Eclatante zege brengt FC Den Bosch dubbel feest

De herstart van de Keuken Kampioen Divisie is voor FC Den Bosch een feest geworden. Go Ahead Eagles, Sparta Rotterdam en NEC begonnen met een domper.

FC Dordrecht
2 - 6
FC Den Bosch

FC Den Bosch had de eerste periodetitel sinds december 2011 voor het grijpen. De ploeg van trainer Wil Boessen lag na twaalf minuten op het goede spoor dankzij een treffer van Leo Vaisanen, wiens openingstreffer mede tot stand kwam omdat zijn inzet van richting werd veranderd door de Dordtse defensie. De verdediging van de thuisploeg bood de Bossche gasten in de tweede helft meer hulp om een tegenvaller te verwerken.

Na de gelijkmaker van Renny Smith kwam FC Den Bosch in de 49ste minuut door een eigen doelpunt van Daniël Breedijk opnieuw op voorsprong. Pijnlijk balverlies van Antonio Stankov was de inleiding voor de 1-3 van Julián Marchioni, waarna de koploper van de Keuken Kampioen Divisie uitliep naar een overtuigende 2-6 overwinning. Door het puntenverlies van de concurrentie werd bovendien het gat naar de achtervolgers vergroot.

Roda JC Kerkrade
3 - 1
Go Ahead Eagles

Met een achterstand van twee punten op FC Den Bosch in de strijd om de periodetitel besefte Roda JC Kerkrade dat een zege alleen niet genoeg was. De Limburgse formatie deed wat het moest doen in het thuisduel met Go Ahead Eagles. De Deventer gasten hadden via Jaroslav Navratil nog wel een antwoord op de openingstreffer van Mitchel Keulen, maar de 2-1 op slag van rust van Mario Engels bleek de voldoende basis voor de Limburgse zege. In de blessuretijd maakte de goalgetter aan alle onzekerheid een einde voor Roda; 3-1.

TOP Oss
TOP Oss
1 - 2
RKC Waalwijk

TOP Oss was ook nog in de race voor de periodetitel, maar verloor van RKC Waalwijk. Een controversiële strafschop van Huseyin Dogan bracht de thuisploeg nog wel op voorsprong, maar Emil Hansson en Dylan Seys draaiden in het laatste half uur de wedstrijd in het voordeel van de Waalwijkse gasten.

SC Cambuur
SC Cambuur
3 - 3
Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam op eigen veld is een ander Sparta Rotterdam op vreemde bodem. Dat bleek ook bij SC Cambuur, waar de ploeg van trainer Henk Fraser opnieuw niet tot winst kwam. De Kasteelheren ontsnapten aan een vierde nederlaag buiten Rotterdam dankzij Deroy Duarte. De middenvelder behoedde zijn ploeg in de slotfase voor een verliesbeurt en voorkwam daarmee dat Kevin Jansen bij zijn debuut voor SC Cambuur meteen de matchwinner werd. In het doelpuntrijke duel in Leeuwarden deden Mohamed Rayhi en Lars Veldwijk (Sparta) en Matthew Steenvoorden en Nigel Robertha (Cambuur) ook van zich spreken.

MVV Maastricht
0 - 2
FC Twente
FC Twente

Technisch directeur Ted van Leeuwen had de druk opgevoerd door promotie van FC Twente te eisen. De Enschedese ploeg voldeed in De Geusselt getuige het resultaat aan die ambitie. In de laatste vijf minuten voor rust werd het pleit beslecht. Rafik Zekhnini brak de ban namens FC Twente, dat in de extra tijd van de eerste helft door een schitterend schot van routinier Wout Brama de zege veiligstelde. Dankzij de drie punten en het puntenverlies van de concurrentie is FC Twente geklommen naar de tweede plaats.

Jong Ajax
Jong Ajax
2 - 2
Jong PSV
Jong PSV

De mini-kraker tussen Jong Ajax en Jong PSV had aan kracht ingeboet. De grootste beloftes waren immers niet inzetbaar voor de herstart van de Keuken Kampioen Divisie vanwege hun deelname aan de trainingskampen met de hoofdmacht. Op De Toekomst kwam er geen winnaar. Tot twee keer toe kwam Jong Ajax op voorsprong via Danilo Pereira. Dirk Abels en Bertalan Kun voorkwamen een nederlaag voor Jong PSV.

FC Eindhoven
3 - 2
N.E.C.
N.E.C.

NEC gebruikte de winterstop voor het likken van de wonden en met het versterken van de selectie. Maar op bezoek bij FC Eindhoven ging het allerminst voortvarend voor de ploeg van trainer Jack de Gier. Door een treffer van Alvin Daniels gingen de Nijmegenaren met een achterstand de rust in. Invaller Mike Trésor Ndayishimye tekende in de 53ste minuut voor de gelijkmaker, waarna AZ-huurling Ferdy Druijf na een uur uit een strafschop NEC op 1-2 bracht. Maar de gasten stapten toch als verliezers van het veld met Branco van den Boomen en Elisha Sam in de rol van beul.