Gifkikkers Berg en Toivonen knokken zich met Zweden langs gefrustreerd Italië

Reacties

Zweden heeft tegen Italië een eerste stapje gezet op weg naar het WK. Het won het verhitte heenduel in de play-offs in eigen huis dankzij invaller Jakob Johansson met 1-0. Voormalig PSV'ers Ola Toivonen en Marcus Berg trokken echter de hoofdrollen naar zich toe met hun pogingen de Italianen op alle mogelijke manieren te onregelen. Met het gewenste effect.

Gifkikkers Berg en Toivonen knokken zich met Zweden langs gefrustreerd Italië

Het ging in aanloop naar het duel in Solna voor een groot deel nog over het EK 2004. Destijds zaten beide landen bij elkaar in de poule, ze speelden in de tweede wedstrijd met 1-1 gelijk. Maar omdat Zweden en Denemarken in het laatste groepsduel met 2-2 gelijkspeelden, gingen díé twee landen door naar de kwartfinale en moest Italië naar huis. Sindsdien wonnen de Zuid-Europeanen de twee onderlinge duels met Zweden allebei met 1-0 (vriendschappelijk in 2009 en tijdens het EK van vorig jaar), maar het litteken dat de Italianen overhielden aan die Scandinavische salonremise in 2004 is nog altijd aanwezig.

Toch leek het in het grootste deel van de wedstrijd alsof het juist de Zweden waren die nog een appeltje te schillen hadden met de tegenstander, zeker in het begin. En daarbij waren twee oud-Eredivisionisten de grote roergangers. Al na acht seconden zwaaide Toivonen wat wild met zijn arm, daarmee bezorgde hij Leonardo Bonucci direct een bloedlip. Berg kreeg in de nasleep van dat incident geel. Kort daarna schoot Toivonen voorlangs, Emil Forsberg krulde de bal op een kwart wedstrijd wat verder naast. De Italianen stelden daar lange tijd alleen een kopbal van Andrea Belotti tegenover, maar de spits van Torino knikte net naast.

Ola Toivonen (nummer 20) liet zich al na acht seconden gelden.
Ola Toivonen (nummer 20) liet zich al na acht seconden gelden.

Ook in het restant van de eerste helft kon Italië maar nauwelijks overtuigen. Het kreeg bovendien een fikse domper te verwerken. Na een tackle op de gretig vallende Berg kreeg Marco Verratti geel. De kleine spelmaker van Paris Saint-Germain stond op scherp en mist dus de return van maandag in Milaan. Na de pauze zat Italië aanvankelijk weliswaar iets beter in de wedstrijd, maar het was ook duidelijk dat de ploeg van Giampiero Ventura 0-0 eigenlijk ook wel een prima eindstand vond. Het was echter wederom de tandem Berg-Toivonen - het duo schuwde de fysieke confrontatie geen moment - die zich nadrukkelijk liet gelden en Italië behoorlijk frustreerde.

Gouden wissel
De vlam sloeg dankzij Berg namelijk aardig in de pan. Eerst duwde hij Giorgio Chiellini in een duel tegen zijn eigen keeper Gianluigi Buffon aan, even later raakte hij Daniele De Rossi met zijn elleboog. Alles en iedereen in het azuurblauw schreeuwde tweemaal om een tweede kaart voor Berg, maar scheidsrechter Cüneyt Çakir deed beide incidenten af met 'slechts' een vrije trap. Direct na dat tweede moment werd het vervolgens 1-0. Een door Toivonen doorgekopte ingooi werd door gouden wissel Johansson - hij stond pas vijf minuten in het veld - ingeschoten, via De Rossi verdween de bal achter Buffon. Dat bleek de enige treffer, mede omdat Matteo Darmian met een prachtige knal slechts de paal raakte.

Na Kroatië (dat vrijdag thuis met 4-1 won van Griekenland) en Zwitserland (0-1 zege op bezoek bij Noord-Ierland) is Zweden dus de derde ploeg die een stap heeft gezet richting het mondiale eindtoernooi, al is de klus voor de ploeg van Janne Andersson nog lang niet geklaard. Het zou overigens voor het eerst sinds 1958 zijn dat Italië ontbreekt op een WK. Zaterdag spelen Denemarken en Ierland nog hun heenwedstrijd, op zondag, maandag en dinsdag staan de vier returns op het programma.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.