Jong Oranje opent jacht op EK-revanche met moeiteloze zege

Reacties

Jong Oranje is zonder problemen begonnen aan de kwalificatiereeks voor het EK van 2021, dat gehouden zal worden in Hongarije en Slovenië. In Doetinchem werd dinsdagavond een bepaald niet sprankelende, maar uiteindelijk ruime overwinning geboekt op de machteloze leeftijdgenoten van Cyprus.

Jong Oranje opent jacht op EK-revanche met moeiteloze zege
Nederland O21
Nederland O21
5 - 1
Cyprus O21
Cyprus O21

Er waait een nieuwe wind bij Jong Oranje. De Nederlandse beloften bereikten in 2013 onder Cor Pot nog de halve finale van het EK, maar dat was de laatste keer dat zij op een eindtoernooi aanwezig waren. Sindsdien was het namelijk kommer en kwel: voor de EK's van 2015, 2017 én 2019 wist de ploeg zich überhaupt niet te kwalificeren. Bovendien was het in die periode een komen en gaan van trainers. Tussen 2013 en medio 2018 stonden achtereenvolgens Albert Stuivenberg, Adrie Koster, Remy Reynierse, Fred Grim en Art Langeler aan het roer, vrijwel al die trainers vertrokken vroegtijdig en vrij onverwachts.

Sinds mei 2018 staat Jong Oranje onder leiding van Erwin van de Looi. Onder de ex-trainer van FC Groningen en Willem II slaagde Jong Oranje er niet in om de al bijna mislukte kwalificatie voor het EK van afgelopen zomer tot een goed einde te brengen, maar de talenten maakten vier maanden geleden vervolgens wel indruk in een oefenduel met de leeftijdgenoten van Mexico (5-1 winst). Dat sloot goed aan bij hetgeen waar Van de Looi sinds zijn aanstelling op hamert: de positieve sfeer, de trots en de goede prestaties moeten terugkeren bij Jong Oranje.

Kleinigheidje
In dat opzicht is de probleemloze zege van dinsdag een goede stap, al begon de avond op De Vijverberg (de vaste thuishaven van Jong Oranje) nog tamelijk slecht. Na tien minuten spelen ramde Cyprus de bal bij het uitverdedigen blind naar voren, maar omdat centrumverdediger Justin Hoogma vervolgens grandioos in de fout ging, daarbij ook niet echt geholpen door zijn kompaan Perr Schuurs, kon Ruel Sotiriou er ongehinderd vandoor. De spits schoof vervolgens koeltjes de 0-1 achter FC Utrecht-keeper Maarten Paes.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Die tegengoal bleek uiteindelijk niet meer dan een kleinigheidje, want nog voor rust had Jong Oranje de wedstrijd naar zich toegetrokken. Na een behoorlijk onhandige overtreding op Ajax-aanvaller Noa Lang mocht aanvoerder Teun Koopmeiners vlak na de openingsgoal al een penalty nemen, hij benutte dat buitenkansje feilloos. De middenvelder van AZ was ook nadrukkelijk betrokken bij de tweede Nederlandse goal. Zijn lange pass werd door spits Kaj Sierhuis goed klaargelegd voor Dani de Wit, de onlangs van Ajax naar AZ verhuisde middenvelder kopte vallend de 1-2 binnen.

Vrijwel direct na zijn assist was Sierhuis zelf de gevierde man, toen hij een voorzet van rechtsback (en bovendien FC Groningen-ploeggenoot) Deyovaisio Zeefuik met behulp van een Cypriotische verdediger binnenwerkte. Wie hoopte dat de ploeg van Van de Looi er na rust een voetbalfeest vol doelpunten van zou gaan maken, kwam bedrogen uit. Na de invalbeurten van in het buitenland actieve talenten als Ferdi Kadioglu (Fenerbahçe), Tahith Chong (Manchester United) en Daishawn Redan (Hertha BSC) werd de eindstand pas in de slotminuten bepaald. Eerst rondde De Wit af na een knappe combinatie, Zeefuik verzorgde in de rebound het slotakkoord: 5-1.

Met de zege is Jong Oranje dus voortvarend begonnen aan de route richting het EK. In Groep 7 zitten naast Nederland en Cyprus ook Portugal, Noorwegen, Wit-Rusland en Gibraltar. In totaal zijn er negen kwalificatiepoules. Alle groepswinnaars én de allerbeste nummer twee plaatsen zich rechtstreeks voor het EK, de overige acht nummers twee moeten via een play-off alsnog een ticket zien te verdienen. Als gastlanden completeren Hongarije en Slovenië het deelnemersveld van zestien landen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.