Foster: doodsbang voor Keane en afgeblaft door Ferguson

Reacties

Ben Foster heeft herinneringen aan zijn tijd bij Manchester United opgehaald. De inmiddels alom gerespecteerde doelman van Watford kreeg als jonge doelman te maken met de harde wetten van het topvoetbal.

Foster: doodsbang voor Keane en afgeblaft door Ferguson
© Pro Shots

Foster stond tussen 2005 en 2010 bij United onder contract. De nu 37-jarige goalie praatte in de Peter Crouch Podcast van de BBC over die periode. De achtvoudig international kan er al een beetje om lachen inmiddels, maar wordt nog wel eens badend in het zweet wakker. Al bijkomend ziet hij dan de aanblik van één man: Roy Keane.

De bikkelharde Ier groeide tussen 1993 en 2006 uit tot United-boegbeeld. Hij joeg tegenstanders schrik aan. Maar ook zijn ploeggenoten ontkwamen niet aan zijn toorn. 'Het is zo'n enge man', aldus Foster. 'Ik was zó ongelooflijk bang voor hem.'

Om die stelling kracht bij te zetten, komt hij met een voorbeeld. 'Ik rolde ooit klaarblijkelijk de bal te langzaam naar hem toe. Hij schold me hélemaal verrot, nam de bal nog wel even aan, schold me nog eens verrot en ging verder met voetballen.' Rouwig was de jonge sluitpost er dus niet om toen Keane in 2006 naar Celtic vertrok.

Beste United sinds 2000: sterrenteam met Van Nistelrooy, Rooney en Ronaldo

Toch zou ook het vertrek van die boeman niet tot een gelukkige periode bij United leiden. In het seizoen moest Foster aan de bak door een blessure bij toenmalig eerste doelman Edwin van der Sar. Het ging aardig, tot de inmiddels legendarische Manchester Derby van 20 september 2009. Een fout bleek het begin van zijn einde. In de 96ste minuut zorgde Michael Owen nog wel voor een mooi slot op een waar spektakelstuk; de 4-3 voor United.

De spelers gingen al feestend de kleedkamer in. Maar ene Sir Alex Ferguson zorgde al snel voor een ander sfeertje. De Schot had vanaf dat moment zomaar Keane kunnen vervangen in Fosters nachtmerries. 'We hadden gewonnen, maar hij maakte me helemaal af! Iedereen was blij, maar hij vroeg om stilte om mij aan te pakken. "Als je dit soort shit nog eens doet, ben je helemaal klaar!" Ik was toen gewoon nog niet klaar voor Manchester United. De verkeerde man op de verkeerde plaats, ik kon er niet mee omgaan.'

Uiteindelijk zou Foster, die ook nog werd verhuurd, slechts 23 duels in de hoofdmacht spelen en in 2010 naar Birgmingham City verkassen. Via West Bromwich Albion en Watford groeide hij uit tot de gerespecteerde keeper die hij nu is. Toch zal hij de angstaanjagende Keane en de Hairdryer Treatment van Ferguson nooit meer vergeten. Al kan hij er inmiddels dus wel om lachen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer B. Foster
Meer over B. Foster
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.