Giroud verkleint achterstand op Henry, Kovacic redt Kroatië

Olivier Giroud heeft Frankrijk in de Nations League langs Zweden geleid, terwijl Kroatië met tien man degradatie uit de hoogste divisie wist af te wenden.

Frankrijk
4 - 2
Zweden
Zweden

Afgelopen zaterdag verzekerde Frankrijk zich al van de eerste plaats in Groep A3 en daarmee een plek op de Final Four van volgend jaar oktober. Zweden had nog wel iets om voor te strijden, want de ploeg van bondscoach Janne Andersson hoopte degradatie uit de hoogste divisie te voorkomen. De start van de bezoekers was ook uitstekend, want na vier minuten profiteerde Viktor Claesson van slordig uitverdedigen van Paul Pogba: 0-1.

Halverwege had Frankrijk de achterstand echter alweer omgedraaid in een voorsprong. Giroud trok de stand op aangeven van Marcus Thuram na ruim een kwartier gelijk, terwijl Benjamin Pavard er in de 36ste minuut 2-1 van maakte. Ook aan die treffer ging een voorbereidende actie van Thuram vooraf. Smet op de fraaie comeback was het uitvallen van Lucas Hernández en Raphaël Varane halverwege, maar de overwinning van de wereldkampioen kwam niet in gevaar.

Giroud besliste de wedstrijd in de 59ste minuut definitief in Frans voordeel door een voorzet van Kylian Mbappé binnen te koppen. Het was alweer het 44ste doelpunt van de spits namens Les Bleus, waardoor Thierry Henry toch echt moet vrezen voor zijn titel van topscorer aller tijden van Frankrijk. In de periode 1997-2010 scoorde de oud-aanvaller van onder meer Arsenal en Barcelona 51 keer als international.

Het werd uiteindelijk nog 4-2 in het Stade de France door treffers van Robin Quaison en Kingsley Coman in de slotfase, waardoor Frankrijk in stijl de groepsfase afsloot. In de Final Four is Spanje een van de mogelijke opponenten van Frankrijk, terwijl woensdag bekend wordt wie de laatste twee plaatsen innemen. Dat zijn Italië of Nederland uit Groep A1 en België of Denemarken uit Groep A3.

Kroatië
Kroatië
2 - 3
Portugal
Portugal

Voorafgaand aan het thuisduel met Portugal had Kroatië net als Zweden drie punten, terwijl ook het onderling resultaat en het doelsaldo exact gelijk was. Op basis van het aantal doelpunten voor stond de verliezend WK-finalist derde, maar op de laatste speeldag in Groep A3 kon het dus nog degraderen. Aan de kant van regerend Europees kampioen startte namelijk Cristiano Ronaldo, die jaagt op het mondiale doelpuntenrecord van Ali Daei.

Na een klein half uur was het de thuisploeg die op voorsprong kwam in Split. Mateo Kovacic schoot in twee instanties binnen op aangeven van Mario Pasalic. Zes minuten voor rust kreeg Danilo Pereira (ex-Roda JC Kerkrade) een uitstekende kans op de gelijkmaker, maar doelman Dominik Livakovic voorkwam deze. In de tweede helft ging het echter al vroeg mis voor Kroatië, want nadat Marko Rog in de 51ste minuut zijn tweede gele kaart kreeg, kwam Portugal twee minuten later op gelijke hoogte via Rúben Dias. En daar bleef het niet bij, want na een uur maakte João Félix op aangeven van Diogo Jota 1-2.

Het leek voor Kroatië zaak om de schade te beperken en op basis van het doelsaldo Zweden voor te blijven, maar in de 65ste minuut kwam de thuisploeg via Kovacic op gelijke hoogte. Na terugleggen van Nikola Vlasic schoot de middenvelder van Chelsea de 2-2 binnen. Diep in de extra speeltijd kwam er toch nog een winnaar, want met zijn tweede van de avond zorgde Rúben Dias voor 2-3. En aangezien Zweden met 4-2 verloor bij Frankrijk, eindigde Kroatië als derde in Groep A3.