'Het wachten is op de titel van Telstar'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Iwan van Duren over de succesverhalen van Fortuna Sittard en FC Den Bosch.

'Het wachten is op de titel van Telstar'

Prachtig om te zien. Die vreugde in Den Bosch van afgelopen zondag. De spelers werden met vuurwerk onthaald na de 2-6 bij FC Dordrecht. Dat leverde een periodetitel op. Maar belangrijker misschien nog wel: een verstevigde koppositie.

Ergens afgelopen zomer werd de club verkocht aan Jordania junior en verschenen er ineens busladingen nieuwe spelers in de oude Vliert. Het is alsof Doornroosje weer tot leven werd gekust. Want FC Den Bosch werd al jaren overeind gehouden door een handjevol getrouwen. Het half opgeknapte stadion oogde als een verlaten ruïne, waar alleen tekeningen op de muur deden denken aan menselijk leven in een ver verleden.

En zie nu. Duizenden mensen op de been en met een beetje geluk volgend jaar weer naar PSV met z'n allen. Een waarlijk uniek verhaal. Hoewel… Gebeurde hetzelfde niet in Sittard? Ook daar een club waar de laatste getrouwen nog als Hans Brinker probeerden het onvermijdelijke te voorkomen. Zelfs de voorzitter van de KNVB dacht eigenlijk dat Fortuna al failliet was. Daar kwam een Turkse meneer met geld en een netwerk aan makelaars.

De ploeg promoveerde en versloeg vlak voor Kerst Feyenoord in de eigen Kuip. Belangrijker dan de uitslag was misschien wel een blik op de meegereisde geel-groene menigte. Fortuna leeft als nooit tevoren. Eén wonder kan nog, twee wonderen duiden op een tendens, het wachten is op de volgende overname. Dan mogen we toch wel van een structureel nieuw landschap gaan spreken.

Vuurpijlclubs
Traditieclubs zoals Sparta, Roda JC, NEC en FC Twente moeten echt rekening gaan houden met dit soort vuurpijlclubs. Wie weet wordt volgend seizoen Telstar of Helmond Sport succesvol overgenomen. Of wordt Dordrecht kampioen. Voordat je het weet, zit je drie jaar in de Keuken Kampioen Divisie en is je begroting gehalveerd. De KNVB besloot eerder dit jaar tot nieuwe overnameregels. Eigenaren moesten zelf aantonen waar hun geld vandaan kwam.

FC Den Bosch was de eerste casus. Er zou voor de overname een ja of een nee komen. In Zeist is een forensisch accountantbureau ingeschakeld om de constructie in de Brabantse hoofdstad te beoordelen. Daar wachten ze nog steeds op antwoord. Maar na het winnen van de periodetitel kan de KNVB nu met geen goed fatsoen meer nee zeggen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.