Gemiste kans Gravenberch breekt Liverpool op tegen Brighton, primeur Kudus

Liverpool heeft een week na de veelbesproken nederlaag tegen Tottenham Hotspur opnieuw punten laten liggen in de Premier League. Mede door een gemiste kans van Ryan Gravenberch knokte Brighton & Hove Albion zich nog naar een punt. Tegelijkertijd was Mohammed Kudus belangrijk voor West Ham United met zijn eerste Premier League-goal.

Brighton & Hove Albion
2 - 2
Liverpool
Liverpool

Liverpool voelde zich vorige week bestolen doordat een doelpunt van Luis Díaz ten onrechte werd afgekeurd. Na afloop regende het kritiek op de VAR, maar manager Jürgen Klopp zei in aanloop naar het duel met Brighton dat hij het incident achter zich wilde laten. Met de ploeg van manager Roberto De Zerbi wachtte immers een tegenstander die het Liverpool vorig seizoen heel moeilijk maakte met twee zeges (één in de FA Cup) en één gelijkspel.

Brighton maakte met nederlagen tegen Chelsea (0-1, League Cup) en Aston Villa (6-1, Premier League) en een gelijkspel tegen Olympique Marseille (2-2, Europa League) een lastige periode door. Liverpool hielp The Seagulls echter in het zadel toen Virgil van Dijk de bal na negentien minuten te zacht inspeelde op Alexis Mac Allister. Simon Adingra reageerde alerter dan de Argentijn (ex-Brighton) en schoot raak voordat Van Dijk kon ingrijpen: 1-0.

Liverpool repareerde die achterstand nog voor rust dankzij twee goals van Mohamed Salah. De Egyptenaar schoot eerst raak op aangeven van Darwin Núñez nadat Brighton, met Joël Veltman als rechtsback, de bal op het middenveld had verspeeld. Vlak daarna leidde doelman Bart Verbruggen de achterstand in door veel risico te nemen in de opbouw. Pascal Gross werd in de problemen gebracht en veroorzaakte een penalty, die Salah benutte.

Zeven minuten na rust had Gravenberch de wedstrijd in het slot kunnen gooien. De 21-jarige middenvelder was donderdag in de Europa League trefzeker tegen Union Sint-Gillis en had als vervanger van Harvey Elliott ook zijn eerste Premier League-goal kunnen maken, maar schoot de bal van dichtbij tegen de lat uit een voorzet van Dominik Szoboszlai. Die misser kwam Liverpool duurr te staan, toen Lewis Dunk twaalf minuten voor tijd gelijk maakte.

Brighton had even eerder al om een penalty geschreeuwd na een vermeende handsbal van Van Dijk, maar toen ontsnapte Liverpool nog. In de 78ste minuut viel de gelijkmaker echter alsnog, toen Dunk de bal binnentikte uit een vrije trap van Solly March. Daarna kreeg João Pedro zelfs nog een kans op de 3-2, maar de Braziliaan werkte de bal van een meter of elf over het doel van Alisson. Daardoor mocht Liverpool uiteindelijk nog blij zijn met een punt.

West Ham United
2 - 2
Newcastle United

In Londen was met Kudus een andere ex-Ajacied wel belangrijk voor zijn ploeg. De Ghanees bezorgde West Ham in de slotfase toch nog een punt tegen Newcastle United door vanaf de rand van de zestien doeltreffend uit te halen na een voorzet van Vladimir Coufal. Newcastle gaf de vierde Premier League-zege op rij daardoor toch nog uit handen. The Magpies trokken die vorm door in de Champions League door afgelopen woensdag ook met grote cijfers van Paris Saint-Germain (4-1) te winnen.

Door twee goals van Alexander Isak in de eerste twintig minuten na rust leek Newcastle ook op bezoek bij West Ham weer op weg naar een overwinning. De Zweedse spits scoorde binnen zes minuten twee keer, beide keren na voorbereidend werk van Kieran Trippier. West Ham moest na de vroege goal van Tomás Soucek daardoor weer in de achtervolging en mocht van geluk spreken dat de paal een hattrick van Isak in de weg stond. Daar profiteerde Kudus uiteindelijk van.

Wolverhampton Wanderers
1 - 1
Aston Villa
Aston Villa

Aston Villa kon de klinkende zege op Brighton (6-1) geen vervolg geven op bezoek bij Wolverhampton Wanderers. Ollie Watkins raakte in de laatste minuut van de toegevoegde tijd de paal en liet de kans op de vierde competitiezege op rij zo liggen. De Engelse spits had Pau Torres in de 55ste minuut nog wel aan de 1-1 geholpen, nadat Hee-Chan Hwang even daardoor de score opende. Wolves eindigde het duel met tien man door de tweede gele kaart voor Mario Lemina in de 94ste minuut.