Frenkie de Jong en Messi na crisisweek goud waard in spektakelstuk

Er viel zondagavond eindelijk weer eens iets te juichen voor Barcelona. Mede dankzij een doelpunt van de goed spelende Frenkie de Jong, maar vooral dankzij een hattrick aan assists van Lionel Messi, sloten de Catalanen een crisisweek af met een zege bij Real Betis.

Real Betis Sevilla
2 - 3
Barcelona
Barcelona

Het duel van zondagavond betekende voor Quique Setién een rentree op bekende grond. De oefenmeester had tussen 2017 en 2019 twee jaar leiding over Real Betis, waarmee hij zesde en tiende in La Liga werd. De reünie in het Estadio Benito Villamarín was er voor de huidige trainer van Barcelona overigens wel eentje onder hoogspanning. Sinds hij het op 13 januari overnam van de ontslagen Ernesto Valverde won Barça weliswaar van Granada, Leganés en Levante (alledrie in eigen huis), maar er was ook een zeer pijnlijke nederlaag bij Valencia.

Daar kwam midweeks een smadelijke uitschakeling in het Copa del Rey-toernooi overheen, door een extreem late goal van Athletic de Bilbao. Ondertussen woedt er ook nog een openlijke oorlog tussen vedette Lionel Messi en technisch directeur Eric Abidal, waardoor er in Camp Nou de afgelopen week sprake was van een crisis. Tot overmaat van ramp kwam Barcelona zondag na vijf minuten ook nog eens op achterstand. De VAR oordeelde dat Clément Lenglet een schot blokte met zijn hand en gaf een strafschop, die werd benut door Sergio Canales.

Die achterstand bleef niet lang op het scorebord staan, en dat was te danken aan De Jong. De ex-Ajacied werd op eigen helft ingespeeld, plaatste een versnelling en bereikte Lionel Messi met een passje met buitenkant rechts. De Jong liep vervolgens door, zijn loopactie werd op waarde geschat door de Argentijn, die de Nederlander vond met een schitterend boogballetje. De Jong nam de bal vervolgens op zijn borst aan en schoot direct de 1-1 binnen.

Die fraaie treffer had voor opluchting en rust moeten zorgen bij Barça, maar daar was geen sprake van. Na 25 minuten werd Nabil Fékir namelijk geen strobreed in de weg gelegd, waardoor hij ongehinderd de 2-1 in de verre hoek kon schieten. Dat het halverwege alsnog gelijk stond, hadden de Catalanen te danken aan een mazzeltje. Na een vrije trap van Messi leek Lenglet een overtreding te maken op Marc Bartra, voordat Sergio Busquets de bal aannam en scoorde. Scheidsrechter én VAR vonden echter van niet, waarna het meteen rust was.

Oliedom
Na rust viel er lange tijd minder te genieten, al namen de bezoekers het heft wel voorzichtig in handen. Zo werd een schot van Messi direct na rust gestopt door Betis-keeper Joel Robles, een tafereel dat zich na iets meer dan een uur én na driekwart wedstrijd herhaalde. Een doelpunt was Messi dus niet gegeven, ook omdat een heerlijk stiftje net naast ging, maar in de 72ste minuut maakte hij wel zijn hattrick aan assists compleet. Hij legde een vrije trap op het hoofd van Lenglet, die binnenkopte. Messi was vorige week tijdens de 2-1 zege op Levante overigens óók al goed voor alle assists.

Na de vijfde goal van de avond was de lucht er wel uit bij Betis, dat vlak voor de tegengoal juist nog good-old Joaquín had ingebracht om iets te forceren. De 2-3 betekende overigens niet dat er niets meer te beleven viel. Eerst kreeg Fékir namelijk een oliedomme rode kaart. Hij kreeg geel voor een overtreding op Lenglet, waarna hij zó hevig protesteerde, dat hij direct zijn tweede kreeg. Een paar minuten later moest Lenglet eveneens inrukken. Ook híj kreeg zijn tweede gele kaart, waarmee hij zichzelf tot absolute hoofdrolspeler bombardeerde.

De Fransman werd door zijn goal namelijk ook de matchwinner, aangezien het bij 2-3 bleef. Een zéér welkome opsteker voor Barcelona, aan het einde van een roerige week.