GA Eagles stunt opnieuw tegen Ajax: spanning in titelrace helemaal terug

Go Ahead Eagles heeft zondag voor een daverende verrassing gezorgd door een onherkenbaar Ajax de derde competitienederlaag van het seizoen toe te dienen. Dat betekent dat de strijd om het landskampioenschap weer helemaal open ligt.

Go Ahead Eagles
2 - 1
Ajax
Ajax

Ajax startte in de sfeervolle Adelaarshorst met Andre Onana onder de lat. De Kameroener nam de plek in van Remko Pasveer, die aan het Champions League-duel met Benfica een gebroken vinger heeft overgehouden. Ook Jurriën Timber en Noussair Mazraoui hielden lichte klachten over aan de ontmoeting in Portugal. Timber was er helemaal niet bij, Mazraoui begon op de bank. Dat gold ook voor Ryan Gravenberch, die zijn plek weer moest afstaan aan Davy Klaassen.

Go Ahead Eagles zorgde eerder dit seizoen in de Johan Cruijff Arena voor een enorme stunt door koploper Ajax op een doelpuntloos gelijkspel te houden. Scheidend trainer Kees van Wonderen gaf voor de wedstrijd aan opnieuw compact te gaan spelen en aan de andere kant te loeren op een uitbraak. Met dat strijdplan hoopte Eagles de Amsterdammers nogmaals de voet dwars te zetten.

Eagles slaat toe
Dat scenario voltrok zich sneller dan de scheidend oefenmeester vermoedelijk had kunnen vermoeden. Na een kwartier besloot Iñigo Córdoba vanaf de rand van het strafschopgebied uit te halen. De opportunistische inzet van de Spanjaard zeilde via de voet van Daley Blind over Onana in de verre hoek (1-0). Daarmee zorgde Eagles voor een dubbele primeur. Voor het eerst dit seizoen moest Ajax een doelpunt incasseren voor rust én keek de koploper tegen een achterstand aan in een uitwedstrijd.

Na de verrassende openingstreffer ging Ajax nadrukkelijker op zoek naar het initiatief. Go Ahead Eagles trok wat naar achteren en stond toe dat de bezoekers het spel maakten. Ondanks het veldoverwicht lukte het Ajax maar niet om grote kansen bij elkaar te voetballen. Sébastien Haller was met een schot nog het dichtst bij de gelijkmaker. Aan de andere kant rook Eagles een tweede doelpunt, mede ingegeven door het slordige spel van Ajax.

Nieuwe dreun Ajax
Dat leidde in eerste instantie al tot een volley van Luuk Brouwers, die hard op de vuisten van Onana schoot. In de derde minuut van de blessuretijd haalde Philippe Rommens alsnog de trekker over. De Belg kreeg de bal enigszins fortuinlijk voor zijn voeten, dacht niet na en passeerde Onana met een schot in het dak van het doel (2-0).

Het doelpunt van Rommens wakkerde de hoop van Eagles in een nieuwe stunt aan. Met Mazraoui in plaats van de tegenvallende Devyne Rensch ging Ajax na rust op jacht naar de aansluitingstreffer. Na een uur maakten ook Gravenberch en Danilo (voor Edson Álvarez en Klaassen) hun opwachting. Niet lang na die dubbele wissel deed Ajax wat terug. De bal belandde via het hoofd van Gerrit Nauber bij Steven Berghuis, die alert reageerde en in de 64ste minuut de 2-1 binnenkopte.

Over de streep
Terwijl Eagles alles in het werk stelde om het spel te vertragen, vervolgde Ajax de zoektocht naar de gelijkmaker. De ploeg van trainer Erik ten Hag gaf alles om de 2-2 te forceren, maar het was zo'n dag waarop weinig tot niets lukte. Invaller Danilo was nog dichtbij met een kopstoot, maar de inzet van de Braziliaan verdween net naast het doel van Andries Noppert. De doelman van Go Ahead Eagles had vervolgens ook een antwoord op een schotje van Dusan Tadic, terwijl een kanonskogel van Lisandro Martínez net over de lat ging.

Go Ahead Eagles bleef met man en macht verdedigen en trok de voorsprong na zeven minuten blessuretijd uiteindelijk over de streep. Dat betekent dat Ajax de voorsprong op nummer twee PSV, dat eerder op de dag met 1-2 won van Sparta Rotterdam, ziet slinken tot twee punten. Go Ahead Eagles klimt over SC Heerenveen heen naar de twaalfde plaats en neemt afstand van de onderste regionen.