PSV ontsnapt dankzij Malen aan nederlaag bij angstgegner Heerenveen

PSV is zaterdagavond opnieuw tegen puntenverlies aangelopen op bezoek bij angstgegner SC Heerenveen. Pas in de allerlaatste seconden van de wedstrijd werd een nederlaag voorkomen: 2-2. Ajax kan de koploper zondag tot vier punten naderen bij een overwinning op NAC Breda.

sc Heerenveen
2 - 2
PSV
PSV

PSV was vooraf al gewaarschuwd voor de uitwedstrijd in Friesland. Van de laatste zes Eredivisie-duels tegen Heerenveen won PSV er niet één. De Eindhovenaren verspeelden sinds het seizoen 2012/13 meer punten in uitwedstrijden in het Abe Lenstra Stadion dan op bezoek bij welke andere Eredivisie-club dan ook.

Trainer Mark van Bommel was niet erg onder de indruk van die omstandigheden, maar zag het toch al snel weer misgaan voor zijn ploeg. In de derde minuut was het schot van Mitchell van Bergen verre van indrukwekkend, maar toch had doelman Jeroen Zoet er geen antwoord op: 1-0. De bal werd nog heel licht getoucheerd door Nick Viergever, maar toch mocht Zoet zich de treffer kwalijk nemen.

Na de slechte start liet PSV op een kans voor Steven Bergwijn na niet veel zien. Dat gold ook voor Heerenveen, maar de tweede kans voor de Friezen leverde wel direct de 2-0 op. Daniel Schwaab en Denzel Dumfries botsten tegen elkaar aan, waardoor Michel Vlap door kon richting het doel van Zoet. De middenvelder toonde zich ijzig koel en schoof de bal in de verre hoek. Zo leverde het achtste schot op het doel van PSV in 2019 al het zevende tegendoelpunt op voor de Eindhovenaren.

Bij SC Heerenveen viel Stijn Schaars in de 38ste minuut geblesseerd uit. Yuki Kobayashi verving hem.

PSV leek eindelijk wakker en schakelde een tandje bij. Een doelpunt van Schwaab werd afgekeurd omdat in de ogen van de scheidsrechter doelman Warner Hahn gehinderd werd. Bergwijn kreeg in een tijdsbestek van amper twee minuten twee enorme kansen. De eerste schoot hij huizenhoog over, de tweede belandde op de paal. Aan de andere kant schoot Van Bergen maar net over na weinig overtuigend keeperswerk van Zoet.

Van Bommel greep in de rust in door Hirving Lozano, die een zeer zwakke eerste helft speelde, naar de kant te halen en Cody Gakpo in te brengen. Dumfries leek al snel voor de 2-1 te zorgen na goed doorkoppen van Luuk de Jong, maar het doelpunt werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd vanwege buitenspel. De frustraties namen ondertussen toe aan Eindhovense zijde. Na een duidelijke overtreding op De Jong kreeg PSV tot woede van Van Bommel de overtreding tegen. Scheidsrechter Jochem Kamphuis gaf de trainer vervolgens een gele kaart.

Na een uur was de aansluitingstreffer dan toch een feit voor PSV. Gastón Pereiro schoot een vrije trap vanaf twintig meter binnen voor de 2-1. Het was meteen de laatste actie van de verder onzichtbare Uruguayaan, die werd afgelost door het zeventienjarige talent Mohammed Ihattaren. PSV kreeg via Bergwijn nog een kans, maar een echt offensief kwam door prima spel van Heerenveen nauwelijks van de grond na de goal van Pereiro.

PSV ontsnapte een kwartier voor tijd zelfs aan de 3-1 toen invaller Dennis Johnsen na een uitglijder van Dumfries de lat raakte. Van Bommel probeerde een slotoffensief te forceren door Donyell Malen te brengen voor Schwaab, maar PSV slaagde er nauwelijks in dreigend te worden. Toch werd er nog een punt gepakt, want in de vijfde minuut van de extra tijd speelde Malen zich vrij en schoot de aanvaller de bal in de verre hoek: 2-2.

Zo liet PSV voor de tweede week op rij punten liggen, maar stapte het toch nog enigszins opgelucht van het veld. Ajax kan het gat zondag bij winst op NAC Breda verkleinen tot vier punten. Heerenveen blijft door de late domper in degradatiezorgen.