het Dimitar Berbatov die in de tachtigste minuut met een prachtige volley vanaf de rand van de zestien uithaalde en de verdiende 0-1 op het scorebord zette.

In de verlenging herstelde PSV zich, maar gebeurde er niet veel. Tot in de laatste minuut Steed Malbranque ineens uithaalde. Gomes was echter zeer alert en tikte op prachtige wijze de bal uit de verste kruising. Het was een voorbode van zijn belangrijkste redding.