FIFA maakt plannen voor eigen bank

Reacties

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week Tom Knipping over de opmerkelijke plannen van de FIFA.

FIFA maakt plannen voor eigen bank

Tussen al het Champions League-geweld door kwam de FIFA op een stropdassencongres met een opmerkelijk bericht: er wordt gedacht aan een eigen bank. Voor de duidelijkheid: het betreft hier geen idee om de eigen bobo-vergoedingen veilig te parkeren, maar voor een nieuw betalingssysteem om de transferindustrie beter te reguleren.

In de laatste vijf jaar verdubbelde de spelershandel naar een business van zeven miljard euro. Volgens de FIFA zou al dat geld in de voetbalpiramide moeten blijven. Het systeem was oorspronkelijk bedoeld om verkopende clubs te compenseren, zodat zij op een hoog niveau konden blijven opleiden en voetballen, maar in de praktijk blijkt een flink deel weg te lekken naar individuen zoals makelaars en investeerders. Nadat in 2017 was uitgelekt dat Mino Raiola 49 miljoen kon overhouden aan de transfer van Paul Pogba, gingen op het hoofdkwartier in Zürich alle alarmbellen af.

FIFA-baas Gianni Infantino broedt sindsdien op maatregelen om meer duidelijkheid te krijgen over de grootte van het lek en de wijze waarop er wordt geschoven met geld. Zo zet de wereldvoetbalbond ook vraagtekens bij de wildgroei aan type beloningen die tussenpersonen ontvangen bij transfers, zoals consultancyvergoedingen en betalingen voor scoutingswerkzaamheden. Het idee is nu alle geldstromen via een centrale voetbalbank te laten verlopen. 'We willen transparantie afdwingen over de commissies die worden betaald aan makelaars en ook op de manier waarop ze worden betaald', zei Emilio García Silvero, juridisch directeur van de FIFA.

Verder zijn er lager in het systeem moeilijkheden met clubs die hun betalingsverplichtingen niet nakomen, met slepende juridische conflicten als gevolg. Ook de opleidingsvergoedingen (een compensatie voor de clubs die de verkochte voetballer hebben opgeleid) komen maar gedeeltelijk terecht bij de clubs die de basis hebben gelegd voor de ontwikkeling van de spelers. Probleem is nu dat de opleidingsclubs het geld zelf moeten claimen. Wanneer zij niets weten van de transfer, komt het geld ook niet bij hen terecht. In de praktijk blijkt dat veel opleidingsgeld niet wordt opgeëist. 'Wij willen dat beëindigen en ervoor gaan zorgen dat het geld door de piramide stroomt en terechtkomt op de plaatsen waar de spelers zijn getraind', aldus García Silvero.

De FIFA-bankiers zouden in de toekomst moeten gaan controleren of er bij transfers correcte afspraken zijn gemaakt, daarna zal deze bank het geld gaan uitkeren aan de verkopende clubs, aan de verenigingen die betrokken zijn geweest bij de opleiding en aan de tussenpersonen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.