Goed nieuws voor Marokko: WK-bid goedgekeurd door FIFA

Reacties

Marokko en het gecombineerde bid van Canada, Mexico en de Verenigde Staten mogen hopen op de organisatie van het WK in 2026. Inspecteurs van de wereldvoetbalbond (FIFA) hebben beide kandidaten groen licht gegeven.

Goed nieuws voor Marokko: WK-bid goedgekeurd door FIFA

De inspecteurs hebben de bids op verschillende punten beoordeeld. In totaal zou er een maximale score van 5,0 te behalen zijn, terwijl er minimaal een 2,0 behaald moest worden om uiteindelijk kans te maken op de organisatie van het WK over acht jaar. Het bid van Canada, Mexico en de Verenigde Staten kreeg een 4,0 als rapportcijfer, terwijl Marokko het met een 2,7 moest doen.

Begin april luidde Faouzi Lekjaâ, de voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond (FRMF), de noodklok vanwege de nieuwe eisen die zijn gesteld door de FIFA voor de toekenning van het WK 2026. Lekjaâ schreef in zijn brief aan FIFA-voorzitter Gianni Infantino onder meer dat de Marokkaanse bond pas op 14 maart het exacte scoringsysteem kreeg toegezonden van de FIFA, hoewel ze daar al op 6 december om had gevraagd. Vooral de aangepaste eisen met betrekking tot huisvesting en infrastructuur zijn een steen des aanstoots.

Zo mag de reisafstand voor teams en scheidsrechters van het hotel naar het dichtstbijzijnde vliegveld niet meer dan negentig minuten zijn, iets dat eerst onduidelijk was, en blijkt de FIFA veel waarde te hechten aan het inwoneraantal van speelsteden - een vermeende indicator voor het vullen van de stadions. Uiteindelijk scoorde Marokko ook het laagst op het gebied van accommodaties, stadions en transport (zie tweet onderaan), maar de totale score was voldoende om mee te doen aan de stemming.

Op 13 juni, een dag voor het begin van de eindronde in Rusland, wordt de keuze gemaakt. Elk FIFA-land heeft een stem en die zal gaan naar Marokko of naar het bid van Canada, Mexico en de Verenigde Staten, die het toernooi met z'n drieën willen organiseren. Het WK in 2026 zal het eerste zijn met 48 landen. De kandidatuur van Marokko is niet nieuw. Ook in 1994, 1998, 2006 en 2010 deed het een gooi. Niet langer stemmen 24 bestuurders in het geheim, maar 207 van de 211 bonden (de vier kandidaat-landen uitgezonderd) kiezen in het openbaar.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.