Gakpo en hattrickheld De Wit leiden Jong Oranje naar plichtmatige zege

Jong Oranje heeft op bezoek bij Jong Gibraltar gedaan wat het moest doen. Tegen de zwakke broeder uit Groep 7 van de EK-kwalificatiecyclus leidden Cody Gakpo en uitblinker Dani de Wit de beloften naar een 0-6 overwinning. Daardoor is de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi nog steeds foutloos.

De Nederlandse talenten stonden er voorafgaand aan het tripje naar kleinduimpje Gibraltar al uitstekend voor. In de vorige interlandperiode werd namelijk gewonnen van concurrent Portugal (4-2) en Noorwegen (0-4), waardoor de ploeg negen punten had overgehouden aan de eerste drie duels. Dat daar donderdagavond drie punten bij zouden komen, stond vooraf al wel vast. Na eveneens drie wedstrijden stond Gibraltar nog op nul punten, met een doelsaldo van 0-15. Met name de 10-0 nederlaag bij Wit-Rusland was tamelijk fors.

De intenties van de thuisploeg waren donderdag dan ook helder: de schade beperken. Dat werd al na elf minuten al pijnlijk duidelijk, toen Gibraltar-keeper Jaylan Hankins door de scheidsrechter voor het eerst werd gewaarschuwd wegens tijdrekken. Hij kon daarmee echter niet voorkomen dat het een paar minuten later toch raak was, dankzij gelegenheidsspits Gakpo. De PSV'er mocht spelen omdat Myron Boadu bij het grote Oranje zit. Datzelfde geldt uiteraard voor Calvin Stengs, voor hem speelde Javairo Dilrosun, maar de eerste treffer kwam dus van Gakpo. Na een voorzet van Justin Kluivert kon hij in eerste instantie niet op doel koppen, in tweede instantie tikte hij raak.

Het duurde daarna tot de 38ste minuut voordat Jong Oranje de voorsprong verdubbelde. Kort nadat Dilrosun een werkelijk schandalige tackle op zijn enkel van Kian Ronan te verwerken had gekregen (de middenvelder ontsnapte met geel), kopte De Wit een vrije trap van Ferdi Kadioglu binnen: 0-2. Dat was direct de ruststand, waarna Nederland ook ná de pauze lange tijd maar niet kon weglopen bij de qua felheid regelmatig over het randje spelende Gibraltarezen. Toch stond er na negentig minuten een ruime uitslag op het scorebord.

Hattrick
In het laatste halfuur ging het namelijk hard. In de 63ste minuut werkte Gakpo van dichtbij zijn tweede van de avond binnen, twee minuten later deed De Wit hetzelfde. De AZ'er controleerde een lange bal, waarna hij één-op-één met de keeper koeltjes afrondde. Een kwartier voor tijd stond hij bovendien op de goede plek om de 0-5 binnen te volleren, waarmee hij zijn hattrick compleet maakte. Het was voor de aanvallende middenvelder alweer zijn zesde goal van deze cyclus, waardoor hij overall topscorer van de kwalificatie is. Het slotakkoord was een co-productie van twee invallers: spits Daishawn Redan gleed een afgemeten voorzet van rechtsback Sherel Floranus binnen: 0-6.

Door die ruime overwinning is Jong Oranje na vier van de tien groepswedstrijden nog altijd foutloos. Komende dinsdag staat een oefeninterland tegen Jong Engeland op het programma, waarna de kwalificatiecyclus eind maart 2020 weer verdergaat. Dan speelt de ploeg van Van de Looi tegen Wit-Rusland (thuis) en Portugal (uit). Alle acht groepswinnaars én de allerbeste nummer twee uit de kwalificatie plaatsen zich direct voor het EK 2021 in Hongarije en Slovenië, de overige acht nummers twee spelen play-offs.