Geschrokken PSV raakt alleen in doelsaldo verder achterop bij Ajax

Reacties

PSV heeft zondagmiddag in het thuisduel met De Graafschap niet kunnen werken aan het doelsaldo, mogelijk een doorslaggevende factor in de titelstrijd met Ajax. De Superboeren lieten de ploeg van Mark Bommel namelijk flink schrikken, waardoor een nipte overwinning het maximaal haalbare bleek.

Geschrokken PSV raakt alleen in doelsaldo verder achterop bij Ajax
PSV
PSV
2 - 1
De Graafschap
De Graafschap

Van Bommel zei in aanloop naar de dertigste speelronde van de Eredivisie nog dat PSV het verschil in doelsaldo met Ajax mogelijk in één duel zou kunnen goedmaken en gebruikte daarbij de 11-0 zege van Oranje op San Marino uit 2011 als voorbeeld. Van een dergelijk scenario was tegen De Graafschap echter geen sprake. De landskampioen moest eerst en vooral zorgen dat het aan puntenverlies ontsnapte, voordat het opkrikken van de doelcijfers aan de orde was.

Met Michal Sadílek en Mohammed Ihattaren als nieuwe gezichten op het middenveld bleef een snelle openingsgoal van PSV namelijk uit. Hirving Lozano kreeg daar na een kwartier met het nodige geluk nog de beste kans voor, maar de Mexicaan raakte de buitenkant van de paal. Ruim tien minuten later moesten de Eindhovenaren in de achtervolging toen Delano Burgzorg wegliep bij Denzel Dumfries en raak kopte uit een voorzet van Leeroy Owusu.

Delano Burgzorg zorgde ervoor dat PSV in de achtervolging moest tegen De Graafschap.
Delano Burgzorg zorgde ervoor dat PSV in de achtervolging moest tegen De Graafschap.

Door de goal van Amsterdamse makelij – Burgzorg is er geboren, Owusu speelde bij Ajax – gingen de gedachten terug naar 2016, toen De Graafschap op de laatste speeldag een hoofdrol speelde in de titelstrijd door Ajax op 1-1 te houden. Toen profiteerde PSV, nu moest het gasgeven om niet achterop te raken. Kansen waren er genoeg, maar de 1-1 viel niet. Dumfries raakte de lat, Lozano schoot naast en toen hij wel scoorde uit de rebound, stond De Jong buitenspel.

Ondertussen bleef het oppassen voor een zeldzame tegenstoot van De Graafschap, dat vorige week AZ nog dwars zat in de strijd om de derde plaats (1-1). Vijf minuten voor rust treuzelde Burgzorg echter te lang voordat hij aflegde op de in de basis teruggekeerde Fabian Serrarens, die vervolgens de bal niet tussen de palen kreeg. Desondanks zocht PSV onder de begeleiding van een fluitconcert de kleedkamers van het Philips Stadion op.

Slechte resultaten op eigen veld zijn ze in Eindhoven dit seizoen dan ook niet gewend. Op het thuisduel met Feyenoord na (1-1) bleven de punten in de Eredivisie altijd in de Lichtstad. Alleen in het eerste kwartier na rust had PSV al meer dan genoeg mogelijkheden om die uitstekende balans eer aan te doen, maar doelman Nigel Bertrams lag keer op keer in de weg. Zo stuitte De Jong in de 58ste minuut van dichtbij op de bij PSV opgeleide sluitpost.

Steven Bergwijn zette PSV na ruim een uur op gelijke hoogte uit een penalty.
Steven Bergwijn zette PSV na ruim een uur op gelijke hoogte uit een penalty.

Enkele minuten na het missen van die levensgrote kans brak PSV dan toch de ban. De bal ging op de stip na een overtreding van Serrarens op Lozano. Steven Bergwijn ging achter de bal staan en schoot feilloos raak (1-1), waarna de jacht op de winnende treffer kon beginnen. Er stonden toen nog meer dan 25 minuten reguliere speeltijd op de klok. Nadat er acht minuten waren verstreken, nam De Jong alle twijfels weg uit een voorzet van Dumfries.

Na de 26ste competitiegoal van de Eredivisie-topscorer had PSV nog ruim een kwartier om het doelsaldo op te vijzelen, al was het een schier onmogelijke opgave om te voorkomen dat Ajax door de 6-2 zege op Excelsior op dat vlak verder zou uitlopen. Omdat extra goals uitbleven, was het vooral zaak de 2-1 vast te houden. Jeroen Zoet stelde de zege enkele minuten voor tijd veilig met een knappe reflex toen Daniel Schwaab bijna in eigen doel kopte.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PSV-clubwatcher Marco Timmer blikt terug op het duel in Eindhoven
Gemengde gevoelens Dumfries: 'Qua doelpunten te weinig ingelopen op Ajax'
Bekijk hier ook de reactie van Steven Bergwijn
Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.