Fortuna boekt tegen zwalkend Willem II langverwachte eerste zege

Fortuna Sittard heeft zaterdag voor het eerst in dit Eredivisie-seizoen gewonnen. De Limburgse formatie was na een goede eerste helft te sterk voor Willem II en verdubbelde zo in één klap het puntentotaal.

Fortuna Sittard
3 - 2
Willem II
Willem II

Fortuna beleefde een belabberde start van het seizoen met slechts drie gelijke spelen in de eerste tien wedstrijden. Verder verloren de Limburgers alleen maar en dat kostte trainer Kevin Hofland eerder al de kop. Assistent Sjors Ultee, die vorig seizoen nog eindverantwoordelijke was, nam het stokje weer over en kreeg deze week het vertrouwen van de clubleiding. Waar onder zijn leiding nog niet werd gewonnen van Feyenoord (1-3) en Vitesse (2-0) leek Fortuna zaterdag in de eerste helft tegen Willem II ontketend.

Het begon al na negen minuten toen linksback George Cox de bal aangespeeld kreeg van Zian Flemming. De Engelsman gaf een panklare voorzet en Lisandro Semedo tikte binnen voor 1-0. Fortuna hield daarna niet het overwicht vast, waardoor Willem II wat vaker aan de bal kwam. Verder dan wat pogingen van afstand kwamen de Tilburgers echter niet. Fortuna deed dat wel, zij het met wat geluk. Sebastian Polter werd door Jan-Arie van der Heijden naar beneden getrokken en de bal ging op de stip. Polter schoot vervolgens zelf raak: 2-0.

Willem II liet het vervolgens na om de spanning terug te brengen. Ché Nunnely stuitte op doelman Yanick van Osch, Mike Trésor raakte de bal uit een corner helemaal verkeerd en schoot kort daarna van grote afstand een vrije trap naast. Fortuna toonde zich vlak voor rust een stuk effectiever toen Flemming de bal via Tesfaldet Tekie voor zijn voeten kreeg. De voormalig speler van Ajax en PEC Zwolle haalde van afstand uit en doordat doelman Robbin Ruiter onvoldoende ingreep werd het 3-0.

Pas na rust deed Willem II iets terug en zelfs die treffer liet lang op zich wachten. Fortuna, dat door ingrijpen van de VAR geen strafschop kreeg na een overtreding op Flemming, was lang niet meer zo gevaarlijk als in de eerste helft. Het duurde echter tot halverwege het tweede bedrijf voordat de bezoekers de 3-1 in het net hadden liggen. Invaller Kwasi Wriedt, die na maandenlang blessureleed zijn debuut maakte voor Willem II, zag Vangelis Pavlidis van afstand raak schieten. De Griek kapte Martin Angha uit en vuurde de bal met links in de hoek.

Via Van der Heijden werd het ook nog 3-2 in Sittard. De verdediger kreeg de bal na een vrije trap voor zijn voeten doordat Fortuna wegwerkte en hij haalde met succes uit. Een gelijkmaker zat er echter niet meer in voor de Tilburgers, die de wedstrijd wel met tien man eindigden. Pol Llonch kreeg in de slotfase zijn tweede gele kaart. Zo verdubbelde Fortuna het puntentotaal (van drie naar zes) en steeg de ploeg naar plek zestien. Willem II heeft slechts twee punten meer en bezet nu plek vijftien.