FIFPro krijgt steun van UEFA: minder druk op artsen bij vaststellen hoofdletsel

Reacties

Het uitvoerend comité van de UEFA heeft een verzoek bij de FIFA en de internationale spelregelcommissie IFAB ingediend om het protocol aangaande spelers die hoofdletsel oplopen te herzien.

FIFPro krijgt steun van UEFA: minder druk op artsen bij vaststellen hoofdletsel

De UEFA vindt dat er momenteel te veel druk ligt op leden van de medische staf bij het vaststellen van een hersenschudding bij spelers. Vier weken terug deed het uitvallen van Jan Vertonghen tijdens de Champions League-wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Ajax veel stof opwaaien.

'De gezondheid van spelers is extreem belangrijk. De huidige regels zijn volgens mij niet meer toereikend. Artsen moeten meer de tijd krijgen om een diagnose te stellen, zonder dat het betreffende team wordt benadeeld.' Concrete maatregelen stelde de UEFA nog niet voor.

De spelersvakbond FIFPro pleit al geruime tijd voor aanscherping van het protocol. 'Er gaat veel mis in het management van hersenschuddingen', zegt Vincent Gouttebarge, het hoofd medische zaken van de organisatie, deze week in VI. 'Ze worden niet goed herkend en internationale richtlijnen om te bepalen of een speler op het veld kan blijven staan, worden niet nageleefd. Zo kan het gebeuren dat tientallen miljoenen kijkers worden geconfronteerd met Vertonghen die niet meer op zijn benen kan staan.'

Richtlijnen
Gouttebarge zwaait met de internationale richtlijnen. 'Daaronder hebben alle grote sportfederaties hun handtekening gezet. Experts en artsen hebben een protocol afgesproken met vragenlijsten en tests aan de hand waarvan je een hersenschudding kunt vaststellen. Dat is een uniform assessment dat alle artsen gebruiken. Topartsen doen er tien tot twaalf minuten over een diagnose te stellen. Een snellere methode is er op dit moment niet. Geen probleem in het ijshockey en rugby waar je continu kunt doorwisselen, maar in het voetbal wil niemand daaraan beginnen. Dus wordt het gewoon maar verzwegen en blijven we doen alsof het zin heeft aan de zijlijn de spelers in de ogen kijken en drie vragen te stellen. Heel vaak wordt doorgespeeld terwijl dat superongezond is.'

Het uitvoerend comité van de UEFA vergaderde woensdag in Baku, op de dag van de Europa League-finale tussen Chelsea en Arsenal.

Lees het hele verhaal met Vincent Gouttebarge op VI PRO:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.