Ghana redt de Afrikaanse eer, Servië naar huis

Groep D van het WK in Zuid-Afrika is woensdag afgerond. VI.nl zet de prestaties van Duitsland, Ghana, Australië en Servië deze eindronde in historisch perspectief.

Ghana redt de Afrikaanse eer, Servië naar huis

Duitsland wist zich na de laatste speeldag te plaatsten voor de achtste finale. Dit is voor Die Mannschaft geen unicum. Slecht één keer wisten zij de tweede ronde niet te bereiken. In 1938 was Zwitserland over twee wedstrijden te sterk (1-1, 2-4). Het Duitse elftal verloor in de groepsfase nog wel met 1-0 van Servië, dat was voor het eerst sinds het WK van 1986 dat onze Oosterburen een nederlaag moesten incasseren in de poule.

Net als tijdens zijn eerste WK in 2006 wist Ghana zich als tweede in de groep te plaatsen voor de tweede ronde, toen in een groep met Italië (0-2), Tsjechië (2-0) en de Verenigde Staten (2-1). The Black Stars houden dit WK de eer hoog voor het Afrikaanse continent. Ook in 2006 waren zij het enige Afrikaanse land in de tweede ronde.

Waar Australië zich onder bondscoach Guus Hiddink in 2006 nog wist te plaatsen ten koste van Kroatië en Japen moest het nu Ghana voor zich dulden vanwege een minder doelsaldo (Ghana 2-2, Australië 3-6). The Socceroos verloren hun eerste wedstrijd van dit WK met 4-0 van Duitsland, waardoor zij dit WK al na drie wedstrijden moeten verlaten.

Voor het eerst op een WK-eindronde als Servië wist het voormalig Balkanland zich niet te kwalificeren voor de tweede ronde. Na een verrassende zege op Duitsland hadden de Serviërs alles nog in eigen hand voor het laatste groepsduel met Australië. Maar tegen de ploeg van bondscoach Pim Verbeek werd met 2-1 verloren. En zo werd Servië teleurstellend laatste in de groep.

Bekijk hier al onze video's