Fritz

Toen hij zo'n slordige dertig jaar geleden PEC Zwolle onder zijn hoede had, werd er gezegd dat hij nooit zonder werk zou komen te zitten. Maar toen Han Berger hem vorig jaar op een telefoontje vergastte om te vragen hoe het hem verging, kreeg deze te horen: 'Han, Pico Bello, ik heb de hele dag één grote bezigheid: me te pletter vervelen.'

Fritz woont tegenwoordig in Steenwijk, op het drie-landen-punt van Overijssel, Friesland en Drente, in een fraaie houten bungalow van Zweedse makelij, aan het water. Hij maait er het gras, rookt z'n sigaartje, leest z'n krantje, doet z'n push-ups, drinkt wat vuile cola's, stoeit met z'n halters en fietst zich het apelazerus. Brrr.

Fritz trainde Elinkwijk, FC Utrecht, FC Wageningen, PEC Zwolle, FC Volendam, FC Twente, SC Cambuur, Go Ahead Eagles, SC Heerenveen, FC Volendam, Cambuur Leeuwarden, Istanbulspor, De Graafschap en Heracles Almelo. En toen ineens hield het op. Bij ADO Den Haag kon hij nog aan de slag, maar die club piepelde hem tijdens de onderhandelingen. Dan toch lekker niet. Want zo is Fritz.

Toen het grasmaaien hem tegen begon te staan, schakelde Fritz toch maar zo'n tien-procents-jongen in. Fritziaans voor makelaar. En hoogstpersoonlijk flanste hij een cv in elkaar. Hij was dicht bij een avontuurtje in Abu-Dhabi, maar die kozen uiteindelijk voor een Belg, hoorde hij later. Jan Boskamp had namelijk ook een cv. En daarop prijkte Anderlecht.

Over Fritz doen vele mares de ronde. Zijn aanpak werkt nooit langer dan een jaar, hij offert overmatig aan Bacchus en hij neemt nooit een blad voor de mond ? om er maar een paar te noemen. In veel van die overleveringen schuilt een kern van waarheid. Maar zo is Fritz. 'Ik lees wel eens dingen terug waarvan ik denk: dat had je beter niet kunnen zeggen. Maar ik heb nooit hoeven zeggen: Jongens, sorry, maar dat heb ik zo niet gezegd, dat heeft die journalist verzonnen.'

Mooie kerel, die Fritz. 'Ik durf te verwoorden wat recht en krom is en doe dat dus ook. Een uur praten en geen ruk vertellen past niet bij me.' Logisch dus dat de journalisten met hem weglopen. En niet te vergeten de spelers. Van Rinus Israel tot Jack de Gier. 'Noem ze maar op, ze reageren allemaal positief. Allemaal. Nog steeds.'

Ooit was Fritz kandidaat bij Feyenoord. En vier keer was hij in de race bij FC Utrecht. De laatste keer was-ie al rond met technisch directeur Nol de Ruiter. De hoofdsponsor (AMEV) gooide echter roet in het eten. 'Die houdt van keurig netjes, ze vreesden met mij op de bok voor dat imago. Het is te maf voor woorden waar een trainer vandaag de dag al niet op wordt beoordeeld.' Typisch Fritz.

Het valt te hopen dat FC Groningen daar doorheen prikt. Laat Fritz nog één keer z'n kunstje vertonen, alsjeblieft. Gewoon een half jaartje, om de FC in de eredivisie te houden. En laat hem daarna maar weer het gras gaan maaien.

Geert Jan Darwinkel

Bekijk hier al onze video's