FIFA zet eerste stappen in transferrevolutie

Reacties

Het FIFA-bestuur heeft tijdens een congres in Shanghai ingestemd met voorstellen voor de hervorming van het transfersysteem. De veranderingen vormen de eerste stappen in de revolutie die president Gianni Infatino wil ontketenen.

FIFA zet eerste stappen in transferrevolutie
© Pro Shots

Infantino beloofde bij zijn entree als FIFA-voorzitter een flinke herziening van de regels op de transfermarkt. Het bestuur heeft het pakket van wijzigingen van de stakeholderscommissie geaccepteerd. In die groep huizen 22 leden: afgevaardigden van clubs (zoals Ajax-directeur Edwin van der Sar), nationale bonden, spelersvakbonden, competities en de FIFA zelf. Nu het bestuur akkoord is, moeten de nationale bonden de nieuwe regelgeving bekrachtigen tijdens het FIFA-jaarcongres (mei 2020), maar dat is een formaliteit.

Het pakket bestaat uit de volgende veranderingen:

• Een provisieplafond voor makelaars om een wildgroei aan type beloningen te voorkomen.
• Het verbod op het vertegenwoordigen van meerdere partijen met belangenverstrengeling tot gevolg.
• Makelaars moeten weer over een licentie beschikken. Sinds 2015 was de markt vrij.
• Alle commissies moeten betaald worden via het FIFA Clearing House, een soort bank voor transfers.
• Een teruglopende limiet op het aantal huurspelers vanaf het seizoen 2020/21.

Tijdens het congres werden ook andere onderwerpen behandeld, zoals de toebedeling van een aantal eindtoernooien. Zo is China de gastheer van het nieuwe WK voor clubs in 2021. Bovendien heeft de FIFA de investeringen in het vrouwenvoetbal voor de komende drie jaar verdubbeld. Die komen nu uit op een totaal van een miljard euro.

Voor aanvang van het congres schreven we een uitgebreide toelichting met voor- en nadelen van de herzieningen op de transfermarkt:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.