Giroud en Hazard kleineren Arsenal en helpen Chelsea aan Europa League

Reacties

Chelsea heeft woensdag de Europa League gewonnen ten koste van Arsenal. Olivier Giroud en Eden Hazard namen The Blues op sleeptouw in een troosteloos decor in Azerbeidzjan.

Giroud en Hazard kleineren Arsenal en helpen Chelsea aan Europa League
Chelsea
Chelsea
4 - 1
Arsenal
Arsenal

De afstand tussen Stamford Bridge en het Emirates Stadium is circa vijftien kilometer, maar de Londense clubs legden voor de finale ongeveer vierduizend kilometer af richting Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. De UEFA reserveerde liefst 58.000 kaarten voor haarzelf, relaties en sponsors en stelde slechts zesduizend kaarten voor Chelsea en Arsenal ieder beschikbaar. Het stadion was uiteindelijk zeer matig gevuld.

De toewijzing van Baku als de speelstad zorgde voor meer controverse. De Armeense aanvallende middenvelder Henrikh Mkhitaryan besloot in samenspraak met zijn familie en Arsenal dat hij niet mee reisde naar Azerbeidzjan, dat op gespannen voet leeft met zijn vaderland. De UEFA kon namelijk niet de gewenste veiligheidsgaranties geven aan Mkhitaryan.

Arsenal-doelman Petr Cech stond wel op het veld in het National Stadium. Uitgerekend tegen Chelsea, waar hij veel successen vierde, speelde de 37-jarige keeper zijn laatste wedstrijd als prof. De Tsjech, die mogelijk als technisch directeur aan de slag gaat bij Chelsea, vertegenwoordigde een van de vijftien nationaliteiten in de elftallen. Arsenal-wingback Ainsley Maitland-Niles was de enige Engelsman aan de aftrap.

De eerste helft viel tegen. De ploegen speelden ondermaats en boden weinig spektakel. Arsenal startte sterker dan Chelsea. Een duikeling van Alexandre Lacazette leverde Arsenal na raadpleging van de VAR, die debuteerde in de Europa League, niets op en Granit Xhaka loste een waarschuwingsschot dat de lat schampte.

Na een halfuur kwam Chelsea al beter in de wedstrijd, dankzij uitblinker Hazard. De frêle smaakmaker, die mogelijk zijn laatste duel voor de club speelde, bracht met fraaie acties Emerson Palmieri en Giroud in stelling, maar die stuitten beiden op Cech.

Doelpuntenregen
De tweede helft was van een ander kaliber. Vlak na rust schudde uitgerekend Giroud het publiek wakker met de fraaie openingstreffer voor Chelsea. De spits, die zes jaar voor Arsenal speelde, kopte al vallend een vrij lage voorzet van Emerson in de korte hoek. Giroud hief zijn handen omhoog ter verontschuldiging aan de Arsenal-fans.

Daarna vielen de goals als rijpe appelen. In de zestigste minuut scoorde de ploeg van Maurizio Sarri opnieuw, uit de omschakeling. Hazard hield het overzicht en koos voor Pedro, die de bal met links in de verre hoek plaatste: 2-0. Vier minuten later sneed Chelsea opnieuw door de Arsenal-defensie heen en liep Maitland-Niles tegen Giroud op. Chelsea kreeg een penalty, die Hazard koel achter Cech schoot.

Arsenal-invaller Alex Iwobi bracht in de 69ste minuut gelijk de hoop terug met een heerlijke tegendraadse volley, maar zijn 3-1 werd twee minuten later al tenietgedaan na een heerlijke combinatie tussen Giroud en Hazard, die de vierde Chelsea-goal binnentikte. Dat bleek het slotakkoord.

In de slotfase waren er nog mogelijkheden voor beide teams. Cesar Azpilicueta spaarde Arsenal door net naast te knallen en aan de andere kant miste invaller Joe Willock, die de totaal onzichtbare Mesut Özil verving, een dot van een kans. Hazard, die droomt van spelen bij Real Madrid, kreeg vlak voor tijd een publiekswissel voor het handjevol meegereisde Chelsea-fans.

Mede door zijn brille won Chelsea voor de derde keer deze eeuw een groot Europees clubtoernooi. In het seizoen 2011/12 wonnen The Blues de Champions League, het jaar daarna de Europa League. Het is de eerste grote prijs voor Sarri als trainer. Bij Arsenal blijft de teller van Europese prijzen in deze eeuw op nul staan. Ook manager Unai Emery, die het toernooi al drie keer won met Sevilla, heeft de club uit Noord-Londen (nog) niet aan een Europese hoofdprijs kunnen helpen.

Aad de Mos bespreekt de Europa League-finale.
'Finale laat zien waarom Real Madrid Hazard wil en Özil wegstuurde'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Chelsea
Meer over Chelsea
Meer Arsenal
Meer over Arsenal
Meer UEFA Europa League
Meer over UEFA Europa League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.