Goals Van Wolfswinkel kunnen Basel-crisis niet verbloemen

Reacties

FC Basel is in een crisissfeer richting Old Trafford vertrokken. De aanhoudende productie van Ricky van Wolfswinkel biedt geen soelaas.

Goals Van Wolfswinkel kunnen Basel-crisis niet verbloemen

De onaantastbare status van FC Basel in Zwitserland is aan flinke erosie onderhevig. De regerend kampioen heeft dit seizoen in de eerste zeven duels al even vaak verloren (2) als het hele afgelopen seizoen. Met de pijnlijke nederlaag tegen hekkensluiter Lausanne Sport (1-2) kwam zondag een einde aan een ongeslagen reeks in het eigen St. Jakob Park van ruim vijftien maanden in de Super League.

Aan de productie van Van Wolfswinkel kan het ogenschijnlijk niet liggen. De Nederlandse spits loopt één op één in Zwitserland. Ook zondag was hij weer – uit een strafschop – trefzeker. In de tiende minuut opende hij de score tegen Lausanne Sport. Na zeven duels staat de teller op zeven doelpunten.

Maar de goals van Nederlandse makelij kunnen niet verbloemen dat FC Basel een haperende machine is geworden. De laatste drie competitieduels – tegen Lugano (1-1), FC Sion (1-1) en Lausanne (1-2) – werden er weliswaar 41 doelpogingen genoteerd. Maar het rendement liet zeer te wensen over met drie doelpunten als uiterst magere oogst. Ook Van Wolfswinkel deelde in de malaise. Tegen FC Sion liet hij een strafschop onbenut.

Van Wolfswinkel adviseert niet te lang stil te staan bij de teleurstelling en er juist lering uit trekken met het oog op de nabije toekomst. FC Basel wacht dinsdag een grotere uitdaging. Op Old Trafford start de Champions League voor de Zwitserse kampioen. Manchester United zal ongetwijfeld minder ruimte bieden, en zeker voor Van Wolfswinkel.

Manager José Mourinho heeft ook iets goed te maken. Twee keer was FC Basel in de Champions League-historie de tegenstander van de Portugees, toen nog in dienst van Chelsea. Beide keren in 2013 wonnen de Zwitsers. 'Ik ben ervan overtuigd dat deze nederlagen nog aan zijn ego knagen en hij ten koste van alles wil voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt', zegt technisch directeur Marco Streller, die vier jaar geleden als speler van de partij was.

Op Old Trafford heeft FC Basel niet veel te verliezen en des te meer te winnen. De werkelijke stresstest is zondag, als in de jacht op de Zwitserse beker de strijd wordt aangebonden met tweedeklasser Chiasso. Het is ook een stresstest voor de nieuwe wind die waait bij FC Basel. Kersverse voorzitter Bernard Burgener en zijn technisch directeur Streller hebben in de zomer gekozen voor strategie met een groter risico. Meer focus op de eigen jeugd en daarnaast afscheid nemen van de even ervaren als duurbetaalde spelers als bijvoorbeeld Marc Janko.

Ook voor de stoel van de trainer is gekozen voor een onervaren man. Debutant Raphael Wicky heeft de ondankbare taak gekregen zich te ontfermen over de erfenis van succestrainer Urs Fischer, wiens contract niet werd verlengd. Het is voorlopig geen succes, ondanks de goals van Van Wolfswinkel.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.