PSV liep in 2019 al in net zoveel duels averij op als in 2018

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. PSV, dat vorige week zijn koppositie moest prijsgeven aan Ajax, ontvangt in de lunchwedstrijd laagvlieger De Graafschap. Later op de dag staat onder meer de Derby van het Noorden tussen SC Heerenveen en FC Groningen op de rol.

PSV liep in 2019 al in net zoveel duels averij op als in 2018

PSV - De Graafschap

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Actueel

71 punten uit 29 duels is een keurige score, maar toch moest PSV na het afgelopen weekeinde met de tweede plaats genoegen nemen. De Graafschap pakte vorige week met enige fortuin een punt tegen AZ. Voor De Superboeren kan het seizoen nog alle kanten op, zeker omdat de verschillen onderin zo klein zijn.

• Na de winterstop noteert PSV een gemiddelde van 1,92 punt per Eredivisie-wedstrijd. Dat is een flink verval ten opzichte van de eerste seizoenshelft, toen het moyenne van de Eindhovenaren nog 2,82 punten per duel bedroeg.

• In 2019 presteert De Graafschap keurig met vier zeges, twee gelijke spelen en zes nederlagen. Zes clubs hadden bij de aftrap van dit weekeinde minder punten gepakt dan de Achterhoekers sinds de jaarwisseling.

Samenvatting: Vitesse - PSV

• PSV liep dit kalenderjaar al in zes Eredivisie-duels averij op, net zoveel als in heel 2018. De Eindhovenaren triomfeerden maar in vier van de laatste negen competitiewedstrijden.

• Luuk de Jong produceerde dit seizoen 25 Eredivisie-treffers, nog maar eentje minder dan zijn persoonlijk record uit 2015/16. Destijds greep de aanvaller echter naast de topscorerstitel, omdat Vincent Janssen er 27 maakte.

• De Graafschap kreeg deze competitie van alle teams de meeste goals tegen uit voorzetten (liefst zestien stuks, inclusief spelhervattingen). PSV scoorde juist het vaakst op deze manier, namelijk twintig keer.

Samenvatting: De Graafschap - AZ

Historie

• Nog nooit won De Graafschap een Eredivisie-wedstrijd bij PSV. De Eindhovenaren trokken zestien keer aan het langste eind en moesten vier keer een gelijkspel toestaan.

'Achtervolger PSV is eigenlijk slachtoffer geworden van het eigen succes'

• In het seizoen 1995/96 haalde PSV keihard uit tegen De Graafschap. Pas bij een score van 8-0 vond de thuisploeg het mooi geweest. Ronaldo was die dag goed voor een hattrick.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PSV - De Graafschap:

Seizoen Uitslag
2007/08 4-1
2008/09 3-0
2010/11 6-0
2011/12 4-1
2015/16 4-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

SC Heerenveen - FC Groningen

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Actueel

• Als gevolg van twee achtereenvolgende nederlagen, tegen Feyenoord en FC Emmen, is de kans extreem klein geworden dat SC Heerenveen nog een ticket voor de Europese play-offs afdwingt. De Friezen namen woensdag afscheid van trainer Jan Olde Riekerink. FC Groningen heeft vijf punten meer en probeert in het Abe Lenstra Stadion zijn sterke '2019-vorm' te continueren.

SC Heerenveen hield in 29 competitieduels slechts twee keer de nul. Alleen FC Emmen presteerde bij de start van deze speelronde net zo slecht op dit gebied. De Friezen kregen al 64 tegengoals, elf meer dan in het volledige afgelopen seizoen.

'Een jaar lang Olde Riekerink heeft Heerenveen niets opgeleverd'

• FC Groningen kwam dit kalenderjaar in Eredivisie-verband al drie keer tot scoren dankzij een invaller. Twee keer sloeg Paul Gladon toe 'vanaf de bank' en eenmaal was Mohamed El Hankouri succesvol. In heel 2018 maakten de noorderlingen ook drie treffers via invallers.

 Qua aantal tegengoals is FC Groningen bezig aan zijn een na beste seizoen sinds de eeuwwisseling. De noorderlingen kregen in 29 speelrondes 35 goals om de oren. In de jaargang 2008/09 had FC Groningen 33 treffers geïncasseerd in deze fase van de competitie.

• SC Heerenveen kwam in zijn afgelopen vier Eredivisie-duels slechts eenmaal tot scoren, de late 1-0 van Pelle van Amersfoort in de thuiswedstrijd tegen Excelsior.

Samenvatting: FC Emmen - SC Heerenveen

 De Friezen zullen vooral Mimoun Mahi in de gaten moeten houden. De aanvaller was met twee goals en drie assists direct betrokken bij de laatste vijf treffers van FC Groningen tegen SC Heerenveen.

• De scheidsrechter in dit affiche is Bas Nijhuis, die terugkeert op het hoogste niveau na zijn zware blessure. De arbiter floot al wel in de Keuken Kampioen Divisie.

Historie

• Voor de 25ste keer ontvangt SC Heerenveen FC Groningen in Eredivisie-verband. De Friezen wonnen zestien eerdere confrontaties, de noorderlingen hadden vier keer succes.

Samenvatting: FC Groningen - Excelsior

• De laatste thuiszege dateert uit het seizoen 2014/15. Het werd 3-1 door goals van Simon Thern, Hans Hateboer (eigen goal) en Henk Veerman.

De laatste 5 Eredivisie-edities van SC Heerenveen - FC Groningen:

Seizoen Uitslag
2013/14 4-2
2014/15 3-1
2015/16 1-2
2016/17 0-0
2017/18 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Willem II - PEC Zwolle

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Rob Dieperink

Actueel

• Beide clubs vonden zich na de voorbije speelronde keurig terug in de middenmoot. Willem II bezit vijf punten meer dan PEC Zwolle en maakt aanspraak op deelname aan de Europese play-offs. Ondertussen leven de Tilburgers ook toe naar de KNVB-bekerfinale tegen Ajax van over precies drie weken.

Alexander Isak fabriceerde liefst elf goals in zijn eerste elf Eredivisie-duels. Slechts negen andere spelers kregen dat ooit voor elkaar. De laatste speler die een dergelijke superstart beleefde, was Kazimierz Frankiewicz in 1969 voor NAC Breda.

• Sinds de aanstelling van Jaap Stam als hoofdtrainer verzamelde PEC Zwolle twintig punten. Bij aanvang van dit weekeinde hadden slechts vijf clubs beter gepresteerd in die periode.

Samenvatting: Willem II - Ajax

• Mickey van der Hart hield dit Eredivisie-seizoen liefst negen keer de nul en kan pas de tweede PEC Zwolle-doelman worden met minimaal tien clean sheets in een jaargang op het hoogste niveau. Bert van Geffen werd in 1978/79 in liefst elf duels niet gepasseerd.

• Daniel Crowley creëerde deze competitie 52 kansen voor zijn teamgenoten, het hoogste aantal voor een Willem II-speler in een Eredivisie-seizoen sinds Marc Höcher in 2012/13. De aanvaller bereidde die jaargang 55 kansen voor.

• Willem II is bezig aan een opmerkelijke serie. De Tricolores kwamen in hun laatste tien competitieduels telkens tot scoren, maar kregen in dezelfde reeks altijd minimaal één tegendoelpunt.

Samenvatting: PEC Zwolle - Fortuna Sittard

Historie

• Voor de vijftiende keer nemen Willem II en PEC Zwolle het in Tilburg tegen elkaar op in de Eredivisie. De teams doen nauwelijks voor elkaar onder. Willem II staat op zeven zeges, eentje meer dan PEC Zwolle.

• Met name in de recente seizoenen is PEC Zwolle op dreef in Tilburg. De Blauwvingers sloegen toe in vier van de laatste vijf edities. Vorig seizoen werd het 2-3 door onder meer twee doelpunten van Mustafa Saymak.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Willem II - PEC Zwolle:

Seizoen Uitslag
2012/13 0-1
2014/15 0-1
2015/16 0-1
2016/17 2-0
2017/18 2-3

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Utrecht - Vitesse

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

Actueel

• Hoe herstelt FC Utrecht zich van de dreun die ADO Den Haag ruim een week geleden uitdeelde? Dat is een van de sleutelvragen in het duel met Vitesse. De Domstedelingen staan er met 46 punten desondanks nog heel behoorlijk voor in de race voor deelname aan de play-offs. Vitesse bezit drie punten minder en kan dus heel goede zaken doen.

In Stadion Galgenwaard zouden de laatste twee EK-bondscoaches van Rusland tegenover elkaar moeten staan: Dick Advocaat (in 2012) en Leonid Slutsky (2016). Slutsky is echter geschorst wegens zijn uitspraken over Serdar Gözübüyük.

Vitesse speelde in zijn afgelopen drie Eredivisie-duels gelijk. Eind 2014 zetten de Arnhemmers voor het laatst zo'n serie neer.

• Als FC Utrecht niet wint van Vitesse noteert het voor het eerst sinds 1999 slechts één zege in zijn eerste zes Eredivisie-thuisduels van een kalenderjaar.

Samenvatting: ADO Den Haag - FC Utrecht

• Bryan Linssen gaat op voor zijn 250ste wedstrijd in de Eredivisie. De aanvaller van Vitesse had in zijn zes vorige competitieduels in geen enkele treffer een direct aandeel (goal of assist), zijn slechtste reeks sinds zijn komst naar Arnhem in 2017.

• Zowel FC Utrecht als Vitesse scoort deze competitie veel met het hoofd, na 29 speelrondes respectievelijk elf en vijftien keer. Alleen PSV was bij aanvang van dit weekeinde succesvoller op deze manier (zeventien kopgoals).

Historie

• FC Utrecht - Vitesse is toe aan aflevering 34 in de Eredivisie. De Domstedelingen trokken twintig keer aan het langste eind en de bezoekers veroverden acht keer alle punten.

• Vorig seizoen ging Vitesse met liefst 5-1 ten onder bij FC Utrecht. Yassin Ayoub had met twee goals het grootste aandeel in de overtuigende zege van de thuisploeg. Later dat seizoen nam Vitesse echter revanche in de finale van de Europese play-offs.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Utrecht - Vitesse:

Seizoen Uitslag
2013/14 2-1
2014/15 3-1
2015/16 2-1
2016/17 1-0
2017/18 5-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.