Frankrijk bidt voor voetbalwonder tegen sterk Oekraïne

Voetbal International blikt vooruit op de Europese play-offs om een WK-ticket. Oekraïne moet dinsdagavond in het Stade de France in Saint-Denis om 21.00 uur een 2-0 voorsprong verdedigen tegen Frankrijk.

Frankrijk bidt voor voetbalwonder tegen sterk Oekraïne

Frankrijk

Beste WK-prestatie: wereldkampioen (1998)
Frankrijk bidt voor een voetbalwonder. De dolende nationale ploeg heeft niets minder dan dat nodig om zich dinsdagavond in Parijs voor het WK te plaatsen na de 2-0 nederlaag in en tegen Oekraïne van vrijdag. Het zou voor het eerst sinds 1994 zijn, toen Frankrijk het WK op traumatische wijze misliep ten faveure van Bulgarije (2-1), dat Les Bleus ontbreken op een mondiale eindronde.

Voor de tweede keer op rij neemt Frankrijk op weg naar het WK deel aan de zenuwslopende play-offs. De vorige editie liep met veel geluk goed af voor de wereldkampioen van 1998. Frankrijk plaatste zich toen immers op beruchte wijze ten koste van Ierland voor het WK. Een opzichtige handsbal van Thierry Henry, die daarmee de uiteindelijke doelpuntenmaker William Gallas in stelling bracht, bracht het elftal van toenmalig bondscoach Raymond Domenech alsnog naar het toernooi in Zuid-Afrika, wat voor Frankrijk een zwarte bladzijde in de WK-historie werd. Mede door een spelersopstand brachten Les Bleus het toen niet verder dan de groepsfase.

Uitgelicht
In Brazilië wilde de sterk vernieuwde nationale selectie voetbalminnend Frankrijk weer een elftal laten zien waar het trots op kan zijn, maar de kans dat het zover komt, is op basis van de statistieken klein. Nooit eerder bereikte een land het WK nadat het in de eerste wedstrijd van de play-offs met 2-0 had verloren. Bovendien verkeert Frankrijk, ondanks de aanwezigheid van topspelers zoals Franck Riberý en Karim Benzema, in bijzonder slechte vorm. In 2013 wist het land vaker niet (zes maal) te winnen dan wél (vier maal); een topland-onwaardige statistiek.

Oekraïne

Beste WK-prestatie: kwartfinale (2010)
Wetende dat Frankrijk minimaal twee keer moet scoren om ook maar een kans te maken op plaatsing voor het WK, kan Oekraïne de wedstrijd van dinsdag met bijzonder veel vertrouwen tegemoetzien. Het land is namelijk al acht (!) wedstrijden op rij zonder tegendoelpunt en al twaalf wedstrijden zonder nederlaag.

Die geweldige reeks kan niet los worden gezien van de aanstelling van bondscoach Mykhaylo Fomenko op 26 december vorig jaar, onder wiens bewind Oekraïne ongeslagen is en pas twee doelpunten incasseerde. De sterke vorm van het nationale elftal gaat gepaard met de opmars van de Oekraïense competitie. Alle veertien spelers die vrijdag tegen Frankrijk in actie kwamen, verdienen hun brood in eigen land.

Uitgelicht
Dat het Oekraïense succes voornamelijk een prestatie van het collectief is, blijkt ook uit de spelersstatistieken over de WK-kwalificatiecyclus. Hoewel Oekraïne in Groep H liefst 28 keer scoorde, waarmee het de meest scorende nummer twee van de groepsfase is, maakte geen enkele speler meer dan vier doelpunten. Andriy Yarmolenko en Marko Devic werden gedeeld topscorer in de groepsfase met vier doelpunten elk.

Onderlinge historie

Tot aan vrijdagavond had Oekraïne nog nooit gewonnen van Frankrijk. In de zeven ontmoetingen voordat de loting voor de WK-play-offs de twee landen aan elkaar verbond hadden de Fransen vier keer gewonnen en drie keer gelijkgespeeld. Hoopgevend voor Oekraïne is dat Frankrijk al die duels slechts een keer won met dergelijke grote cijfers die volstaan voor het zo gekoesterde WK-ticket. Op 6 juni 2011 werd in het Donetsk 4-1 voor Les Bleus.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
02/06/2007 Frankrijk - Oekraïne 2-0 EK-kwalificatie
21/11/2007 Oekraïne - Frankrijk 2-2 EK-kwalificatie
06/06/2011 Oekraïne - Frankrijk 1-4 Vriendschappelijk
15/06/2012 Oekraïne - Frankrijk 0-2 EK-eindronde
15/11/2013 Oekraïne - Frankrijk 2-0 WK-kwalificatie

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen