Gent pakt Belgische beker dankzij uitblinkende doelman in penaltyreeks

AA Gent heeft maandag de Croky Cup gewonnen. In de Belgische bekerfinale won de formatie van trainer Hein Vanhaezebrouck van Anderlecht. Daar was wel een strafschoppenserie voor nodig, waarin keeper Davy Roef uitblonk.

Gent
Gent
ns
0 - 0
Anderlecht
Anderlecht

Met Tarik Tissoudali bij Gent en Joshua Zirkzee en Wesley Hoedt bij Anderlecht stonden er bekende namen aan de aftrap van de bekerfinale. Die begon meteen met een kans voor Gent-verdediger Michal Ngadeu, die met een kopbal stuitte op keeper Hendrik Van Crombrugge. Yari Verschaeren deed daarna iets terug en dwong Gent-doelman Roef tot een redding.

Toch was het in de eerste helft Gent dat het betere van het spel had. Zirkzee toonde zich voorin scherp in het doorjagen, maar kwam niet tot een goede doelpoging. Vlak voor rust dacht Gent op voorsprong te komen na een goede kopbal van Roman Bezoes maar de vlag was omhoog voor buitenspel.

Anderlecht-trainer Vincent Kompany keek het in de tweede helft nog even aan, maar greep na een klein kwartier alsnog in. Zirkzee was een van de slachtoffers. Het spel werd er in de tweede helft niet beter op. Gent kreeg wel wat mogelijkheden, maar was voorin niet scherp genoeg. Anderlecht onderging het vooral en zag Tissoudali in de slotfase nog het zijnet raken. Gescoord werd er in negentig minuten niet, waardoor er een verlenging kwam.

Activist
In de slotfase van de reguliere speeltijd lag het spel nog korte tijd stil doordat er, in navolging van landen als Engeland en Duitsland, een milieuactivist zich vastbond aan een van de doelpalen. Op zijn shirt stond te lezen dat er 'op een dode planeet niet gevoetbald kan worden'. De man werd al snel door de beveiliging van het veld gehaald.

Bij het begin van de verlenging bleef ook Tissoudali achter. Yonas Malede verving hem. In de extra dertig minuten werd de wedstrijd niet beter, maar wel spannender. Beide teams gingen nog voor de zege en probeerden een strafschoppenreeks te voorkomen. Dat lukte niet, maar Gent kwam er wel dichtbij. Uit een vrije trap bracht Van Crombrugge redding, waarna de bal nog tegen de lat en de paal vloog en voormalig Ajacied Lisandro Magallán de bal van de lijn haalde.

Zo stond het ook na honderdtwintig minuten 0-0 en kwamen er strafschoppen aan te pas. Die werden zeven keer goed genomen, waarna Josh Cullen bij de vierde poging van Anderlecht stuitte op doelman Roef. Van Crombrugge redde daarna op de inzet van Ngadeu, waarna voormalig Anderlecht-keeper Roef opnieuw een penalty stopte en Gent zo de Croky Cup bezorgde. Bij de vijfde penalty van Anderlecht faalde Michael Murillo. Voor Gent is het de eerste hoofdprijs sinds het kampioenschap uit 2015.