Champions League-droom Ajax valt in duigen tegen stug Atalanta

Ajax is er woensdagavond niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de knock-outfase van de Champions League. De Amsterdammers beten zich stuk op Atalanta Bergamo, dat in de slotfase toesloeg.

Ajax
Ajax
0 - 1
Atalanta Bergamo

Erik ten Hag kon tegen de Italianen naast de langdurig geblesseerde Mohammed Kudus ook niet beschikken over Daley Blind, David Neres en Lassina Traoré en besloot daarom om de pas achttienjarige Brian Brobbey voor de leeuwen te gooien. Lisandro Martínez was achterin de vervanger van Blind, wiens kwaliteiten aan de bal gemist werden.

Ajax zocht geduldig naar openingen in de organisatie van Atalanta, dat met een extra middenvelder speelde om de ruimtes klein te houden. Dat lukte de bezoekers behoorlijk. Ajax had veel balbezit, maar kwam in de eerste helft nauwelijks tot echte kansen. De grootste mogelijkheid was voor Atalanta, na een vloeiende aanval kon Marten de Roon uithalen, maar hij kreeg de bal niet tussen de palen.

Kort voor rust zorgde Brobbey voor het eerste serieuze gevaar namens Ajax. Na een uitstekende actie van Antony kopte de jonge spits de bal echter precies in de handen van doelman Pierluigi Gollini. Even eerder was Brobbey hard in botsing gekomen met Nicolás Tagliafico. Hij ging dus nog wel door, maar moest de strijd in de rust alsnog staken. Quincy Promes was zijn vervanger.

Ook met de 28-jarige aanvaller in de ploeg kreeg Ajax moeilijk grip op de wedstrijd. Atalanta zette de thuisploeg flink onder druk, maar de Amsterdammers bleven overeind door een aantal prima ingrepen van onder anderen Lisandro Martínez en Andre Onana. Met het inbrengen van Klaas Jan Huntelaar en Jurgen Ekkelenkamp kreeg Ajax vervolgens nieuwe energie.

Een kwartier voor tijd kreeg Davy Klaassen dé kans van de wedstrijd. Na een prima aanval en een hakje van Ekkelenkamp kon de middenvelder vrij uithalen, maar hij schoot de bal tegen de voet van Gollini. Enkele minuten later volgde een nieuwe domper voor Ajax. Ryan Gravenberch maakte zich breed en raakte met zijn arm Alejandro Gómez in het gezicht, de jongeling kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart.

Met tien man werd Ajax wel erg kwetsbaar in de omschakeling en daar profiteerde Atalanta van. Invaller Luis Muriel omspeelde Onana in de 85ste minuut en schoof de 0-1 binnen. Die klap kwam de thuisploeg niet meer te boven. Atalanta gaat daarom samen met Liverpool door in Groep D. Ajax gaat net als vorig seizoen verder in de Europa League.