Ajax vergroot spanning in titelrace met ruime zege op NAC

Reacties

Ajax heeft volop geprofiteerd van het puntenverlies dat PSV zaterdagavond op bezoek bij SC Heerenveen (2-2) opliep. Zo overtuigend als tegen Real Madrid kwamen de Amsterdammers zondagmiddag tegen NAC Breda zeker niet voor de dag, maar toch was het optreden ruim voldoende om de hyperdefensieve hekkensluiter op de knieën te krijgen.

Ajax vergroot spanning in titelrace met ruime zege op NAC
Ajax
Ajax
5 - 0
NAC Breda
NAC Breda

NAC was overduidelijk naar Amsterdam gekomen om tegen te houden. Met vijf verdedigers probeerde coach Mitchell van der Gaag de schade beperkt te houden. Daardoor was in de beginfase al duidelijk dat Ajax, dat wederom met Dusan Tadic in spits begon, een geel-zwarte muur moest zien te slechten. In het eerste kwartier probeerde de thuisploeg dat vol overtuiging en was de druk op het NAC-doel direct groot. Donny van de Beek was met een inzet tegen de paal nog het dichtst bij het openingsdoelpunt.

Kansen NAC
Omdat NAC zich massaal terugtrok rond het eigen zestienmetergebied en Ajax er niet in slaagde een gaatje te vinden, ebde de overtuiging ook weg. Ajax zakte zelfs zo ver terug dat NAC twee heel grote kansen kreeg. Bij het eerste Bredase wapenfeit verwerkte Daley Blind de bal ongelukkig tot bij Gervane Kastaneer, die in alle vrijheid op doel kon schieten. Andre Onana redde Ajax, dat opgelucht adem haalde dat de VAR oordeelde dat Noussair Mazraoui in de nasleep van die kans geen overtreding maakte op Kastaneer.

Toen ook Pele van Aanholt aan de 0-1 rook nam het gemor in de Johan Cruijff Arena toe. De mee opgekomen verdediger volleerde met binnenkant voet op het doel van Ajax en zag zijn inzet via de bovenkant van de lat over gaan.

Juist op het moment dat Ajax zoekende was bood NAC uitkomst. Bij een vrije trap van Hakim Ziyech ging Dorian Dervite, die in de muur én in zijn eigen zestienmetergebied stond, op oliedomme wijze met zijn elleboog naar de bal. Arbiter Siemen Mulder zag het niet, maar de VAR was onverbiddelijk voor de hekkensluiter. Dusan Tadic velde vanaf de penaltystip het vonnis en brak daarmee de ban: 1-0.

De domme actie van Dervite zou cruciaal blijken. Ajax had na rust geen kind aan NAC. Vlak voor rust was Matthijs de Ligt met een kopbal tegen de lat al dicht bij de 2-0, acht minuten na rust was het pleit wel beslecht. De voor Lasse Schöne ingevallen Kasper Dolberg sloeg op fraaie wijze toe. Hij verlengde een voorzet van Ziyech even stijlvol als achteloos en zag de bal in de verre hoek achter Ajax-huurling Benjamin van Leer hobbelen.

Schiettent
Die 2-0 bleek de opening van een schiettent, waarin Ajax naar hartenlust kon combineren en het mogelijk in de titelstrijd niet onbelangrijke doelsaldo kon opkrikken. In de 59ste maakte Nicolás Tagliafico via Kastaneer de 3-0. Enkele seconden daarvoor had de regelmatig scorende Argentijn nog de paal geraakt met een kopbal.

In de 67ste minuut mocht Tadic zijn tweede goal (en vijftiende in de Eredivisie) van het duel maken. Hij sloeg toe uit de rebound nadat Van Leer een inzet van Ziyech moest lossen. Diezelfde Ziyech zag even later een van richting veranderd schot via Erik Palmer-Brown binnenvallen: 5-0. Daar bleef het uiteindelijk bij in de slotfase omdat Ajax niet meer doordrukte. De grootste kans was in blessuretijd zelfs nog voor Ramon Pascal Lundqvist, maar opnieuw redde Onana.

Door de zege komt Ajax op vier punten van koploper PSV. Bovendien beschikken de twee topploegen nu over precies hetzelfde doelsaldo: +58. Voor NAC en trainer Van der Gaag worden de zorgen alleen maar groter.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Voor Dolberg hoop je dat hij dit ooit tegen Real kan laten zien'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer NAC Breda
Meer over NAC Breda
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.