Ajax heeft zondag drie punten overgehouden aan een bijzonder matige Klassieker tegen aartsrivaal Feyenoord. De Amsterdammers hadden aan een goal van Ryan Gravenberch genoeg, maar haalden slechts een halfuur een fatsoenlijk niveau. De Rotterdammers zullen op hun beurt balen van het feit dat ze dat niet hebben afgestraft.

Ajax
1 - 0
Feyenoord
Feyenoord

Waar bij Ajax de deze winter aangetrokken spits wél in de basis begon, was dat bij Feyenoord niet het geval. In tegenstelling tot Sébastien Haller startte Lucas Pratto op de reservebank, waardoor Nicolai Jørgensen het weer eens mocht laten zien. Dat lukte de Deen vorige week heel aardig: tegen Sparta Rotterdam viel hij in voor de debuterende Argentijn, waarna hij in de slotfase de 0-2 eindstand bepaalde.

Ook midweeks tegen PEC Zwolle (1-0 zege) kwam Jørgensen binnen de lijnen voor zijn concurrent, in de Johan Cruijff Arena stond hij dus aan de aftrap. De qua vorm kwakkelende spits kon zich in de eerste helft echter nauwelijks onderscheiden in aanvallend opzicht. Zijn belangrijkste taak leek lange tijd het afstoppen van centrumverdediger Daley Blind, de belangrijkste pion in de Ajax-opbouw.

Tips van Labyad
Dat lukte Jørgensen in de openingsfase ook heel aardig, tot de 22ste minuut. Blind (die Jurriën Timer, en dus niet Perr Schuurs als maatje achterin had) schoof in en wachtte op een gaatje in de hechte Feyenoord-verdediging. Na een tijdje zoeken vond hij uiteindelijk Haller, die de bal aannam en 'm klaarlegde voor Ryan Gravenberch. De jongeling bleef koel, kapte Uros Spajic uit en schoot de bal met binnenkantje links achter Feyenoord-keeper Nick Marsman. Met zijn treffer liet Gravenberch andermaal zien dat hij de tips van ploeggenoot Zakaria Labyad ter harte neemt, zoals hij dat eind november ook deed in het Champions League-duel met FC Midtjylland.

Feyenoord-keeper Nick Marsman kan niets doen aan het schot van Ajax-middenvelder Ryan Gravenberch.

Er leek na die 1-0 weinig aan de hand voor Ajax, ook omdat de thuisploeg voor die goal al wat kansen had gehad. Zo kreeg Haller zijn kopbal uit een voorzet van Noussair Mazraoui niet tussen de palen, kopte Nicolás Tagliafico uit een corner over en nam Antony de bal in kansrijke positie verkeerd aan. Feyenoord liet aanvankelijk maar weinig zien, maar na iets meer dan een halfuur begonnen de Rotterdammers zich dan toch in de strijd te mengen.

Dat begon met een kans van Haps, die op aangeven van Steven Berghuis plotseling vogelvrij opdook voor Ajax-keeper Andre Onana. De Kameroener was echter snel uit zijn doel en redde goed. Niet veel later moest hij ook ingrijpen bij een enorme kans van Jens Toornstra (al bleek hij achteraf buitenspel te hebben gestaan) en een schot van Leroy Fer, na dom balverlies van Blind. De bepaald niet sprankelende eerste helft werd afgesloten met een hard schot van Toornstra in het zijnet, waarmee Feyenoord aantoonde dat het zeker niet van plan was zich neer te leggen bij een nederlaag.

Ajax moest het in de tweede helft vervolgens doen zonder Gravenberch, die met zijn treffer de jongste doelpuntenmaker in een Klassieker werd sinds Viktor Fischer in 2013. De achttienjarige middenvelder leek in de loop van de eerste helft al uit te vallen met een blessure, maar werd uiteindelijk pas in de rust vervangen door Jurgen Ekkelenkamp. De invaller was na rust meteen dreigend, maar zijn schot werd geblokt door Marcos Senesi.

Dat dat lange tijd de beste kans was voor Ajax, zei genoeg over de kwaliteit van het Amsterdamse aanvalsspel na het eerste halfuur: de betere kansen bleven ook in het tweede bedrijf voor Feyenoord. Na terugleggen van Toornstra schoot Berghuis de bal vanaf randje zestien naast, waar de bal toch minimaal tussen de palen had gemoeten. Niet veel later scoorde Jørgensen wél, maar pas ná die goal ging de vlag van de grensrechter omhoog wegens buitenspel van aangever Toornstra. Terecht, zo constateerde ook de VAR.

Handjes dichtknijpen
Met Luis Sinisterra (de matchwinner tegen PEC was niet fit genoeg voor een hele wedstrijd) voor Haps voorzag Feyenoord-trainer Dick Advocaat zijn aanval van een nieuwe impuls. De gelijkmaker zat er ook zeker in, maar ook bij zijn tweede poging vanaf de rand van het strafschopgebied stond het vizier van Berghuis niet op scherp. Ajax kwam lange tijd niet verder dan een voorzet van Dusan Tadic die voorbijging aan Haller en een geblokt schot van de Serviër zelf, maar moest uiteindelijk de handen flink dichtknijpen met het feit dat Feyenoord niet had toegeslagen.

Ook de entree van Pratto kon Feyenoord namelijk niet verlossen. In de slotminuut redde Onana nog bij een enorme kans van Fer, waarna Sinisterra in de slotseconde zelfs nog de lat raakte met een kopbal, waardoor de opluchting bij de thuisploeg na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Danny Makkelie groot was. Hoewel de zege bijzonder moeizaam tot stand kwam, neemt Ajax aan kop van de Eredivisie wel weer afstand van Feyenoord. Inmiddels is Vitesse (drie punten minder) de belangrijkste concurrent van de Amsterdammers, daarachter volgen PSV, Feyenoord en AZ.