Fransen krabbelen terug: twijfels over dragen One Love-aanvoerdersband

Reacties

In Frankrijk twijfelt men over het dragen van de One Love-aanvoerdersband op het WK in Qatar. Dat bevestigde captain Hugo Lloris tijdens de laatste persconferentie voor de titelverdediger naar het gastland af ging reizen. Hij deed dat na een gesprek met bondsvoorzitter Noël Le Graët.

Fransen krabbelen terug: twijfels over dragen One Love-aanvoerdersband
Frankrijk
Frankrijk
4 - 1
Australië
Australië

Le Graët liet zich onlangs al uit over het dragen van de aanvoerdersband, die bedoeld is als statement tegen alle vormen van discriminatie. Diverse Europese aanvoerders besloten de aanvoerdersband door alle misstanden in Qatar te dragen op het WK, maar in Frankrijk is men daar niet zo van overtuigd. Sterker, Le Graët gaf in L'Équipe aan dat hij liever had dat Lloris hem niet zou gaan dragen, omdat hij wilde dat Les Bleus respect toonden naar het gastland.

Omdat in Qatar onderdrukkende wetten gelden en onder andere homoseksualiteit strafbaar is, was het dragen van de aanvoerdersband een statement tegen de mensenrechten in het gastland. Een ambassadeur van het WK bestempelde onlangs nog dat homoseksualiteit voorkomt bij mensen met schade aan de geest. In Frankrijk vindt men het echter niet van respect getuigen als het tegen de gebruiken in het land protesteert.

Lloris reageerde op het vraagstuk waar nog een knoop over doorgehakt moet worden. 'Natuurlijk heb ik mijn eigen persoonlijke mening, en die komt enigszins overeen met die van de president. Als we in Frankrijk buitenlanders verwelkomen, willen we ze vaak door onze regels na te leven en onze cultuur te respecteren - en ik zal hetzelfde doen als ik naar Qatar ga. Of ik het nu eens ben of niet met hun ideeën, daar moet ik respect voor tonen.'

Frankrijk begint op het WK met een ontmoeting met Australië. Juist The Socceroos maakten een fel statement tegen alle misstanden in Qatar. Na Australië volgen overigens nog duels met Denemarken en Tunesië.

Van Dijk
Overigens reageerde men in Zeist compleet anders dan in Frankrijk. Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk gaat de aanvoerdersband gewoon om zijn arm doen. Hij staat volledig achter de boodschap. 'Ja, zeker. Want het heeft een mooie betekenis. Dat er één liefde is en geen onderscheid. Ik ga die band met trots dragen.'

Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Meer Wereldkampioenschap
Meer over Wereldkampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.