Genadeloos Ajax doet ten koste van AZ geweldige zaken op Super Sunday

Ajax heeft op Super Sunday een enorme slag geslagen in de titelstrijd door te winnen bij AZ. Antony maakte in de eerste helft het verschil voor de Amsterdammers, die in de tweede helft verder profiteerden van de vele missers bij de rivaal.

AZ
AZ
0 - 3
Ajax
Ajax

Voor AZ was de topper in eigen huis een wedstrijd van do or die. Door de nederlaag tegen FC Utrecht midweeks was de achterstand op koploper Ajax al opgelopen tot tien punten. Vertrouwen mocht er echter ook zijn bij de Alkmaarders, die vorige week zondag nog knap wonnen op bezoek bij Feyenoord en daardoor hun indrukwekkende topperserie verlengden. AZ had in aanloop naar Ajax-thuis zeven competitiewedstrijden op rij gewonnen tegen clubs uit de traditionele topdrie. Op papier had AZ-coach Pascal Jansen nu nog een extra voordeel: Nicolás Tagliafico ontbrak door een blessure bij Ajax en Erik ten Hag voerde in zijn defensie drie wijzigingen door. Daley Blind speelde als linksback en Perr Schuurs en Lisandro Martínez vormden het centrale duo.

Ook als linksback lukte het Blind zijn klasse als voetballende verdediger te tonen. De routinier had een belangrijke rol bij het openbreken van de wedstrijd. Hij stoomde in de veertiende minuut op en vond Sébastien Haller met een lage voorzet. De spits was niet zelfzuchtig en bracht Antony in een één-tegen-één-situatie met Owen Wijndal. De linksback van AZ handelde te afwachtend in het eigen strafschopgebied en Antony klopte Marco Bizot met een schot in de verre hoek: 0-1.

Zo beleefde Ajax een sterke start in Alkmaar, maar erg makkelijk verliep de wedstrijd daarna zeker niet voor de bezoekers. De laatste topper in de toppermaand werd een klein kansenfestijn. Bizot voorkwam met een aantal reddingen dat Ajax de marge verdubbelde, hij kwam sterk in actie op inzetten van onderen anderen Davy Klaassen en Dusan Tadic. Bij AZ waren de beste mogelijkheden zonder twijfel voor Gudmundsson. De IJslander verzuimde na ruim een halfuur de bal binnen te koppen in de verre hoek uit een voorzet van Jesper Karlsson. Gudmundsson maakte het te makkelijk voor Andre Onana, die eenvoudig redde in de korte hoek. De Ajax-goalie moest wél tot het uiterste gaan bij de kopkans vlak voor rust. Na doorkoppen van Calvin Stengs vond Gudmundsson van dichtbij opnieuw Onana op zijn weg.

Ajax probeerde de balans te vinden tussen het verdedigen van de voorsprong en op jacht gaan naar het tweede doelpunt. Daarbij hielp het dat Edson Álvarez opnieuw als vangnet op het middenveld functioneerde, hij probeerde de creatievelingen van AZ zoveel mogelijk voor de Ajax-defensie al op te vangen. Met Álvarez als controleur op het middenveld liggen er voor Klaassen meer kansen om aanvallend bepalend te zijn. De Oranje-international speelde opnieuw als nummer 10 en benutte zijn vrijheid om vaker naar voren te gaan in de zestigste minuut optimaal. Klaassen nam de bal direct uit de lucht na de voorzet van Tadic en klopte Bizot met een tegendraads schot: 0-2.

Die goal leek de genadeklap voor AZ te betekenen. Vlak voor de treffer van Klaassen had Gudmundsson nog opnieuw twee goede mogelijkheden gehad, de jacht op de aansluitingstreffer werd daarna ingezet zonder de buitenspeler. Hakon Evjen kon als invaller echter ook niet zijn stempel op de wedstrijd drukken. Hetzelfde gold voor Zakaria Aboukhlal, die Karlsson verving. De energie ebde weg bij AZ, dat tien minuten voor het einde geluk had dat het niet 0-3 werd. Een goal van invaller David Neres werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Dat Myron Boadu kort daarna verzuimde AZ echt terug in de wedstrijd te helpen door uit een grote kans de 1-2 te maken, stond symbool voor het optreden van de thuisploeg. Het afwerken was niet meedogenloos en Ajax strafte dat genadeloos af. De score werd in de extra tijd zelfs nog mooier voor de bezoekers, die via Neres alsnog op 0-3 kwamen uit een knap uitgespeelde aanval waarbij Tadic opnieuw de assist gaf.

Zo hebben de Amsterdammers hun status als titelfavoriet onderstreept bij het slotstuk van een loodzware maand. De ploeg van Ten Hag heeft in januari in competitieverband afgerekend met onder meer Feyenoord en AZ en hield PSV op een gelijkspel. Na in de toppermaand niet te hebben verloren, koestert de koploper nu een voorsprong van liefst zeven punten op nummer twee PSV.