Foutloze Koopmeiners: de onbetwiste penaltykoning van Europa

Reacties

Teun Koopmeiners is deze jaargang de onbetwiste penaltykoning van Europa. Hoewel het seizoen 2019/20 pas een paar maanden bezig is, promoveerde de 21-jarige Koopmeiners al tien van zijn tien strafschoppen tot doelpunten. In samenwerking met Opta duiken we in de indrukwekkende cijfers van de jonge middenvelder.

Foutloze Koopmeiners: de onbetwiste penaltykoning van Europa
© Pro Shots
AZ
AZ
6 - 0
Astana
Astana

De meeste aandacht bij AZ gaat dit seizoen uit naar de drietrapsraket voorin: Calvin Stengs, Myron Boadu en Oussama Idrissi maken volop indruk met hun doelpunten en assists. In de schaduw van die tridente betreedt echter ook captain Koopmeiners geregeld de spotlights. De aanvoerder van AZ en Jong Oranje maakt grote indruk op het middenveld en wordt steeds vaker in verband gebracht met het grote Nederlands elftal én een toptransfer. Niet alleen door zijn indrukwekkende veldspel, maar ook dankzij zijn (zeker voor een controlerende middenvelder) opvallende doelgerichtheid.

Dat valt dan weer niet los te zien van zijn koelbloedigheid vanaf de penaltystip, want al zijn doelpunten vielen op die manier. Koopmeiners mocht dit seizoen tien keer aanleggen vanaf elf meter - acht keer namens AZ en twee keer namens Jong Oranje - en alle tien keer was het raak. In de Eredivisie benutte hij strafschoppen tegen Vitesse, Sparta Rotterdam, ADO Den Haag, Heracles Almelo en Willem II. In de Europa League schoot hij raak tegen Royal Antwerp FC en (donderdag nog) tweemaal tegen Astana. En namens Jong Oranje maakte hij vanaf de stip geen fout tegen Jong Cyprus en Jong Portugal.

Zoomen we nog verder uit, dan worden de cijfers van Koopmeiners alleen maar mooier. Naast de tien genoemde strafschoppen, nam hij er in zijn loopbaan nóg vijf. Daarbij moet worden aangetekend dat het daarbij gaat om pingels tijdens wedstrijden, penaltyreeksen zijn niet meegerekend. In 2018 nam hij zijn eerste twee op het hoogste niveau: tegen Kairat Almaty (voorronde Europa League) en VVV-Venlo (Eredivisie) was het kassa. Ook de drie strafschoppen die hij in de eerste helft van 2019 nam, allemaal in de competitie, waren raak. FC Emmen (twee keer) en Fortuna Sittard (één keer) maakten kennis met het fenomeen.

De enige misser die Koopmeiners tot op heden liet noteren, was direct een dure. In de halve finale van het toernooi om de TOTO KNVB-beker ging AZ op 28 februari 2019 op visite bij Willem II. Na een 1-1 gelijkspel na 120 minuten moest een strafschoppenserie de beslissing brengen. Namens de Alkmaarders nam Koopmeiners (als ogenschijnlijk zekerheidje) de eerste, maar hij zag Willem II-goalie Timon Wellenreuther redding brengen. Dat deed de Duitser later ook bij strafschoppen van Guus Til, Ricardo van Rhijn en Bjørn Johnsen, waardoor de Tilburgers de finale bereikten.

Als we kijken naar de vijf grootste competities van Europa (de Premier League, Serie A, Primera División, Bundesliga en Ligue 1) is er niemand die in het huidige seizoen kan tippen aan Koopmeiners. Slechts één speler kwam tot minstens vijf strafschoppen én bleef daarbij foutloos: Andrea Belotti van Torino, met vijf uit vijf namens zijn club. Harry Kane nam er al wel meer (zeven) namens zijn club Tottenham Hotspur en de Engelse nationale ploeg, maar faalde al één keer. Namens The Three Lions miste hij op 10 september 2019 een pingel tegen Kosovo. Wel schoot hij dus vaker raak dan Belotti, maar nog altijd een stuk minder dan Koopmeiners. Daardoor mag de AZ'er zich dit seizoen vooralsnog de absolute penaltykoning van Europa noemen.

Mijlpaal
Om de all-time penaltykoning van de Eredivisie te worden, heeft Koopmeiners echter nog een lange weg te gaan. Vanaf het begin van deze eeuw waren er liefst vijf spelers die (net als de AZ'er) minimaal negen strafschoppen namen zonder te missen: Yannis Anastasiou (ook 9), Marco van Ginkel (10), Sébastien Haller (14), Gregoor van Dijk (19) en de absolute grootheid op penaltygebied: Denny Landzaat, met 25 uit 25 hét ijkpunt voor Nederlandse penaltynemers.

Ook wat betreft het totaal aantal benutte strafschoppen in de Eredivisie, komt Koopmeiners nog even niet in de buurt van de topdrie. Ronald Koeman leidt de dans met 44 (!) rake penalty's. Hij wordt gevolgd door Henk Groot (36), Willy van der Kuijlen (35), Dick Schneider (29) en de nog actieve Dusan Tadic (26). De Servische aanvoerder was vorig seizoen dicht bij het verbreken van een ander record, waar Koopmeiners nog altijd zicht op heeft. In 1978/79 benutte de Engelse spits Ray Clarke in één Eredivisie-campagne twaalf strafschoppen, namens Ajax. Dat is een absoluut record, waar Tadic (met elf) vorig seizoen erg dichtbij kwam.

Een mijlpaal die nóg dichterbij is voor Koopmeiners, is een clubrecord. In 1981/82 schoot Kees Kist namelijk negen keer een penalty raak namens AZ, nooit eerder lukte een speler in Alkmaarse dienst dat in één seizoen. Robin Nelisse (2000/01), Arnold Oosterveer (1987/88), David Loggie (1983/84) en Kristen Nygaard (1973/74) kwamen met zes rake strafschoppen nog het dichtst bij. Net als Vincent Janssen (in 2015/16) staat Koopmeiners nu op vijf, voor het record heeft hij dus nog minimaal vier rake penalty's nodig.

Zijn twee rake penalty's én goede spel tegen Astana leverden Teun Koopmeiners (net als ploeggenoten Owen Wijndal en Oussama Idrissi) een plek in het Europa League-elftal van de week van de UEFA op.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.