Fraaie Kuip-cijfers Van Persie, Heerenveen kan beul NAC worden

Reacties

In de aanloop naar elke speelronde in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. In dit bericht aandacht voor de duels in speelronde 34 (die de een na laatste speelronde is geworden) die niet van invloed zijn op de titelstrijd. Een vooruitblik op Ajax - FC Utrecht en AZ - PSV lees je hier.

Fraaie Kuip-cijfers Van Persie, Heerenveen kan beul NAC worden

Feyenoord - ADO Den Haag

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

Actueel

• Feyenoord is al zeker van de derde plaats. Door de KNVB-bekerwinst van Ajax staat het vast dat de Rotterdammers in zullen stromen in de derde voorronde van het Europa League-toernooi. ADO Den Haag kan in theorie nog als achtste finishen (en daarmee een ticket voor de Europese play-offs veroveren), maar dan moeten er meerdere mirakels plaatsvinden.

• De Kuip neemt zondag afscheid van Robin van Persie en Giovanni van Bronckhorst. Oranjes topscorer aller tijden zette liefst veertig van zijn 51 Eredivisie-duels in De Kuip in winst om, wat neerkomt op een percentage van 78,4. Slechts vijf Feyenoorders die minimaal vijftig keer in actie kwamen in De Kuip gooien hogere ogen. Piet Romeijn is koploper met 85,4.

• ADO Den Haag staat op 499 zeges in de Eredivisie en kan de tiende club worden met minimaal vijfhonderd overwinningen op het hoogste niveau.

Feyenoord won zijn laatste vijf Eredivisie-duels, een evenaring van de langste zegereeks van de Rotterdammers in dit seizoen. In het voorjaar van 2018 zette Feyenoord voor het laatst een betere serie neer met acht achtereenvolgende overwinningen.

'Na Van Persie nooit meer zo'n debutant gezien in De Kuip'

Historie

• Voor de 46ste keer nemen Feyenoord en ADO Den Haag het in Eredivisie-verband tegen elkaar op in Rotterdam. De Rotterdammers zegevierden 29 keer, de residentieclub had zeven keer succes.

• De laatste uitzege dateert uit het seizoen 2015/16. ADO Den Haag won met 0-2 in De Kuip door goals van Kevin Jansen en Gianni Zuiverloon.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Feyenoord - ADO Den Haag:

Seizoen Uitslag
2013/14 4-2
2014/15 2-1
2015/16 0-2
2016/17 3-1
2017/18 3-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

SC Heerenveen - NAC Breda

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

Actueel

• Het wisselvallige SC Heerenveen, dat de elfde plaats bekleedt, kan NAC Breda het laatste zetje geven richting de Keuken Kampioen Divisie. Zelfs bij een zege kan het doek vallen voor de Brabanders, afhankelijk van het resultaat dat Excelsior boekt tegen Heracles Almelo.

• NAC Breda kan voor de zesde keer degraderen uit de Eredivisie. Dat is nog geen record: De Graafschap daalde acht keer af naar het tweede niveau.

• Met 28 doelpunten is NAC Breda ook de minst productieve club in dit seizoen. De meeste tegengoals kreeg de club niet. Het aantal van 72 treffers om de oren wordt overtroffen door Excelsior (73 tegendoelpunten).

• SC Heerenveen speelde deze Eredivisie-jaargang al elf keer gelijk. De laatste keer dat de Friezen nog meer remises noteerden, was in 2000/01 (veertien stuks).

Historie

• Op basis van de eerdere Eredivisie-ontmoetingen in het Abe Lenstra Stadion is er weinig hoop voor NAC Breda. De Brabanders zegevierden in slechts vier van de vorige 22 edities. Veertien keer kraaide SC Heerenveen victorie.

Tijdens de laatste vijf edities van SC Heerenveen - NAC Breda kwamen de bezoekers niet tot scoren. Nog altijd is Matthew Amoah de laatste speler van de Brabanders die scoorde in het Abe Lenstra Stadion, in 2010.

De laatste 5 Eredivisie-edities van SC Heerenveen - NAC Breda:

Seizoen Uitslag
2011/12 1-0
2012/13 2-0
2013/14 0-0
2014/15 0-0
2017/18 1-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Heracles Almelo - Excelsior

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Actueel

• Voor beide clubs staat er veel op het spel in Almelo. Heracles heeft nog een puntje nodig om helemaal zeker te zijn van deelname aan de Europese play-offs. Excelsior moet zich waarschijnlijk opmaken voor de play-offs om promotie/degradatie, al kunnen de Kralingers die in theorie nog ontlopen. Aan de andere kant kan Excelsior als alles tegenzit ook nog als achttiende eindigen.

• In het Polman Stadion vielen dit Eredivisie-seizoen 65 treffers. Alleen in de Johan Cruijff Arena zijn tot nu toe meer goals te bewonderen geweest, namelijk 78.

Adrián Dalmau maakte liefst tien goals in de laatste elf Eredivisie-speelrondes. Alleen Alexander Isak (twaalf treffers) en Dusan Tadic (elf doelpunten) waren productiever in die periode.

• Excelsior ging deze Eredivisie-jaargang al twaalf keer onderuit buitenshuis, één keer minder vaak dan het negatieve clubrecord uit 2007/08 en 2011/12.

Historie

• Voor de tiende keer staan Heracles en Excelsior in Almelo tegenover elkaar in de Eredivisie. De club uit Overijssel veroverde vijf keer de volle buit en leed twee nederlagen.

Vorig seizoen stond dit treffen al in augustus op de rol. Het werd 2-2 door treffers van Brandley Kuwas, Paul Gladon (beiden Heracles), Luigi Bruins en Jinty Caenepeel (beiden Excelsior).

De laatste 5 Eredivisie-edities van Heracles Almelo - Excelsior:

Seizoen Uitslag
2011/12 3-0
2014/15 0-3
2015/16 0-0
2016/17 4-0
2017/18 2-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Vitesse - De Graafschap

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Actueel

• Na 32 speelrondes bekleedt Vitesse de zevende plaats. De Arnhemmers hebben nog twee punten nodig om zeker te zijn van deelname aan de Europese play-offs. De Graafschap probeert FC Emmen nog te achterhalen in de strijd om directe handhaving.

• Vitesse zette slechts één van zijn laatste acht Eredivisie-duels in winst om. Alleen Excelsior boekte minder overwinningen in die periode, namelijk nul.

• In Stadion Gelredome presteert Vitesse dit Eredivisie-seizoen uitstekend. De Arnhemmers staan op negen thuiszeges. Een tiende thuisoverwinning zou voor het eerst sinds het seizoen 2001/02 zijn (elf driepunters in Arnhem).

De Graafschap hield de nul in zijn laatste wedstrijd, de 1-0 zege op FC Emmen. De laatste keer dat de Achterhoekers in achtereenvolgende Eredivisie-duels een clean sheet noteerden, was in februari 2011.

Historie

• In elf van de vorige vijftien edities van dit duel trok Vitesse aan het langste eind. De Graafschap sleepte twee keer een overwinning uit het vuur in Arnhem.

De laatste Eredivisie-goal van De Graafschap op bezoek bij Vitesse staat nog altijd op naam van Berry Powel, die op 22 september 2007 trefzeker was in Arnhem. De Superboeren triomfeerden toen met 0-2.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Vitesse - De Graafschap:

Seizoen Uitslag
2007/08 0-2
2008/09 0-0
2010/11 2-0
2011/12 2-0
2015/16 3-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Willem II - FC Emmen

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Actueel

• Voor verliezend bekerfinalist Willem II kan het seizoen nog altijd een mooi slot krijgen in de vorm van deelname aan de Europese play-offs. De Tilburgers staan nu achtste, hetgeen net voldoende zou zijn voor zo'n ticket. Nummer vijftien FC Emmen verdedigt in de laatste twee speelrondes een marge van drie punten op De Graafschap.

• FC Emmen hield dit Eredivisie-seizoen nog geen enkele keer de nul in een uitwedstrijd. Vorig seizoen slaagden alle teams hier wel minimaal eenmaal in.

• Vindt Alexander Isak weer eens het net? De Zweed kwam in zijn laatste drie officiële duels niet tot scoren. In de acht wedstrijden daarvoor fabriceerde de Borussia Dortmund-huurling nog twaalf treffers.

• Als hij in actie komt, wordt Kjell Scherpen de eerste Eredivisie-doelman ooit met 33 competitieduels in een seizoen als tiener. Momenteel deelt de FC Emmen-goalie het record nog met Nico van Zoghel (32 duels voor DOS in het seizoen 1961/62).

Historie

• In slechts één van de vorige tien officiële ontmoetingen ging Willem II onderuit tegen FC Emmen. Die andere negen duels mondden uit in zeven zeges voor de Tilburgers en twee gelijke spelen.

• De meest recente editie van Willem II - FC Emmen was in het seizoen 2013/14 in de Eerste Divisie. Robbie Haemhouts zorgde die dag voor de winnende 3-2 voor de thuisclub.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Groningen - Fortuna Sittard

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Actueel

• Voor beide clubs staat er nog iets op het spel. FC Groningen aast op de achtste plaats, welke leidt tot deelname aan de play-offs om een ticket voor de Europa League-voorronde. Fortuna Sittard is nog altijd niet helemaal zeker van handhaving, al lijkt de voorsprong op De Graafschap (vijf punten) geruststellend.

• Bij FC Groningen neemt algemeen directeur Hans Nijland na afloop afscheid. De bestuurder was 23 jaar lang in die functie actief. Onder zijn leiding wonnen de noorderlingen in 2015 de KNVB-beker.

• Fortuna Sittard leed een nederlaag in al zijn laatste acht uitduels. Nooit gingen de Limburgers op het hoogste niveau in negen achtereenvolgende wedstrijden op vreemde bodem onderuit.

Doelman Alexei Koselev van Fortuna Sittard kreeg deze Eredivisie-jaargang al 73 goals om de oren. De laatste keeper die meer treffers incasseerde in de hoogste afdeling was David Meul in 2012/13 (76 stuks).

Historie

• FC Groningen zette driekwart van de vorige zestien Eredivisie-thuisduels met Fortuna Sittard in winst om. De bezoekers pakten twee keer alle punten, maar de laatste uitzege dateert alweer uit 1987.

De laatste Eredivisie-editie van FC Groningen - Fortuna Sittard dateert uit 2001. Dankzij onder meer twee doelpunten van Martin Drent won de thuisploeg met 4-2.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Groningen - Fortuna Sittard:

Seizoen Uitslag
1995/96 2-0
1996/97 2-0
1997/98 1-0
2000/01 4-0
2001/02 4-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PEC Zwolle - VVV-Venlo

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Sander van der Eijk

Actueel

• Beide clubs zijn zeker van handhaving en kunnen het seizoen rustig uitspelen. Zowel PEC Zwolle als VVV-Venlo bezit 38 punten.

• Pikant is dat trainer Maurice Steijn van VVV-Venlo in de belangstelling staat van PEC Zwolle, dat een opvolger zoekt voor de naar Feyenoord vertrekkende Jaap Stam.

• PEC Zwolle maakte in zijn laatste drie Eredivisie-thuiswedstrijden minimaal drie treffers. Nog nooit kregen De Blauwvingers dit in vier achtereenvolgende duels voor elkaar.

Supersub Jay-Roy Grot van VVV-Venlo kan de derde speler worden die in vier opeenvolgende invalbeurten scoort in de Eredivisie, na Wout Holverda in 1979 en Graziano Pellè in 2010.

Historie

• PEC Zwolle is nog ongeslagen in Eredivisie-thuisduels met VVV-Venlo, al vonden er tot nu toe slechts zes edities plaats. De thuisploeg trok twee keer aan het langste eind en vier ontmoetingen leverden geen winnaar op.

Vorig seizoen eindigde dit treffen in 1-1. Vito van Crooy (thans actief voor PEC Zwolle) bracht de bezoekers aan de leiding, maar Mustafa Saymak redde een punt voor de thuisclub.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PEC Zwolle - VVV-Venlo:

Seizoen Uitslag
1986/87 1-1
1987/88 2-0
1988/89 2-2
2012/13 0-0
2017/18 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.