Spanje heeft maandagavond uitstekende zaken gedaan in de kwalificatie voor het EK 2020. Ook Polen zette een belangrijke stap richting het eindtoernooi.

Spanje
3 - 0
Zweden
Zweden

Alexander Isak begon op de bank bij de bezoekers in Estadio Santiago Bernabeu, waar Spanje na een klein half uur de leiding leek te nemen. Een zuiver doelpunt van Rodrigo Moreno werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Dat was een flinke tegenvaller voor de Spanjaarden, die het moeilijk hadden tegen het stugge Zweden. Het bleef dan ook lang 0-0.

Maar uiteraard was het Sergio Ramos die halverwege de tweede helft de ban brak. Hij mocht aanleggen voor een strafschop na hands van Sebastian Larsson en schoot de penalty onberispelijk binnen: 1-0. Ramos gaf daarmee een vervolg aan een ongelooflijke reeks: hij staat nu op zeven treffers in zijn laatste acht interlands.

Tien minuten voor tijd kwam Isak dan toch nog binnen de lijnen. De jonge spits moest een slotoffensief losmaken bij Zweden, maar de goal viel juist aan de andere kant. Opnieuw kreeg Spanje een strafschop, maar deze keer ging Álvaro Morata achter de bal staan. De spits had de penalty zelf versierd en kreeg de bal van Ramos.

Na een frustrerend seizoen en een persoonlijk drama deze week met een inbraak in zijn huis kon Morata immers wel een opsteker gebruiken. De 26-jarige aanvaller maakte geen fout van elf meter. Invaller Mikel Oyarzabal zorgde in de 87ste minuut voor het slotakkoord: 3-0.

Malta
Malta
0 - 4
Roemenië
Roemenië

Bij Roemenië was er andermaal een basisplaats voor Razvan Marin. De 23-jarige Marin, die komend seizoen voor Ajax speelt, stond op het middenveld met Ianis Hagi, die ook in beeld is bij de Amsterdammers. Het was echter een ander die de show stal in Malta. George Puscas was binnen een half uur al twee keer trefzeker voor de Roemenen. Alexandru Chipciu maakte er nog voor rust 0-3 van. Marin was in het tweede bedrijf met een fraai afstandsschot nog dicht bij de 0-4, die werd even later alsnog gemaakt door Dennis Man. Chipciu pakte een rode kaart in de slotfase.

Faeröer Eilanden
0 - 2
Noorwegen
Noorwegen

Beide ploegen hielden elkaar de eerste helft in evenwicht, maar kort na de rust was het dan toch raak. AZ-spits Bjørn Johnsen kopte bij de tweede paal raak uit een voorzet van Ole Selnaes. Ook Martin Ødegaard had weer een basisplaats bij de Noren en zette spits Ola Kamara in de tweede helft aan het werk, maar die miste een vrije kopkans. Johnsen sloeg wél nog een keer toe. De 27-jarige aanvaller maakte vijf minuten voor tijd met zijn hoofd zijn tweede van de avond. Het was alweer zijn vijfde treffer in dertien interlands voor Noorwegen.

Oostenrijk

De bezoekers waren veel sterker in de openingsfase en kregen met name via Marko Arnautovic meerdere kansen op de openingstreffer. Die viel echter aan de andere kant. Eintracht Frankfurt-verdediger Martin Hinteregger werkte de bal wel erg ongelukkig langs zijn eigen doelman: 1-0. Oostenrijk herstelde zich nog voor rust: Valentin Lazaro liet de gelijkmaker aantekenen met een rake volley.

Een half uur voor tijd nam Arnautovic revanche. De aanvoerder mocht aanleggen vanaf de strafschopstip en pegelde de bal in de dak van het doel. Via een intikker van Arnautovic en een doelpunt van Konrad Laimer liepen de bezoekers vervolgens verder uit. Door de 1-4 zege wipt de Oostenrijk over Noord-Macedonië heen en is het verschil met Israël nog maar één punt.

Letland
Letland
0 - 5
Slovenië
Slovenië

Letland verloor zijn eerste drie duels in de EK-kwalificatie en ook tegen Slovenië ging het helemaal mis. De gasten hadden geen kind aan de Letten en stonden bij rust al met 0-4 voor. Domen Crnigoj en Josip Ilicic scoorden beiden tweemaal. Miha Zajc maakte er na de hervatting direct 0-5 van. Letland werd een verdere vernedering bespaard, maar de ploeg staat na vier wedstrijden wel al op dertien tegentreffers in Groep G.

Polen
Polen
4 - 0
Israël
Israël

De wedstrijd in Warschau was een heuse topper in Groep G van de EK-kwalificatie. Polen bleek in eigen land een maatje te groot voor Israël. Superduo Krzysztof Piatek – Robert Lewandowski nam de ploeg bij de hand. Laatstgenoemde scoorde uit een strafschop na hands van voormalig Vitesse-middenvelder Sheran Yeini. Kamil Grosicki maakte er een kwartier na rust 3-0 van na een schitterende pass van Piotr Zielinski. Het slotakkoord was voor Damian Kadzior.