Focus op gevarenzone tijdens spannende avond

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zaterdag komen onder meer de nummer zeventien en achttien in actie: De Graafschap (uit tegen PEC Zwolle) en NAC Breda (thuis tegen FC Groningen). Het naar een zege snakkende SC Heerenveen gaat op bezoek bij Fortuna Sittard.

Focus op gevarenzone tijdens spannende avond

FC Utrecht - Excelsior

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Actueel

• Het duurde even, maar zondag boekte FC Utrecht dan eindelijk zijn eerste zege van 2019. De Graafschap moest eraan geloven. De Domstedelingen liggen weer vol op koers voor de play-offs om Europees voetbal. Excelsior probeert een optreden in het naseizoen juist te voorkomen: de Kralingers stonden bij aanvang van deze speelronde slechts één punt boven de gevreesde degradatiestreep.

• FC Utrecht dankte de overwinning op De Graafschap aan een rake strafschop van Simon Gustafson. De ploeg uit de Domstad verzilverde zijn laatste 21 penalty's in de Eredivisie, de beste reeks van alle clubs.

• Na 22 speelrondes was Excelsior de equipe die de meeste schoten had geïncasseerd: 405. Dat waren er tien meer dan De Graafschap.

Afgelopen zondag won FC Utrecht nipt bij De Graafschap.

Michiel Kramer wacht nog op zijn eerste doelpunt in dienst van FC Utrecht. Tegen Excelsior is de aanvaller vaak goed op dreef met tot nu toe vijf goals en één assist in vijf Eredivisie-wedstrijden. Tegen geen enkele andere club is Kramer bij zoveel treffers direct betrokken geweest.

• Excelsior leed een nederlaag in zijn laatste vier uitwedstrijden in de Eredivisie. Dat is de slechtste serie van de club sinds het voorjaar van 2016, toen de Kralingers vijf keer op rij verloren buitenshuis.

Excelsior zette vorige week concurrent FC Emmen opzij.

• Vorige week werd Siebe Horemans de eerste Excelsior-speler sinds Jordy Clasie in 2010 die zegevierde bij zijn eerste twee basisplaatsen in de Eredivisie. Nóg een overwinning zou een unicum betekenen.

Historie

FC Utrecht verloor geen enkele van zijn vorige 21 Eredivisie-thuiswedstrijden tegen Excelsior. Slechts drie keer moesten de Domstedelingen een gelijkspel toestaan.

• De laatste remise in dit duel dateert van 10 mei 2015. Het werd toen 2-2 in De Galgenwaard door doelpunten van Sébastien Haller, Danny Verbeek (beiden FC Utrecht) en Tom van Weert (twee stuks namens Excelsior).

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Utrecht - Excelsior:

Seizoen Uitslag
2011/12 3-2
2014/15 2-2
2015/16 2-1
2016/17 2-1
2017/18 3-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Fortuna Sittard - SC Heerenveen

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Actueel

• De vraag bij Fortuna Sittard is of de 6-0 nederlaag tegen Heracles Almelo nog nadreunt. Bij aanvang van dit weekeinde had de promovendus maar een voorsprong van twee punten op de zestiende plaats. SC Heerenveen gaf vorige week tegen PSV in de slotfase de zege uit handen (2-2) en heeft snel resultaten nodig om de gevarenzone te verlaten.

• Fortuna Sittard liep afgelopen week al tegen de derde zware nederlaag van 2019 aan. Eerder wonnen De Graafschap (5-1) en PSV (5-0) al dik van de ploeg van René Eijer en Kevin Hofland.

• Vóór de 2-2 tegen PSV speelde SC Heerenveen ook al gelijk tegen Vitesse (2-2) en PEC Zwolle (1-1). De laatste competitiezege van de Friezen dateert alweer van 8 december, tegen Willem II (1-5).

Fortuna Sittard werd vorige week overklast door Heracles Almelo.

• Fortuna Sittard is zonder nederlaag in zijn laatste drie Eredivisie-thuisduels en kan voor het eerst sinds het voorjaar van 2000 in vier achtereenvolgende thuiswedstrijden op het hoogste niveau ongeslagen blijven.

• De afgelopen weken is Michel Vlap in vorm. De exponent van de jeugdopleiding van SC Heerenveen kan de eerste speler van de Friezen worden sinds Arber Zeneli in 2016 die in vier achtereenvolgende competitiewedstrijden scoort. Vlap heeft met zijn elf goals bovendien al drie treffers meer dan SC Heerenveens clubtopscorer van vorig seizoen, Reza Ghoochannejhad.

SC Heerenveen produceerde tot nu toe liefst 28 treffers in Eredivisie-uitwedstrijden. Alleen Ajax en PSV (beiden dertig goals) presteerden bij aanvang van dit weekeinde beter op dit vlak.

SC Heerenveen gaf tijdens de voorbije speelronde een 2-0 voorsprong uit handen tegen PSV.

Historie

Nog nooit bleef een Eredivisie-uitgave van Fortuna Sittard - SC Heerenveen onbeslist. Beide clubs triomfeerden vier keer. Het doelsaldo is nipt in het voordeel van de Friezen: 9-10.

• Met zes goals was de editie van 1996/97 het meest spectaculair. Het werd 2-4, nadat het lang 2-2 stond. In de slotfase stond bij de bezoekers Romeo Wouden op met twee treffers.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Fortuna Sittard - SC Heerenveen:

Seizoen Uitslag
1997/98 3-1
1998/99 1-0
1999/2000 0-1
2000/01 0-2
2001/02 1-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PEC Zwolle - De Graafschap

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Richard Martens

Actueel

• Sinds vorige week is PEC Zwolle zijn ongeslagen status onder Jaap Stam kwijt. Door het verlies bij ADO Den Haag moeten De Blauwvingers weer naar beneden kijken. De Graafschap is met NAC Breda verwikkeld in een strijd om de zeventiende plaats.

• Na 22 speelrondes had PEC Zwolle de laagste zogeheten schotconversie. Van de 255 schoten resulteerden er immers slechts 27 in een treffer, oftewel 10,6 procent. SC Heerenveen voerde dit klassement aan met een percentage van 23,4.

Liefst zeven van de twaalf resterende duels speelt De Graafschap buitenshuis. Gezien de beroerde resultaten in uitwedstrijden (twee punten en twee doelpunten) is dat geen prettig vooruitzicht voor De Superboeren.

Vorige week verloor PEC Zwolle bij ADO Den Haag.

De Graafschap triomfeerde namelijk niet in zijn laatste veertien uitduels in alle competities (vijf remises en negen nederlagen). Dat overkwam de Achterhoekers slechts eenmaal eerder sinds de eeuwwisseling. Tussen mei 2016 en februari 2017 won De Graafschap vijftien keer achter elkaar niet buitenshuis.

In zijn laatste twee Eredivisie-thuisduels kwam PEC Zwolle telkens tot minimaal drie goals. Alleen in 1979 zetten De Blauwvingers een langere reeks neer in dit opzicht (drie achtereenvolgende wedstrijden voor eigen publiek met ten minste drie doelpunten).

Begin deze week verraste De Graafschap met het vastleggen van Nabil Bahoui. De meervoudige Zweedse international kwam in zijn laatste twaalf competitiewedstrijden voor Grasshoppers niet tot scoren.

Historie

Pas voor de vierde keer fungeert PEC Zwolle in Eredivisie-verband als gastheer van De Graafschap. Alle voorgaande edities werden gewonnen door de thuisploeg.

• Duels in Doetinchem meegerekend, won PEC Zwolle de laatste vijf officiële duels met De Graafschap. Deze jaargang was de equipe uit Overijssel zowel in het KNVB-bekertoernooi als in de competitie succesvol op De Vijverberg.

Alle Eredivisie-edities van PEC Zwolle - De Graafschap:

Seizoen Uitslag
1981/82 3-1
2002/03 2-1
2015/16 2-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

NAC Breda - FC Groningen

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom

Actueel

• NAC Breda ging afgelopen week kansloos onderuit tegen Ajax en bleef daardoor laatste. De achterstand op de meeste clubs is dusdanig groot dat de zeventiende plaats inmiddels het hoogst haalbare lijkt. Opponent FC Groningen zit sinds de jaarwisseling in de lift en nadert zelfs de plekken die leiden tot deelname aan de play-offs om een ticket voor de Europa League-voorronde.

• Tijdens zijn laatste drie Eredivisie-duels (met De Graafschap, AZ en Ajax) maakte NAC Breda geen doelpunt. De laatste keer dat de Brabanders zo'n serie neerzetten, was in september en oktober 2017.

Vorige week tegen Feyenoord (1-0 winst) noteerde FC Groningen liefst 21 schoten, een seizoensrecord voor de Trots van het Noorden.

NAC Breda ging tijdens de vorige speelronde kansloos onderuit bij Ajax.

• In zijn laatste vijf competitiewedstrijden kwam NAC Breda gemiddeld tot slechts twee schoten op doel. Vóór de winterstop lag dat moyenne nog op 3,6.

FC Groningen ving dit weekeinde aan als lid van het linkerrijtje. In augustus 2017, voorafgaand aan de tweede speelronde, gebeurde dit voor het laatst. Destijds stonden de noorderlingen negende na één duel.

Tegen Feyenoord hield FC Groningen voor de zesde keer dit Eredivisie-seizoen de nul. In de volledige voorbije jaargang slaagde de club daar zeven keer in.

FC Groningen vloerde vorige week Feyenoord: 1-0.

Historie

• FC Groningen heeft met negen overwinningen tegenover acht nederlagen een positieve balans als het gaat om Eredivisie-uitwedstrijden bij NAC Breda. Vorig seizoen zegevierden de Brabanders voor het eerst sinds 2008/09.

In het seizoen 2014/15 won FC Groningen met liefst 4-5 bij NAC Breda. Met liefst drie treffers was Michael de Leeuw die dag de grote man bij de bezoekers.

De laatste 5 Eredivisie-edities van NAC Breda - FC Groningen:

Seizoen Uitslag
2011/12 2-2
2012/13 0-1
2013/14 2-2
2014/15 4-5
2017/18 2-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.