Geen extra miljoenen en coëfficiëntenbonus, wel beschermde status voor Ajax

Reacties

Ajax is er woensdagavond niet in geslaagd om extra miljoenen te pakken in de Champions League. Door de nederlaag tegen Atalanta Bergamo zijn de Amsterdammers klaar in het elitetoernooi en wordt een bonus van 9,5 miljoen euro niet geïncasseerd. Ook voor de cöefficiëntenranglijst was de uitschakeling van Ajax slecht nieuws.

Geen extra miljoenen en coëfficiëntenbonus, wel beschermde status voor Ajax
© Pro Shots
Ajax
Ajax
0 - 1
Atalanta Bergamo
Atalanta Bergamo

Deze slordige tien miljoen euro aan bonus had Ajax gekregen bij winst op Atalanta. Op die manier hadden de hoofdstedelingen zich geplaatst voor de achtste finale van de Champions League, met bovenstaande bonus als gevolg. Ondanks het slechte nieuws heeft Ajax ook dit seizoen vele miljoenen gepakt in Europa.

Zonder dat er ook nog maar een bal rolde in de groepsfase van de Champions League, had Ajax al ruim 35 miljoen euro in de pocket. Dit bedrag bestaat uit de startpremie van 15,25 miljoen euro, door de UEFA beschikbaar gesteld aan alle deelnemers van het hoofdtoernooi. Daarnaast krijgt Ajax uit de coëfficiëntenlijst een fors geldbedrag, afhankelijk van resultaten uit het verleden. Dit bedrag ligt op 19,944 miljoen euro.

Toen de bal eenmaal ging rollen, viel er ook nog genoeg te verdienen. Een overwinning in de groepsfase van de Champions League was goed voor 2,7 miljoen euro, een gelijkspel 0,9 miljoen. Ajax won tweemaal (van FC Midtjylland) en speelde eenmaal gelijk tegen Atalanta Bergamo, goed voor een totaal van 6,3 miljoen aan premies.

De overige verdiensten van Ajax komen uit de zogenaamde market pool, met onder andere tv-gelden. Het is niet geheel duidelijk wat Ajax krijgt uit dit potje, de schatting ligt op circa zes miljoen euro. Normaal gesproken krijgt Ajax ook nog enkele miljoenen via recettes, maar omdat de Johan Cruijff Arena leeg bleef tijdens de groepsfase, werd er uiteraard niets verdiend aan de kaartverkoop.


De totale verdiensten van Ajax in de Champions League

Startpremie 15,25
Coëfficiëntenpremie 19,944
Wedstrijdpremie 6,3
Market pool 6 (schatting)
Totaal 47,494

*bedragen in miljoenen euro's

Door de coronacrisis is het mogelijk dat de bedragen hierboven lager uitvallen. In diverse media is melding gemaakt van lagere premies vanuit de UEFA, omdat de inkomsten door de coronacrisis flink teruggelopen zijn. Dit nieuws is niet bevestigd door de Europese voetbalbond, daarom hebben we de originele bedragen aangehouden.

Coëfficiënten
Ajax' uitschakeling in de Champions League is ook slecht nieuws voor de coëfficiëntenranglijst van de UEFA. Bij overwintering had Ajax immers goede zaken kunnen doen voor Nederland.

De totale bonus voor het overleven van de groepsfase ligt op vijf punten, in combinatie met de winstpartij die Ajax had moeten boeken op Atalanta had de club zeven punten kunnen pakken voor de coëfficiëntenlijst. Gedeeld door het aantal Europese deelnemers waarmee de Eredivisie dit Europese seizoen begon (vijf) had dat 1,4 punt opgeleverd voor coëfficiëntenlijst. In dat geval was Nederland de nummer zeven van de UEFA-lijst – Rusland – genaderd.


Coëfficiëntenlijst na de duels van 18.55 uur

# Land Coëfficiëntentotaal Clubs actief
7 Rusland 38.382 3/6
8 Nederland 36.400 4/5
9 België 36.100 4/5
10 Oostenrijk 34.825 4/5

Europa League
Ajax krijgt dit seizoen nog wel minimaal twee extra kansen om punten te pakken voor op de coëfficiëntenlijst. Als nummer drie in Groep D van de Champions League krijgt de club een ticket voor de zestiende finale van de Europa League.

Op 14 december (komende maandag) wordt er geloot voor die ronde, Ajax hoort bij de geplaatste teams tijdens de loting en zal daardoor tijdens de loting niet gekoppeld kunnen worden aan topteams als AS Roma, Arsenal en Manchester United. PSV is vooralsnog als enige andere Nederlandse club zeker van een plek in de knock-outfase van de Europa League, AZ en Feyenoord hebben nog zicht op een ticket voor die ronde.

Op 18 en 25 februari worden de tweeluiken in de zestiende finale afgewerkt. Vorig seizoen kreeg Ajax te maken met eenzelfde scenario, toen was de eerste ronde van de knock-outfase van de Europa League meteen het eindstation: Getafe was over twee duels te sterk voor de Amsterdammers.

Het is de zevende (!) keer in de laatste elf jaar dat Ajax als nummer drie uit de groepsfase van de Champions League doorstroomt naar de Europa League.

Ajax in de Champions League sinds 2010

2010/11 derde in de poule
2011/12 derde in de poule
2012/13 derde in de poule
2013/14 derde in de poule
2014/15 derde in de poule
2015/16 gestrand in voorronde
2016/17 gestrand in voorronde
2017/18 gestrand in voorronde
2018/19 gestrand in halve finales
2019/20 derde in de poule
2020/21 derde in de poule
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.