FIFPro kritisch op grote plannen FIFA: 'De agenda is nu al overvol'

Reacties

Spelersvakbond FIFPro heeft uitermate sceptisch gereageerd op de plannen die de FIFA heeft voor de speelkalender. De wereldvoetbalbond kondigt vrijdag zeer waarschijnlijk aan dat het een gloednieuw toernooi voor clubs in gedachten heeft. Een prominente bestuurder sprak maandag woorden van die strekking en blikte vooruit op een speciale vergadering die vrijdag in Miami gehouden wordt.

FIFPro kritisch op grote plannen FIFA: 'De agenda is nu al overvol'

De FIFA wil het WK voor clubs op de schop gooien en dat toernooi uitbreiden naar 24 clubs. Daarnaast denkt men in Zwitserland aan een mondiale Nations League. Ook is president Gianni Infantino voorstander van een WK met 48 landen vanaf 2022 en niet pas vanaf 2026.

Dinsdag en woensdag kwamen afgevaardigden van FIFPro bijeen in Amsterdam om de gang van zaken te bespreken. De wereldwijde spelersvakbond zegt niet mordicus tegen enige verandering te zijn. 'Hervormingen zijn een natuurlijk en logisch deel van innovatie in de sport', benadrukt FIFPro.

'Maar de diverse veranderingen die de laatste jaren al zijn doorgevoerd door de besturen van verschillende competities hebben al geleid tot een overvolle agenda. Die volle kalender is volgens ons eigen onderzoek van invloed op de gezondheid en prestaties van de spelers', vervolgt de vakbond, die hamert op een uitgebreid onderzoek naar het aanwezige draagvlak en een blik op de speelkalender. 

'Er moeten verplicht pauzes zijn, gaandeweg het seizoen en tussen de seizoenen in. Bovendien moet het aantal wedstrijden en internationale reizen worden gelimiteerd. Tijdens internationale toernooien zoals het WK moet er ook echt een rustperiode van 72 uur in acht worden genomen tussen twee wedstrijden', geeft FIFPro te kennen.

Tenslotte zet de groep belangenbehartigers van profspelers vraagtekens bij de inkomsten die zo'n nieuwe competitie genereert. 'Iedereen in het voetbal moet ervan mee kunnen profiteren', vindt de bond. 'En dat geld moet worden gebruikt om iets te doen aan zaken die al ontzettend lang spelen: onbetaalde salarissen, onjuiste loopbaanbegeleiding en een minimale investering in het vrouwenvoetbal, om er een paar te noemen.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.