Frei en Frei verstoren feestje van Manchester United

Manchester United kwam met het gelijkspel tegen FC Basel nog goed weg. Benfica kende weinig problemen met Otelul Galati, waardoor het nu met FC Basel na twee duels aan kop gaat.

Manchester United-FC Basel 3-3FC Basel heeft aangetoond dat Manchester United in defensief opzicht lang niet even stabiel is dit seizoen. Een fraaie geplaatste kopbal in blessuretijd van Ashley Young op Old Trafford voorkwam een blamage van de Engelse grootmacht, die na ongeveer zeventien minuten nog fraai met 2-0 aan leiding ging.

Het Zwitserse duo Alexander Frei-Fabian Frei was na rust de grote plaag voor de formatie van manager Sir Alex Ferguson. Waar Alexander Frei al jaren een gevestigde aanvaller is, is Fabian Frei (geen familie) een relatieve onbekende. Pas dit seizoen spelen de naamgenoten voor het eerst samen. Laatstgenoemde volleerde na een klein uur spelen een na een corner weggebokste bal van Man United-goalie David De Gea in de linkerhoek. Vervolgens was verdediger Rio Ferdinand drie minuten later niet alert waardoor Alexander Frei een voorzet vanaf rechts van diens naamgenoot geheel vrij kon inkoppen.

Een stunt was in de maak. Het door Thorsten Fink gecoachte FC Basel won zijn openingswedstrijd tegen Otelul Galati met 2-1, maar de Zwitsers worden vooral gezien als de nummer drie van deze poule (achter Manchester United en Benfica). Maar op Old Trafford kwam FC Basel zelfs nog op voorsprong. Marco Streller stuurde Valencia het bos in en werd vervolgens neergehaald. De toegekende strafschop werd door Alexander Frei, het derde zogeheten Frei-doelpunt, een kwartier voor tijd onberispelijk ingeschoten.

Een nederlaag bleef Manchester United bespaard dankzij Young, die daarmee de hoofdrol voor zich opeiste. Aanvankelijk leek Danny Wellbeck zich met twee goals te ontpoppen tot de held van de avond. Eerst frommelde de aanvaller een door Ryan Giggs teruggelegde bal met zijn linkerbeen in het doel. Vervolgens rondde hij op een fraaie diagonale pass van diezelfde Giggs met rechts strak af.

Die voorsprong verdween dankzij de twee Frei's, die onderstreepten dat de defensie van Manchester United kwetsbaar is. Dat was al voor rust duidelijk geworden, ware het niet dat Alexander Frei noch vleugelspeler Jacques Zoua op scherp stond.

Otelul Galati-Benfica 0-1Benfica had na het eerdere gelijkspel tegen Manchester United (1-1) weinig problemen met Otelul Galati. De Portugese grootmacht, in de voorronde van de Champions League nog de bedwinger van FC Twente, was op alle fronten sterker en creëerde veel meer kansen.

Kort voor rust was het Nicolás Gaitán die de bal over de defensie van Otelul Galati legt en Bruno César in staat stelt te scoren. Voor Benfica bleek het genoeg voor de eerste poulezege, waardoor het nu met FC Basel aan kop gaat.