Flets Ajax dieper in de put na late goal NEC

Ajax heeft in de strijd om de derde plek in de Eredivisie nagelaten optimaal te profiteren van de nederlaag van FC Twente. De Amsterdammers wankelden tegen NEC in hele fases, leken te gaan winnen, maar gaven de voorsprong toch weer uit handen.

Ajax
Ajax
2 - 2
N.E.C.
N.E.C.

John van 't Schip moet zorgen over hebben gehouden aan de ondermaatse optredens van Ajax tegen SC Heerenveen (3-2) en FK Bodø/Glimt (2-2). Alsof de zorgen nog niet groot genoeg waren, haakte Steven Berghuis geblesseerd af voor de thuiswedstrijd tegen NEC. Dat leverde een basisdebuut op voor Jaydon Banel. Zonder de nog geblesseerde Steven Bergwijn speelde Kristian Hlynsson vanaf de andere flank. Bij afwezigheid van Bergwijn en Berghuis was het de vraag hoe Ajax kansen zou gaan creëren.

De opluchting was groot in de Johan Cruijff Arena toen het in de zevende minuut al raak was. Banel was alert in het strafschopgebied en kreeg de bal voor zich klaargelegd door Brian Brobbey. Het schot van de negentienjarige buitenspeler werd van richting veranderd door Brobbey, waarna Jasper Cillessen kansloos was: 1-0. Pas enkele minuten na het vieren van de treffer werd duidelijk dat het doelpunt op naam van Brobbey zou komen.

Ajax speelde opnieuw niet groots. Sterker, het was NEC dat de beste kansen kreeg in de eerste helft. De thuisploeg mocht Diant Ramaj dankbaar zijn dat de voorsprong lang werd vastgehouden. De doelman bracht redding bij een grote kans voor Bart van Rooij en was snel zijn doel uit toen Sontje Hansen werd gelanceerd. De ex-Ajacied leek verrast te zijn door het snelle uitkomen van Ramaj en stuitte in kansrijke positie op de doelman. Ramaj was ook snel zijn doel uit toen Koki Ogawa vlak voor rust een grote kans kreeg na een dribbel van Calvin Verdonk.

Die kansen mochten als waarschuwing worden gezien voor Ajax, net als de kopbal van Ogawa die nipt naast ging vroeg in de tweede helft. In de 61ste minuut viel de gelijkmaker dan toch en die kwam dus allesbehalve uit de lucht vallen. Na een actie van Hansen gaf Tjaronn Chery scherp voor. Uit vrees voor Ogawa voelde Jorrel Hato zich gedwongen te handelen en de Ajax-verdediger werkte de bal bij de tweede paal ongelukkig in eigen doel: 1-1. Dat was voor Ajax alweer de veertigste tegengoal in dit Eredivisie-seizoen. In het seizoen 2008/09 kreeg Ajax voor het laatst minstens veertig goals tegen in de Eredivisie.

Van 't Schip trachtte voor impulsen te zorgen en haalde daarbij tot tevredenheid van een groot deel van het Amsterdamse publiek Kenneth Taylor naar de kant. Benjamin Tahirovic werd ook gewisseld en Banel was eerder al geblesseerd uitgevallen. Met invallers Carlos Forbs, Ar'Jany Martha en Branco van den Boomen probeerde Ajax de druk op te voeren. Heel overtuigend ging dat niet, maar er werd wel een gat gevonden in de Nijmeegse defensie. Brobbey draaide open en zag Forbs een loopactie maken. De linksbuiten was Van Rooij te snel af en kreeg de bal op het juiste moment mee, waarna hij Cillessen klopte in de korte hoek: 2-1. Dit was voor negentienjarige Portugees zijn tweede Eredivisie-doelpunt. Zijn eerste competitietreffer voor Ajax maakte hij ook tegen NEC.

Schöne
In Nijmegen werd Forbs op 3 december de matchwinner tegen het team van trainer Rogier Meijer. In Amsterdam werd hij dat niet, omdat Ajax defensief wéér faalde. Lasse Schöne was met een vrije trap tegen de lat al dicht bij de gelijkmaker. De Amsterdammers kwamen toen nog goed weg. Bij een volgende kans van NEC was dat niet het geval. Schöne, die applaus kreeg van de Ajax-supporters vlak voor zijn invalbeurt, gaf tegen zijn oude club scherp voor en uit diens voorzet maakte Róber González de 2-2. Zo won Ajax voor de derde keer op rij niet in de Eredivisie. FC Twente heeft ondanks de nederlaag tegen FC Utrecht van eerder op de zondagmiddag nog een voorsprong van acht punten op Ajax in de strijd om de derde plek. AZ staat vierde met een voorsprong van drie punten op de streekrivaal.