Spanje sluit af met 'slechtste optreden' en keeperstwist

De terugkeer van wereldkampioen Spanje in het Soccer City Stadium in Johannesburg heeft vooral voor teleurstelling in het Spaanse kamp gezorgd. Een blessure voor Victor Valdés (foto), een opstootje en een opvallend kritische bondscoach Vicente del Bosque waren de gevolgen van de oefennederlaag tegen Zuid-Afrika.

Spanje sluit af met 'slechtste optreden' en keeperstwist

Uitgerekend in het stadion waar drie jaar geleden na verlenging van Oranje werd gewonnen in de WK-finale verloor Spanje nu met 1-0 door een doelpunt van Bernard Parker (voorheen FC Twente). 'En we hebben verdiend verloren', aldus Del Bosque. 'We hebben hard gewerkt, maar zij waren beter.'

'Het zou zomaar eens ons slechtste optreden kunnen zijn', vervolgde Del Bosque, die zich normaliter niet zo kritisch uitlaat. 'Al kan ik niet klagen over de instelling van mijn spelers. Ze hebben er alles aan gedaan.'

Het treffen met Bafana Bafana kende nog wel een smetje. Doelman Valdés, die halverwege collega Iker Casillas was komen vervangen, raakte een kwartier voor tijd geblesseerd aan zijn kuit. Een spierscheuring dreigt, waardoor de doelman van Barcelona ook het Champions League-bezoek aan Ajax zou moeten missen komende dinsdag.

Omdat Spanje al zes keer had gewisseld, zou volgens de regels derde doelman Pepe Reina niet meer in mogen vallen. Die mening was de Zuid-Afrikaanse keuzeheer Gordon Igesund ook toegedaan en dat maakte hij met de nodige stampij duidelijk. Uiteindelijk liet Reina, met hulp van de voltallige bank van Spanje, zich letterlijk niet uit het veld slaan en mocht hij alsnog invallen. Daardoor kon Real Madrid-verdediger Alvaro Arbeloa het keepersshirt weer uittrekken. Hij had zich al kandidaat gesteld om het duel te besluiten als doelman.

Hoewel Spanje ondanks de nederlaag een van de favorieten blijft voor het WK van volgend jaar zomer, sloot de formatie van Del Bosque het jaar voor het mondiale toernooi moeizaam af. De nederlaag volgde op een nipte 2-1 zege bij Equatoriaal Guinea, waar ook al niet overtuigd werd geacteerd door de regerend Europees- en wereldkampioen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen