Koningskoppel AZ ook meteen goud waard voor Jong Oranje

Jong Oranje heeft vrijdagavond een belangrijke overwinning geboekt op Jong Portugal. Myron Boadu scoorde bij zijn debuut meteen twee keer, beide keren op aangeven van Calvin Stengs. Zo was het koningskoppel van AZ bij hun eerste gezamenlijke optreden voor Jong Oranje meteen goud waard.

Nederland O21
4 - 2
Portugal O21

Jong Oranje begon tegen Portugal met de gedroomde voorhoede bestaande uit de debuterende Boadu, diens ploeggenoot bij AZ Stengs en de vorige maand nog voor Oranje opgeroepen Justin Kluivert. De hoop was daarom dat de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi de Portugezen de eerste nederlaag van de EK-kwalificatiereeks zou kunnen toebrengen, maar dat bleek vrijdagavond nog lastig zat op De Vijverberg.

In het stadion waar Jong Oranje vorige maand met een overtuigende 5-1 zege op Cyprus begon aan de jacht op een EK-ticket, zorgde Boadu nog wel voor de vroege voorsprong. De achttienjarige spits tikte de bal eenvoudig binnen, nadat Stengs oog in oog met de keeper goed het overzicht behield. De bal was gelukkig bij de AZ-uitblinker beland, doordat een schot van Teun Koopmeiners op de rand van de zestien werd gekraakt.

Het was meteen een van de weinige keren dat Boadu voor rust in stelling werd gebracht. Later in de eerste helft kwam de bal na een goede actie van Kluivert nog een keer met het nodige geluk voor zijn voeten, maar dit keer schoot de aanvaller van AZ hoog over. De Portugese defensie oogde bij dat moment onzeker, maar werd verder nauwelijks aan het wankelen gebracht. Daarvoor werd de Oranje-aanval te weinig in stelling gebracht.

Ook Portugal was niet bijster vaak gevaarlijk, maar sprong wel zuiniger met de bal om dan Jong Oranje. In de dertiende minuut werden de bezoekers via Rafael Leão ook voor het eerst gevaarlijk, maar doelman Maarten Paes had een antwoord op het harde schot van de spits van AC Milan. Vlak voor rust was de keeper van FC Utrecht echter geklopt toen verdediger en aanvoerder Diogo Queiros zijn hoofd tegen de bal zette: 1-1.

Jong Oranje kon in de tweede helft dus weer opnieuw beginnen, maar kwam al snel aan de hernieuwde voorsprong. Nuno Tavares kreeg de bal ongelukkig op zijn hand en de bal ging op de stip. Specialist Koopmeiners ging achter de bal staan en bleef koelbloedig. Een kwartier later stond het echter alweer gelijk toen ook Portugal een penalty kreeg na een overtreding van Owen Wijndal. Gedson Fernandes stuurde Paes de verkeerde hoek in: 2-2.

Vrijwel meteen na die treffer besloot Van de Looi om Cody Gakpo in te brengen voor Kluivert en dat bleek een goede zet. Enkele minuten nadat Paes had gered op in een inzet van Pedro Mendes, stond de PSV'er aan de basis van de 3-2. Gakpo zette goed door, gaf de bal in de loop mee aan Stengs en die vond Boadu met een voorzet. De AZ-aanvaller tikte binnen en maakte er zo toch nog een geslaagde avond van voor Jong Oranje.

Het feest werd in de extra tijd nog compleet doordat Stengs op aangeven van de uitblinker Koopmeiners nog de 4-2 maakte met met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied. Het was het fraaie slotakkoord van de belangrijke zege van Jong Oranje, dat met een wedstrijd minder nu evenveel punten heeft als Portugal. Komende dinsdag staat het volgende EK-kwalificatieduel op de rol, op bezoek bij Noorwegen.