Dramatische ontknoping in Baskenland vergroot crisis Barcelona

Reacties

Na Real Madrid is ook Barcelona gestrand in de kwartfinale van het Copa del Rey-toernooi. Een extreem laat doelpunt van Athletic Bilbao zorgt ervoor dat de crisissfeer in Camp Nou zeker nog niet voorbij is. Want voor het eerst sinds 2010 staat Barça niet in de halve finale.

Dramatische ontknoping in Baskenland vergroot crisis Barcelona
© Pro Shots
Athletic de Bilbao
Athletic de Bilbao
1 - 0
Barcelona
Barcelona

Barcelona heeft het traditiegetrouw lastig in Bilbao, bleek bijvoorbeeld nog tijdens het openingsduel van dit seizoen in La Liga toen het debuut van Frenkie de Jong resulteerde in een 1-0 nederlaag. Ook donderdagavond was het weer een echt gevecht in San Mamés. Zonder Antoine Griezmann in de basis, maar met Lionel Messi - hoofdpersoon in de crisis van deze week - aan de aftrap, had Barça alle moeite een gaatje te vinden in de Baskische defensie.

Kansen waren er wel, maar Ansu Fati schoot in de openingsfase net naast en zag ook nog een schot worden geblokt. Ook daarna trokken de verdedigers van Bilbao alles uit de kast om ervoor te zorgen dat Messi en co het doel van Unai Simón niet onder vuur konden nemen. Aan de andere kant ontsnapte Barça enkele keren. Zo werd een goal van Iñaki Williams afgekeurd wegens buitenspel en strafte Dani García een fout van Marc-André ter Stegen niet af.

Ook De Jong kon het verschil in de eerste helft niet maken. Na rust trad de 22-jarige middenvelder wel enkele keren nadrukkelijk in de schijnwerpers. Zo kreeg hij in de 57ste minuut geel wegens een vermeende schwalbe, toen hij doelman Simon leek te willen ontwijken. Even later dacht de Oranje-international na een duw in de rug recht te hebben op een penalty, tevergeefs. Twee minuten later kon hij net niet afdrukken na een voorzet van Jordi Alba.

Frenkie de Jong begon zoals gewoonlijk in de basis bij Barcelona, wederom in een vrij aanvallende rol.
© Pro Shots
Frenkie de Jong begon zoals gewoonlijk in de basis bij Barcelona, wederom in een vrij aanvallende rol.

Zo bleef het wachten op een doorbraak in Bilbao. De grootste kans was nog voor Griezmann, die na 57 minuten binnen de lijnen was gekomen voor Fati. Nog geen kwartier later kreeg de Franse aanvaller dé kans om de ban te breken. Simón was echter een sta-in-de-weg en voorkwam een doelpunt met zijn voet. Drie minuten voor tijd stuitte ook Messi op de doelman van Bilbao, toen Arthur hem vrijzette voor het Baskische doel.

Ondertussen bleef het oppassen voor de tegenstoot. Vooral de snelle Williams was een handenbinder voor de Barça-defensie. Gerard Piqué moest in de slotfase aan de noodrem trekken om hem af te stoppen en incasseerde een gele kaart voor opzichtig vasthouden. Nadat Piqué geblesseerd naar de kant was gegaan, moest hij vanaf de kant toezien hoe Williams in de extra tijd uitgroeide tot held van de avond door een voorzet met zijn hoofd te verlengen. 

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

En dus kon het feest losbarsten in Bilbao en zal het chagrijn in Camp Nou alleen maar verder toenemen. Hoewel de Copa del Rey niet de belangrijkste prijs is, is het wel de volgende trofee waar Barcelona naast grijpt. In januari werd Ernesto Valverde nog ontslagen na de uitschakeling in de Spaanse Super Cup. Een maand later is de crisis nog niet voorbij, al is de ploeg van Quique Setién nog in de race voor La Liga en de Champions League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.