Fraaie herinneringen Oranje aan vorig feestduel, Boadu kan historie schrijven

Reacties

Het Nederlands elftal sluit de EK-kwalificatie én het interlandjaar 2019 af met een thuisduel met Estland. Aan de hand van een aantal statistieken blikken we vooruit op de wedstrijd waarvan het sportieve belang flink is afgenomen nu Oranje het EK-ticket op zak heeft.

Fraaie herinneringen Oranje aan vorig feestduel, Boadu kan historie schrijven
© Pro Shots
Nederland
Nederland
5 - 0
Estland
Estland

• Met zestien punten uit zeven wedstrijden bekleedt Oranje de tweede plaats in kwalificatiegroep C. Lijstaanvoerder Duitsland, dat achttien punten bezit, ontvangt dinsdag Noord-Ierland. Bij een Duitse zege kan Nederland een plaats in Pot 1 bij de loting sowieso uit het hoofd zetten. In dit artikel doken we dieper in deze materie.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep C EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
8
7
0
1
30-7
+23
21
2
Nederland
8
6
1
1
24-7
+17
19
3
Noord-Ierland
8
4
1
3
9-13
-4
13
4
Wit-Rusland
8
1
1
6
4-16
-12
4
5
Estland
8
0
1
7
2-26
-24
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Estland sluit in de Johan Cruijff Arena een beroerde voorronde af. De formatie van bondscoach Karel Voolaid heeft in zeven wedstrijden slechts één punt veroverd en kan zich ook niet meer via de play-offs van de Nations League kwalificeren voor het EK.

• Op 9 september boekte Oranje in Estland een 0-4 overwinning. Ryan Babel (twee keer), Memphis Depay en Georginio Wijnaldum verzorgden die avond de productie.

Nog ongeslagen is Nederland in vijf eerdere ontmoetingen met Estland. Vier keer zegevierde Oranje, in 2001 (twee keer), 2013 en 2019. Het enige puntenverlies dateert van 6 september 2013, een 2-2 gelijkspel in Estland in de WK-kwalificatie.

• Oranje moet het dinsdag sowieso stellen zonder Virgil van Dijk (persoonlijke omstandigheden), Marten de Roon (geschorst) en Ryan Babel (blessure). Wijnaldum, die is hersteld van griep en het treffen met Noord-Ierland moest missen, zal de aanvoerdersband dragen bij Oranje. Wellicht keert Memphis Depay ook terug nadat hij zaterdag nog afwezig was.

'Als je van Frankrijk en Duitsland wint, ben je een EK-favoriet'

Wijnaldum heeft nog maar één doelpunt nodig om in de top 25 te komen van productiefste Oranje-spelers aller tijden. De middenvelder van Liverpool was tot nu toe vijftien keer trefzeker in dienst van het Nederlands elftal.

• De ploeg van Ronald Koeman leed in 2019 twee nederlagen, tegen Duitsland (EK-kwalificatie) en Portugal (Nations League-finale). In 2013 ging Oranje voor het laatst minder vaak onderuit, namelijk geen enkele keer.

• Koeman wordt de zeventiende Oranje-keuzeheer die de kaap van twintig interlands rondt. De voormalige speler van onder meer Barcelona evenaart dinsdag het totaal van Frantisek Fadrhonc.

Road to EK 2020: zo bereikte Nederland weer een eindtoernooi

Daley Blind, qua aantal interlands de meest ervaren speler van het huidige Oranje, gaat op voor zijn zeventigste cap. Daarmee evenaart de Ajacied het aantal van Jan Wouters en Ruud van Nistelrooy.

• De laatste keer dat Oranje met een eindrondeticket reeds veiliggesteld een thuisduel afwerkte in de kwalificatie was op 11 oktober 2013 tegen Hongarije. Een wervelend Nederlands elftal triomfeerde toen met 8-1.

• Mogen AZ'ers Myron Boadu en Calvin Stengs zich opmaken voor een Oranje-debuut? Boadu kan de eerste in de 21ste eeuw geboren speler worden in het Nederlands elftal. De eerste twintigste-eeuwer was overigens Joop Campioni in 1921.

Analyse: zo wint Oranje het EK 2020
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.