Finland moet door smaakmaker Pjanic nog vol aan de bak voor primeur

Bosnië-Herzegovina heeft zich zaterdag op verdienstelijke wijze teruggevochten in Groep J van de EK-kwalificatiereeks. Met een overwinning op Finland werd de achterstand op die concurrent in één klap teruggebracht tot twee punten.

Bosnië-Herzegovina
4 - 1
Finland
Finland

Voor aanvang van het duel in Zenica was voor de Bosniërs duidelijk dat alleen een zege nog enig zicht zou opleveren op een plaats bij de eerste twee in de groep. In de eerste tien minuten werd dat al direct vertaald naar het veld en beproefden Armin Hodzic en Ermin Bicakcic hun geluk. Amer Gojak zag bovendien een doelpunt afgekeurd worden wegens buitenspel.

Bosnië bleef bovenliggend tegen de Finnen, die nog nooit actief waren op een eindronde, en sloeg na een halfuur toe. Izet Hajrovic - vroeg ingevallen voor de geblesseerd geraakte Edin Visca - speelde zich uitstekend vrij in het zestienmetergebied en schoot op aangeven van Zoran Kvrzic diagonaal raak.

Enkele minuten later sloeg Bosnië nogmaals toe. Na hands van Pyry Soiri ging de bal op de stip en bracht Miralem Pjanic zijn land beheerst op een grotere voorsprong. Finlands beste verweer na de tweede treffer was een poging van afstand van Tim Sparv, maar doelman Ibrahim Sehic kon de bal zonder veel moeite pakken.

Na rust was het weer Pjanic die Bosnië bij de hand nam. Nadat hij eerst de bal al uit een vrije trap op de lat had geschoten, kreeg hij later de bal op de borst aangespeeld bij een belegering van het doel. De spelmaker volleerde fraai binnen en brak daarmee het laatste Finse verzet brak (3-0).

Situatie
Uiteindelijk zette Armin Hodzic de kroon op het Bosnische werk. De spits schoot een kwartier voor het einde via de grond raak na wederom een aanval met meerdere kansen. Finland redde daarna eer nog wel via Joel Pohjanpalo (4-1), maar kan zich dinsdag tegen Armenië niet nog een misstap veroorloven.

De Finnen (zeven duels, twaalf punten) waren tot zaterdag uitstekend bezig aan de missie een EK te bereiken en treffen in Armenië (zes duels, negen punten) een directe concurrent. Bosnië gaat over drie dagen op jacht naar een overwinning op Griekenland om de droom van een eerste EK-deelname intact te houden.