Gênant verlies Spanje zonder gevolgen door illegale wissel

De verrassende oefennederlaag van Spanje tegen Zuid-Afrika (1-0) van dinsdag telt niet mee voor de FIFA-wereldranglijst. Spanje overschreed in het duel namelijk het maximale aantal toegestane wissels.

Gênant verlies Spanje zonder gevolgen door illegale wissel

Bondscoaches Vicente del Bosque en Gordon Igesund hadden vooraf afgesproken maximaal zes keer te wisselen. In de slotfase van de wedstrijd was Del Bosque echter genoodzaakt een zevende vervanging toe te passen, want doelman Victor Valdés kon niet verder vanwege een spierscheuring. Zijn plek werd ingenomen door Pepe Reina.

Die wissel zorgde voor een opstootje langs de zijlijn, waarbij Igesund duidelijk zijn onvrede over de gang van zaken uitte. 'Spanje had de regels moeten volgen', liet de Zuid-Afrikaanse bondscoach na afloop optekenen. De FIFA is diezelfde mening toegedaan en besloot daarom de wedstrijd niet mee te laten tellen voor de wereldranglijst, melden diverse Spaanse media.

Voor Zuid-Afrika is de beslissing van de FIFA een flinke domper, want het land had door een zege op Spanje een flinke sprong kunnen maken op de wereldranglijst. Bafana Bafana staat met een 61ste plaats laag genoteerd, waardoor de overwinning op het als eerste geklasseerde Spanje flink wat punten had kunnen opleveren. Tegelijkertijd blijft Spanje een mogelijke daling in het klassement bespaard.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen