AZ is Feyenoord na spetterende kraker dan tóch voorbij

AZ is op de Eredivisie-ranglijst over Feyenoord heen gewipt, waardoor de Rotterdammers lijken af te haken in de titelrace. Het duel tussen de toekomstige én de voormalige werkgever van trainer Arne Slot werd een heerlijk schouwspel, waarin de bezoekers aan het langste eind trokken. Myron Boadu was de grote man, een prachtpass van Fredrik Midtsjø het hoogtepunt.

Feyenoord
Feyenoord
2 - 3
AZ
AZ

Feyenoord-trainer Dick Advocaat koos zondag voor exact dezelfde elf basisspelers als vorige week, tijdens de met 1-0 verloren Klassieker tegen Ajax. Dat betekende dat Nicolai Jørgensen weer in de spits stond: de door Galatasaray begeerde Deen kreeg dus wederom de voorkeur boven winteraanwinst Lucas Pratto. Bij de bezoekers was het meespelen van Calvin Stengs opvallend. De Alkmaarders vreesden eerder in de week nog voor zijn inzetbaarheid, maar hij bleek toch fit genoeg.

En dat was een opsteker, getuige ook het feit dat Stengs betrokken was bij de vroege 0-1. Hij speelde de bal in op Jesper Karlsson, die met een hakje Albert Gudmundsson wilde bereiken. Dat lukte niet, maar nadat de onderscheppende Marcos Senesi werd afgetroefd door diezelfde Gudmundsson, kwam Karlsson alsnog in balbezit. De Zweed bleef koel en schoot de openingsgoal achter Nick Marsman, die de laatste weken uitstekend presteert in het doel van Feyenoord.

Dat bleek verderop in de eerste helft ook, toen hij goed redde op een volgende kans van Karlsson. Waar de AZ-aanvaller niet scoorde, gebeurde dat aan de overkant even later wel. Na slordig balverlies van Stengs verstuurde Steven Berghuis een steekpass op Jens Toornstra, die op zijn beurt weer Jørgensen bereikte. Die stuitte eerst nog op AZ-keeper Marco Bizot, maar frommelde de bal in tweede instantie alsnog binnen. Ook verdediger Bruno Martins Indi (die voor het eerst tégen Feyenoord speelde in De Kuip, het stadion waar hij doorbrak) kon in de doelmond geen redding meer brengen.

Hoofdrol voor Boadu
Wat voor de eerste helft gold, gold daarna ook voor de tweede helft: het was bijzonder aantrekkelijk wat beide ploegen lieten zien. Zo'n anderhalve minuut na rust kwam AZ weer op voorsprong, de manier waarop was zeer fraai. Na een knappe actie en goed doorzetten, verstuurde Midtsjø een werkelijk schitterende voorzet richting Boadu, die niet twijfelde en met links hard raak schoot: 1-2. Tien minuten later knokte Feyenoord zich echter voor de tweede keer terug, toen Mark Diemers scoorde na slecht uitverdedigen van Yukinari Sugawara.

Kort na die goal werd Jørgensen vervangen door Bryan Linssen (en dus niet door Pratto), terwijl ook Luis Sinisterra binnen de lijnen kwam, maar het was AZ dat weer toesloeg. Dit keer was het Stengs die met een fraaie voorzet Boadu bereikte, de uitkomst was hetzelfde: doelpunt voor de Alkmaarders. Die tik kwam Feyenoord niet meer te boven. Berghuis was nog wel dicht bij de 3-3, aan de overkant verzuimde invaller Tijani Reijners in de slotfase de wedstrijd te beslissen, iets wat ook Teun Koopmeiners diep in blessuretijd deed. Een overtreding van Senesi op Stengs werd na VAR-ingrijpen bestraft met een penalty, maar de AZ-captain ramde de bal vanaf de stip over. Het bleef dan ook bij 2-3.

En dus is AZ nu de nummer vier in de Eredivisie, Feyenoord staat vijfde. Vrijdagmiddag wilde Advocaat tijdens zijn vooruitblikkende persconferentie niets weten van de opmerking dat de Alkmaarders zijn ploeg eigenlijk voorbij zijn. 'Ik heb het op de ranglijst nog niet kunnen zien', sprak hij. Dat is nu dus wel het geval. Feyenoord heeft negen punten minder dan koploper Ajax, dat eerder op de dag won bij Fortuna Sittard. Daarmee lijken de Rotterdammers even af te haken in de titelstrijd, iets wat Advocaat eerder al toegaf. 'Negen punten achterstand zou wel héél erg veel zijn', erkende hij voor de wedstrijd tegenover ESPN.