Gnabry leidt Bayern langs Werder, gat met Dortmund onveranderd groot

Bayern München heeft weer eens gewonnen in de Bundesliga. Na de slechte resultaten van de laatste weken trok de kwakkelende recordkampioen de zege dit keer wel over de streep tegen Werder Bremen. De achterstand op Borussia Dortmund bleef echter onveranderd groot. De koploper won thuis van SC Freiburg.

Borussia Dortmund
2 - 0
SC Freiburg
SC Freiburg

Dortmund had de voorsprong op Bayern de laatste weken vergroot tot negen punten door behalve de recordkampioen zelf VfL Wolfsburg (0-1) en FSV Mainz 05 (1-2) met minimale cijfers te verslaan. Zo vloeiend als eerder dit seizoen, toen de ploeg van Lucien Favre de goals nog aan elkaar reeg, ging het ook tegen Freiburg opnieuw niet.

Dortmund was weliswaar de bovenliggende partij, maar had moeite dat uit te drukken in de score. De beste kans was nog voor Mario Götze, die halverwege de eerste helft net voorlangs schoot. Toen de rust in zicht kwam, kwam de voorsprong er alsnog. De bal ging op de stip na een overtreding op Jadon Sancho. Marco Reus benutte de strafschop.

Het was alweer de negende competitiegoal van het seizoen voor Reus, die ook nog eens vier assists gaf in de Bundesliga. Kort na rust had de 29-jarige captain al zijn tiende kunnen maken. Doelman Alexander Scholow voorkwam dat balverlies van Jérôme Gondorf, vlak voor rust met een vrije trap tegen de onderkant van de lat dicht bij de 1-1, werd afgestraft.

Freiburg was verder echter nauwelijks in staat de Dortmund-defensie op de proef te stellen, maar mocht toch blijven hopen op een stunt. BVB liet lang na de score uit te breiden, totdat Paco Alcácer in de extra tijd toch nog voor de beslissing zorgde: 2-0. De Spaanse spits was in de tweede helft binnen de lijnen gekomen voor Reus en staat nu al tien treffers in de Bundesliga, waarmee hij topscorer is.

Werder Bremen
1 - 2
Bayern München

Bayern moest na drie competitieduels zonder zege afrekenen met het Werder Bremen van Davy Klaassen om de druk op trainer Niko Kovac niet meteen weer te laten toenemen. Dat gebeurde zonder Arjen Robben. De 34-jarige aanvaller was midweeks in de Champions League tegen Benfica (5-1) nog belangrijk met twee goals, maar haakte nu geblesseerd af in de warming-up.

Robben was sowieso niet in de basis begonnen, aangezien Serge Gnabry in Bremen de voorkeur kreeg op de rechterflank. De 21-jarige aanvaller betaalde dat vertrouwen terug. Nadat Robert Lewandowski bij de eerste grote kans nog op doelman Jiri Pavlenka was gestuit, was de Tsjech wel geklopt – zij het in twee instanties - toen Joshua Kimmich met een fraaie pass Gnabry bediende.

Die voorsprong vasthouden was de laatste weken echter een probleem geweest voor Bayern. Ook nu lukte dat aanvankelijk weer niet. Kort nadat Werder via Theodor Gebre Selsassie en Nuri Sahin al dicht bij de gelijkmaker was geweest, kopte Yuya Osako raak uit een voorzet van Max Kruse. Bij de goal van de Japanner zag Manuel Neuer er ongelukkig uit door laat van zijn lijn te komen.

Franck Ribéry moest al voor rust naar de kant. Kingsley Coman verving zijn landgenoot. De 22-jarige aanvaller stond sinds augustus geblesseerd aan de kant.

Bayern kreeg enkele minuten daarna een volgende tegenvaller te verwerken met het geblesseerd uitvallen van Franck Ribéry, die werd vervangen door de na lange afwezigheid weer fitte Kingsley Coman, maar stelde na rust wel orde op zaken. Weer was het Gnabry die zijn oude club pijn deed, dit keer met het nodige geluk uit een lage voorzet van Thomas Müller.

Werder zette met invallers Milot Rashica (ex-Vitesse) en Claudio Pizarro (40) nog aan en was mede dankzij de Peruviaanse routinier nog wel een aantal keren dreigend, maar Bayern hield de voorsprong dit keer vast. In de slotfase maakte ook Thiago Alcántara nog zijn rentree als vervanger van Gnabry, die Werder met zijn twee goals de vierde nederlaag in vijf duels bezorgde.