AZ heeft donderdagavond een belangrijke en noodzakelijke zege geboekt in Groep L van de Europa League. Astana werd in Den Haag op overtuigende wijze met zeer ruime cijfers geklopt.

AZ
6 - 0
Astana
Astana

Met een gelijkspel tegen Partizan Belgrado (2-2) en Manchester United (0-0) was het voor AZ donderdagavond noodzaak om tegen Astana drie punten te pakken in Den Haag. De ploeg uit Kazachstan, met de in Rotterdam geboren Rangelo Janga in de basis, pakte in de eerste twee wedstrijden van de Europa League geen enkel punt door minimale nederlagen tegen Partizan Belgrado (1-2) en Manchester United (1-0).

AZ was vooraf op papier de favoriet en de Alkmaarders maakten die status in de eerste helft ook waar op het kunstgrasveld in het Cars Jeans Stadion. Het was een en al AZ dat de klok sloeg en het leek een kwestie van tijd voordat de verdiende voorsprong op het scorebord zou verschijnen. Ron Vlaar raakte de bal niet goed bij een uitstekende kopkans en Owen Wijndal schoot even later de bal vol op de kruising van het doel.

Penalty
De voorsprong kwam er nog wel in de eerste helft, al was het met enige mazzel. Jonas Svensson schoot de bal van dichtbij op de hand van Dmitri Shomko en na overleg met zijn assistent legde de Albanese arbiter Enea Jorgji de bal op de stip. Iets wat met groot gejuich werd ontvangen door de AZ-fans, want zij weten ook: Teun Koopmeiners verzaakt nooit vanaf elf meter. Ook nu niet. Voor de negende keer dit seizoen (inclusief twee penalty's bij Jong Oranje) was de AZ-captain trefzeker vanaf elf meter.

De vreugde werd voor rust zelfs nog groter, want AZ was los na de 1-0 en vijf minuten later, twee minuten voor rust, stond Myron Boadu op de juiste plek om een van richting veranderd schot van Svensson binnen te tikken. De achttienjarige spits maakte daarmee zijn vierde goal van het Europese seizoen en bepaalde daarmee de ruststand op 2-0, een stand die de krachtsverhoudingen op het veld uitstekend weergaf.

Dat AZ die marge na rust niet snel vergrootte, was een klein wonder te noemen. Astana kwam in de tweede helft met meer aanvallende intenties de kleedkamer uit en daardoor kwam er meer ruimte voor de Alkmaarders. Doordat Vlaar een mislukte omhaal fabriceerde en Boadu één op één werd gestuit door de ingevallen Astana-doelman Aleksandr Mokin bleef de 2-0 stand echter lange tijd behouden.

In het laatste kwartier liep de score toch nog verder op. Eerst was het Calvin Stengs die op de goede plek stond nadat Mokin een schot van Oussama Idrissi niet goed verwerkte. Die goal leidde nog een swingend AZ-kwartiertje in, want na de goal van Stengs vielen nóg twee treffers. Invaller Yuki Sugawara kopte de bal tegen de hand van Evgeni Postnikov waardoor Koopmeiners wéér vanaf elf meter mocht scoren. Die 4-0 werd twee minuten later nog uitgebreid door Sugawara zelf. De Japanse invaller maakte de 5-0 en daarmee was de koek nog steeds niet op voor de Alkmaarders. Idrissi, die al een paar keer dichtbij was, bepaalde in de blessuretijd de eindstand op 6-0.

Clubrecord
Na drie wedstrijden zonder zege (tegen Manchester United, Willem II en SC Heerenveen) wist AZ dus weer eens te winnen. Daarmee werd bovendien een fraai clubrecord uit het seizoen 2006/07 verbroken. AZ verloor geen enkele keer in de negen Europese duels (vier zeges en vijf gelijke spelen) van dit seizoen. In 2006/07 werd onder Louis van Gaal de eerste acht Europese duels niet verloren.