Glansrol Vermeij bij FC Den Bosch-debuut, Jong Ajax krijgt pak rammel

FC Den Bosch blijft schier onklopbaar in de Keuken Kampioen Divisie. De trotse koploper won vrijdag de burenruzie met FC Oss en heeft nu vijftien competitieduels op rij niet verloren. Ook voor achtervolger FC Twente was het een mooie avond, terwijl Jong Ajax een pak slaag kreeg van RKC Waalwijk.

FC Den Bosch
3 - 0
TOP Oss
TOP Oss

FC Den Bosch veroverde zondag nog de tweede periodetitel door met 2-6 uit te halen bij FC Dordrecht, maar de koploper liet in De Vliert zien dat de ambities verder reiken dan dat. In de altijd zeer beladen streekderby tegen FC Oss was Stefano Beltrame (op de hoofdfoto op de voorgrond) uiteindelijk de gevierde man.

De Bosschenaren trokken eerder deze week verrassend Vincent Vermeij aan, maar de van Heracles Almelo gehuurde spits - die in de nacht van donderdag op vrijdag vader werd - begon op de bank. De ploeg van Wil Boessen was voor rust beter dan de buurman en kreeg via Oussama Bouyaghlafen de grootste kans van de eerste helft. Na een scrimmage voor het Osse doel kopte hij de bal op de lat boven TOP-keeper Nick Olij.

De 0-0 ruststand deed Boessen besluiten om halverwege alsnog Vermeij te laten debuteren, hij kwam binnen de lijnen voor Rauno Sappinen. De ingevallen spits had zes minuten later al zijn eerste goal in Brabantse dienst kunnen laten aantekenen, maar Olij redde met een fantastische reflex op de kopbal van dichtbij van Vermeij. Na een uurtje was het alsnog raak voor FC Den Bosch, toen Beltrame koel afrondde na een soepele aanval, waarbij de assist kwam van Vermeij.

Diezelfde tandem was op driekwart wedstrijd ook goed voor de beslissing. Vermeij legde de bal breed op Beltrame, de Italiaan kon eenvoudig de 2-0 binnen prikken. Daarmee was het Osse verzet gebroken, en na een subtiele voorzet van Mats Deijl volleerde Sven Blummel (op de hoofdfoto op de achtergrond) de derde treffer van de avond binnen, waarmee hij de - in alle opzichten - belangrijke derbyzege van zijn werkgever veiligstelde.

FC Twente
FC Twente
1 - 0
Jong FC Utrecht

De belangrijkste belager van FC Den Bosch is FC Twente, dat twee punten minder heeft dan de Brabanders. Vrijdagavond liet Rafik Zekhnini al na vijftig seconden de eerste (grote) kans voor de thuisploeg aantekenen, dat bleek het begin van een belegering van het Utrechtse doel. Na ruim tien minuten leidde dat ook tot de 1-0: na een voorzet van Ricardinho stond Matthew Smith op de goede plek om de bal binnen te tikken.

Waar het thuispubliek in de Grolsch Veste hoopte op een doelpuntrijke feestavond, werd het restant van de wedstrijd een lange zit. Het bleef bij 1-0, waarna er vanaf de andere velden nog meer goed nieuws kwam voor FC Twente. Van de vier belangrijkste concurrenten van de Tukkers verloren er namelijk drie punten. FC Oss was er daar één van, de andere twee waren Sparta Rotterdam en Roda JC Kerkrade.

Sparta Rotterdam
2 - 2
Roda JC Kerkrade

Want op Het Kasteel eindigde de topper tussen nummer drie Sparta en nummer vijf Roda JC onbeslist. Al na anderhalve minuut kopte Bart Vriends een heerlijk aangesneden corner van Mohamed Rayhi in de verre hoek, waarmee hij zijn werkgever een droomstart bezorgde. Sparta bleef de betere ploeg en nog voordat er twintig minuten verstreken waren, ramde Rayhi na knap doorgaan de 2-0 binnen.

Toch waren dat overwicht en die ruime voorsprong niet genoeg voor de Rotterdammers. Roda-goudhaantje Mario Engels liet een minuut voor rust een inspeelpass handig lopen, kreeg de bal terug van Mart Remans en schoof de 2-1 simpel binnen. Waar Sparta vroeg in de eerste helft toesloeg, was het na rust Roda JC dat snel kon juichen. Wederom was Engels de gevierde man, hij liet daarmee alweer zijn achttiende competitietreffer aantekenen. Die 2-2 van de topscorer van de competitie bleek ook de eindstand.

Go Ahead Eagles
2 - 1
Almere City FC

Bij het eveens bovenin meedraaiende Go Ahead begon Paco van Moorsel verrassend in de punt van de aanval in plaats van Thomas Verheydt, de gelegenheidsspits was kort voor rust succesvol. Hij tikte de bal bij de tweede paal binnen uit een corner van Pieter Langendijk, wat de 1-1 betekende. Kort daarvoor benutte Niek Vossebelt namens Almere City namelijk een strafschop, die werd toegekend na een overtreding van Go Ahead-verdediger Roland Baas.

Een kwartier voor tijd mocht Verheydt alsnog invallen, en die ingreep van trainer John Stegeman pakte geweldig uit. Een paar seconden na zijn entree kreeg de bonkige spits de bal op een presenteerblaadje aangeboden door Jaroslav Navratíl, het binnentikken van de winnende treffer was een koud kunstje. Door die zege en de resultaten elders stijgt de ploeg uit Deventer naar de derde plaats in de competitie.

N.E.C.
N.E.C.
1 - 1
Telstar
Telstar

Het nieuwe kalenderjaar had voor het zwalkende NEC een frisse herstart moeten vormen, maar de ellende gaat in 2019 onverminderd verder. Bij de vorige week naar een beschamende vijftiende (!) positie afgezakte Nijmegenaren werden Brahim Darri en Anass Achahbar deze week uit de selectie gezet, omdat zij in de rust van het uitduel met FC Eindhoven in de vorige speelronde (3-2 nederlaag) in de rust een woordenwisseling met de technische staf hadden gehad.

Vrijdagavond was het begin nog wel positief. Joey van den Berg gaf de bal hard en laag voor uit een ingestudeerde corner, waarna de bal via Telstar-verdediger Kick Groot in het doel verdween. Toch kreeg NEC weer een tik te verwerken: Anass Najah zette nog voor de pauze de gelijkmaker op het bord. Na rust vielen er geen doelpunten meer. Na vier nederlagen op rij pakte het ploeterende elftal van Jack de Gier dus weer eens een punt, maar tot lachende gezichten zal dat niet leiden in Nijmegen.

RKC Waalwijk
4 - 1
Jong Ajax
Jong Ajax

De Amsterdamse beloften startten in Waalwijk met bekende namen als Perr Schuurs, Ryan Gravenberch, Dani de Wit en Jurgen Ekkelenkamp in de basis, maar de ploeg van Michael Reiziger werd in het Mandemakers Stadion in de eerste helft volledig voor schut gezet. De van Jong FC Utrecht overgekomen Sylla Sow zorgde nog voor rust voor de 1-0 en 3-0, dankzij goals van Anas Tahiri en Stijn Spierings (ook nieuw, hij kwam van Sparta) stond het halverwege zelfs 4-0.

Dat was vooral sneu voor Ajax-goalie Issam El Maach, want voor de achttienjarige keeper van Ajax Onder-19 was het zijn debuut in het betaald voetbal. In de 71ste minuut kopte verdediger Sven Botman nog wel de eretreffer binnen, maar meer dan een doekje voor het bloeden was dat niet.