FIFPRO na onderzoek kraakhelder over winters WK: 'Dit nooit meer'

Reacties

Het houden van een WK in de winter zoals afgelopen jaar in Qatar is niet voor herhaling vatbaar. Dat is de conclusie van FIFPRO na een uitgebreid onderzoek. Daarbij keek de internationale spelersvakbond vooral naar welke invloed het WK in Qatar had op de belasting van spelers.

FIFPRO na onderzoek kraakhelder over winters WK: 'Dit nooit meer'
© Pro Shots

En die was gigantisch. Waar er normaal een rustperiode van een maand zit na een WK, was die nu veel korter. Zo stond Raphaël Varane (foto) acht dagen na de WK-finale alweer in de basis bij Manchester United in de Premier League. De Franse verdediger zette mede vanwege die enorme belasting onlangs een punt achter zijn loopbaan als international. De Poolse verdediger Kamil Glik speelde zelfs vier dagen na de WK-uitschakeling van Polen al een wedstrijd voor zijn club Benevento in de Serie B.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino zei na de WK-finale nog dat het afwerken van het toernooi in november en december een positieve impact had op het niveau van de wedstrijden, omdat spelers normaal pas aan een WK beginnen na een lang en vermoeid seizoen. Volgens Jonas Baer-Hoffmann, secretaris-generaal van de FIFPRO, moet een winters WK echter nooit meer worden gezien als een realistische optie. 'Een herhaling van wat we deze keer hebben gehad, is overduidelijk onacceptabel.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Alleen als de internationale speelkalender grondig wordt aangepast, is een winters WK wat de FIFPRO betreft in de toekomst nog een optie. 'Dan zou je in gesprek moeten gaan met de competities om hun speelschema's volledig om te gooien, om ervoor te zorgen dat er voldoende tijd is om te trainen en te herstellen. Het zou betekenen dat de competities twee tot tweeënhalve maand moeten worden stilgelegd. Ik acht het onwaarschijnlijk dat ze daarmee akkoord zouden gaan.'

WK 2026
Uit een rondgang van de FIFPRO onder spelers bleekt dat zij op zijn minst een voorbereidingsperiode van veertien dagen willen hebben en een herstelperiode van 14 à 28 dagen. Dit zou een probleem kunnen vormen bij het WK 2026 in de Verenigde Staten, Canada en Mexico, als de FIFA inderdaad gehoor geeft aan de oproep om toch in groepen van vier te gaan spelen. Met 48 deelnemers groeit het aantal wedstrijden dan. Dit zou afgaan van de voorbereidingstijd.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.